Asker Hastaneleri yeniden mi açiliyor? ‘Güvenlik Hastaneleri' mi kuruluyor?

Asker Hastaneleri yeniden mi açiliyor? ‘Güvenlik Hastaneleri

Asker hastanelerinin yeniden açilacagi gündeme geldi, CHP Izmir Milletvekili Murat Bakan konuyu Meclis'e tasidi. CHP'li Bakan, Asker Hastaneleri'nin açilmayip ‘Güvenlik Hastaneleri' kurulacagi iddiasini da sordu.

Asker Hastaneleri ve Gülhane Askeri Tip Akademisi dahil 33 tane hastane, 15 Temmuz darbe girisiminin ardindan 26 Agustos 2016 tarihinde, OHAL KHK’si ile Saglik Bakanligi’na ve Saglik Bilimleri Üniversitesi’ne devredildi. Asker Hastanelerinde çalisan tabip subay, bransi saglik olmayan subaylar, saglik astsubaylari, bransi saglik olmayan astsubaylar da kadro ve bransina bakilmadan memur olarak Saglik Bakanligi’na devredildi. 

Asker hastanelerinin yeniden açilacagi gündeme geldi. CHP Izmir Milletvekili Murat Bakan konuyu Meclis gündemine tasidi, Asker Hastaneleri’nin tekrar açilmasi için yürütülen çalismanin detaylarini sordu. CHP’li Bakan, Asker Hastaneleri’nin açilmayip Saglik Bakanligi çatisi altinda ‘Güvenlik Hastaneleri’ kurulacagi iddiasini da sordu.

‘Kime dokunsaniz bin ah isitiyorsunuz’

CHP’li Bakan, “OHAL’in biraktigi enkaz temizlenir mi bilemiyorum… 5 yildir asker hastanelerinden devrolan saglikçilarin yasadiklari magduriyetleri anlatmaya çalisiyoruz. Binlerce saglikçinin, yillarca TSK’da çalistigi bölümler ve kurs sertifikalari hiçe sayildi. Insanlarin hem özlük haklari ellerinden alindi hem sertifikalari dahi hiçe sayilarak unvanlari ellerinden alindi. Saglik Bakanligi’na devrolan astsubaylar, astsubay okulu mezunu oldugu için Saglik Bakanligi’nda hak etmedikleri halde Toplum Sagligi Teknisyeni yapildi. Röntgen laboratuvar EKG EEG Anestezi Teknisyeni iken bir anda toplum sagligi personeli oldular. Bu süreçte en çok zarari, sivil memurlar gördü. Saglik Bakanligi magduriyetleri gidermedigi için insanlar davalar açtilar. Bu davalarin bir kismi hala devam ediyor. Süren davalar varken, lehe sonuçlanan davalar varken, Saglik Bakanligi toplu aldigi unvanlari toplu vermezken, bes yillik süreçte çok fazla hak kaybi yasanmisken Asker Hastaneleri’nin yeniden açilacagi gündeme getirildi. Çocuk oyuncagi mi bu? Insanlarin hayatlariyla nasil bu kadar rahat bir sekilde oynayabiliyorsunuz? Kime dokunsaniz bin ah isitiyorsunuz. Devlet yönetmek bu mudur? Saglik Bakanligi ve Milli Savunma Bakanligi bu yönde bir çalisma yürütüyorsa eger, her seyden önce bes yildir haksizliga ugratilan saglik emekçilerinin, sivil memurlarin magduriyetini gidermeli ve özlük haklarini geri vermeli. Ve yeni hak kayiplarina, magduriyetlere yol açmamali” diye konustu.

CHP’li Murat Bakan hem Saglik Bakani Fahrettin Koca’nin hem Milli Savunma Bakani Hulusi Akar’in yanitlamasi istemiyle yazili soru önergesi verdi. CHP’li Bakan, Akar ve Koca’ya sordu:

1) Saglik Bakanligi ve Milli Savunma Bakanligi tarafindan Asker Hastaneleri’nin tekrar açilmasi için yürütülen çalisma hangi asamadadir? Detaylari nedir?

2) Asker Hastaneleri açilirsa, Saglik Bakanligi’na devredilen personelden isteyenlerin tamami alinacak midir?

3) Asker Hastaneleri açilirsa, devrolan personelden geri dönmek istemeyenlerin hak magduriyeti yasamamalari için hangi yol izlenecektir?

4) Asker Hastaneleri açilmayip Saglik Bakanligi çatisi altinda ‘Güvenlik Hastaneleri’ kurulacagi yönündeki iddiaya karsilik açiklamaniz nedir?

5) Ankara Etlik Sehir Hastanesi açildiginda Gülhane’nin durumu ne olacaktir?