ASTIMI OLANLARIN ORUÇ TUTMASI SAKINCALI MI?

ASTIMI OLANLARIN ORUÇ TUTMASI SAKINCALI MI?

Ramazan ayinin gelmesiyle birlikte astim ve alerjik riniti olan çok sayida kisi, oruç tutmalarinin hastaliklari üzerinde nasil bir etki birakacagini ve ilaçlarini kullanip kullanamayacaklari konusunu merak ediyor. Koronavirüs asisi yaptirma konusunda tedi

Astimi Olanlar Için Oruç Tutmak Güvenli Midir?

Astim ve alerjik rinit, çok sayida kisiyi etkileyen kronik hastaliklardir. Özellikle astimi olan kisiler oruç tutmalarinin hastaliklarini kötülestirip kötülestirmeyecegini düsünüyor. Yapilan pek çok çalisma ve kanitlar, oruç tutmanin astim ve alerjik rinit üzerinde olumsuz bir etkisi olmadigini gösteriyor. Ancak buradaki önemli nokta ve dikkat edilmesi gereken sey, ilacinizi düzenli olarak kullanmaya devam etmeniz gerektigidir. Astim krizi geçiriyorsaniz oruç tutmamaniz daha iyi olur. Çünkü astim krizi sirasinda bronslar daraldigi için oruç tutulmasi vücudun sivi miktarini azaltarak balgamin çikmasini daha da zorlastirir. Bunun sonucu olarak astim krizi belirtileri artabilir.

Koronavirüs Asisi Orucu Bozar Mi? Hangi Saatlerde Yapilmali?

Diyanet Isleri Baskanligi bu konuda açiklamayi yapti. Koronavirüs asisinin besin degeri olmadigi için asi yapilmasinda sakinca olmadigini bildirdi. Oruç tutulmasi vücudumuzun sivi miktarini azaltmaktadir. Bunun etkisi aksama dogru en üst seviyeye çikar. Bu nedenle de koronavirüs asilarinin sabah saatlerinde en azindan ögleden önce yapilmasi çok önemlidir. Çünkü olusabilecek herhangi bir alerjik reaksiyonda alerjininin ciddiyeti fazla olursa vücudumuzun sivi dengesi çok önem kazanmaktadir. Alerjik sok durumunda damarlarimizdan dolasan kan miktari bir anda azalmakta ve damar yolundan sivi verilmesi gerekmektedir. Bu nedenle koronavirüs asisinin vücudumuzun sivi dengesinin en iyi oldugu zaman sabah saatlerinde yapilmasi çok daha emniyetli olacaktir. 

Alerji Asilari Olurken Nelere Dikkat Etmeliyim?

En çok merak edilen sorulardan biri de alerji asilarinin orucu bozup bozmayacagidir. Enjeksiyon seklinde ve dilalti seklinde uygulanan alerji igneleri, orucu bozmaz. Alerji asi tedavisinde devamlilik, tedavinin daha dogru seyretmesine neden olur. Bu sebeple tedavinin aksatilmamasi gerekir. Nitekim, alerji asilari orucu bozmaz. Alerji asilarinin da ayni koronavirüs asilari gibi sivi dengemizin daha iyi oldugu sabah saatlerinde yapilmasi alerji asisina karsi gelisecek alerjik reaksiyonlara karsi daha emniyetli hale getirecektir. 

Astim Ilaçlari Orucu Bozar Mi?

Astimi olan kisilerin büyük bir çogunlugu düzenli olarak ilaç kullanmak durumundadir. Durum böyle olunca da astimi olan kisilerin en çok merak ettigi konulardan biri de kullanilan ilaçlarin orucu bozup bozmayacagidir. Sprey ve buhar seklinde kullanilan astim ilaçlari orucu bozmaz. Ancak nemlendirme için kullanilan ve astim ilaci olmayan buhar uygulamanin orucu bozdugu bildirilmektedir. Konuyla ilgili Diyanet’in Din Isleri Yüksek Kurulu Baskanligi web sitesindeki açiklamasi bu yöndedir. Astim hastalari, soluk almayi rahatlatacak spreyleri agizlarina püskürterek oruç tutabilirler. Agza püskürtülen bu ilaçlar orucu bozmaz. Çünkü bu ilaçlar akcigerlere ulasmaktadir. 

Sprey ve buharlar orucu bozmazken, astim tedavisinde kullanilan surup ya da tablet seklindeki ilaçlar orucu bozabilmektedir. Bu nedenle de agizdan alinan surup ve tabletler iftardan sonra ve sahurda alinmasi tercih edilebilir. 

Alerjik Rinit ve Göz Alerjisi Olanlar Ilaçlarini Aksatmasin

Alerjik riniti olanlar, siklikla burun spreyi ve bazen de göz damlasi kullanmaktadir. Oruç tutan alerjik rinit ve göz alerjisi olan kisileirn burun spreyi ve göz damlasi kullanmasi gerekiyorsa kullanmalarina devam etmelidir. Burun spreyi ve göz damlasinin orucu bozmadigina yönelik Diyanet Isleri Baskanligi’nin açiklamasi vardir. Genelde burun spreyleri aksam saatlerinde kullanildigi için iftardan sonra da kullanabilirsiniz. Özellikle alerjik riniti ve göz alerjisi olanlarin sikayetlerin oldugu dönemde ilaçlarini kullanmalari çok önemlidir. Aksi takdirde burun kasintisi, hapsirma nedeniyle koronavirüs vücudumuzda varsa baskasina yayilmasina neden olabilir. Ayrica ortamdaki virüsü burun ve göz kasinmasindan dolayi kendimize bulastirmamiz daha kolay olacaktir. 

