Bagisikligi desteklemek için vitamin ve mineralleri artirin

Bagisikligi desteklemek için vitamin ve mineralleri artirin

Hastaliklarla mücadele edebilmek için güçlü bir bagisiklik sistemine sahip olmak çok önemli. Sabri Ülker Vakfi, bagisikligi desteklemek ve hastaliklardan korunmak için besin çesitliligine, hareketli yasam sekline, yeterli ve kaliteli uykuya dikkat çekiyor

COVID-19 salgininda önemi ortaya çikan güçlü bagisiklik sistemini destekleyecek en önemli etkenlerden biri yeterli ve dengeli beslenme. Bagisiklik sistemini desteklemek için C ve D vitamini, kök sebze ve sagliga faydali yaglar, mevsiminde meyve ve sebzeler tüketmeli.

C vitamininden zengin beslenin

Bagisikligi desteklemek için önemli unsurlardan olan C vitamini, bogaz agrisi, burun akintisi gibi bazi belirtilerin azaltilmasina destek oluyor. Portakal, greyfurt, mandalina gibi turunçgillerin yani sira ispanak, pazi, tere, roka, marul, maydanoz, dereotu gibi koyu yesil yaprakli sebzeler ile lahana, brokoli, kereviz, pancar gibi besinler de hem C vitamini hem de diger önemli vitaminler açisindan zengin.

Sarimsak, sogan gibi kök sebzelerden faydalanin

Sarimsak ve sogan hastaliklardan koruyan besinler olup, bu besinlerden bolca faydalanmak gerekiyor. Sogan içerdigi C vitamini, sarimsak ise zengin fitokimyasallar ile hastaliklara karsi koruma sagliyor. Soslara, yemeklere ve salatalara sarimsak ve