Astim Ilaçlarimi Oruca Göre Ayarlayabilir Miyim?

Astim ilaçlarinizi alma seklini degistirmeye yönelik herhangi bir karar vermeden önce, doktorunuza danismaniz gerekir. Doktorunuz, mevcut durumunuzu göz önünde bulundurarak, ilaçlarin alinmasi gereken saatleri net olarak söyleyecektir. Doktorunuza danismadan, ilaci kesinlikle birakmayin ve ilaç alma rutininizi degistirmeyin. Ilaçlarinizi oruç saatlerine göre ayarladiysaniz ve herhangi bir belirti yasadiysaniz mutlaka doktorunuza görünmelisiniz. 

Sunu belirtmek gerekir ki; astim ilaçlarinizi reçete edilen sekilde almazsaniz, astim belirtileriniz kötülesebilir. Bu sebeple ilaçlarinizi aldiginiz saatlerde degisiklik yapmadan önce doktorunuzla iletisime geçin. 

Alerji Testleri ve Oruç

Alerji testleri ciltten veya kandan yapilabilmektedir. Bu testler orucu bozmaz. Bu nedenle de oruç tutanlar, gerektiginde bu testleri yaptirabilir. Solunum fonksiyon testleri de orucu bozmadigindan gerektiginde yapilabilir. Ancak pandemi döneminde gerekmedikçe solunum fonksiyon testlerinin yapilmamasi koronavirüs bulasmasini önlemek açisindan faydali olacaktir. Dikkat edilmesi gereken nokta, sivi dengemizin en iyi oldugu sabah saatlerinde yapilmasi daha emniyetli olacaktir. 

Oruç Tutarken Astiminizi Iyi Yönettiginizden Emin Olmalisiniz

Oruç tutarken astiminizin iyi yönetildiginden emin olmak için, doktorunuzla ortak bir plan hazirlayabilirsiniz. Bu plan, oruç tutarken ne yapmaniz gerektigine iliskin bazi sorularin yanitini içermelidir. Örnegin:

Astim ilacindan ne zaman ve ne kadar almalisiniz?

Astiminizin ne zaman kötülestigini nasil anlarsiniz?

Astim krizi geçirirseniz ne yapmalisiniz?

Astimi Olanlarin Oruç Tutarken Dikkat Etmesi Gerekenler

Buhar ve sprey ilaçlari orucu bozmaz, oruç tuttugunuz dönemlerde bu ilaçlari reçete edildigi sekliyle almaya devam edin. Diger ilaçlar için ise mutlaka doktorunuza danisarak hareket edin.

Astim belirtilerinizin kötüye gittigini fark ederseniz, hemen tibbi yardim alin. Astim ilaçlarinizi almiyorsaniz veya orucunuz sirasinda ilaçlarinizi alma saatini degistirdiyseniz, astim krizi riski altinda olabilirsiniz.

Astim belirtilerinizin kötülestigi zamanlarda oruç tutmaya ara verin.

Solunum yollarinin kurumasi belirtilerinizi kötülestirebilir, bu sebeple sahurda ve iftarda bol sivi tüketin.

Astimin tipik belirtisi öksürüktür ve öksürükle birlikte balgam da siklikla görülür. Oruç döneminde su kaybi fazla oldugu için balgam daha koyu olur ve bu duruma öksürük de eslik eder. Öksürügün yogun oldugu dönemlerde oruç tutmamaniz ve bol su içmeniz faydali olacaktir.

Oruç tuttugunuz zaman astim kontrolünüz varsa aksatmayin ve tedavinize devam edin. 

REFLÜYE DIKKAT EDIN

Astim ilaçlari reflüye neden olabilir ve reflü de astim belirtilerinin ortaya çikmasina neden olabilir. Bu sebeple astimi olan kisilerin reflüyü artiran besinlerden mümkün oldugunca uzak durmasi gerekir. Özellikle sahurda reflüyü artiran besinlerden uzak durmaniz faydali olacaktir.

Oruç döneminde sekerin düsmesiyle birlikte açlik duygusu artar ve istahta artma olabilir. Istahin artmasi doyma hissinin daha geç gelmesine neden olur ve kilo artislari yasanabilir. Fazla kilo astim için önemli bir risktir. Bu sebeple astimi olan kisilerin kontrollü beslenmeleri ve iftar sofralarinda ölçülü yemeleri yararli olacaktir.

Özetleyecek Olursak;

-Astim ve alerjik nezlesi olanlarin oruç tutmasinda sakinca yoktur.

-Astimi ve alerjik riniti olanlar gerektiginde ilaç kullanmalari koronavirüse karsi korunmada çok önemlidir.

-Koronavirüs asilari ve alerji asilari orucu bozmaz.

-Astim ilaçlarindan sprey ve buhar seklinde olanlar, alerjik nezle ilaçlarindan burun spreyleri orucu bozmaz.

-Alerji asilarini ve koronavirüs asilarinizi sabah saatlerinde yaptirin.

-Sahura yakin bol sivi alin, reflü yapan besinlerden ve çok fazla besin tüketmekten kaçinin.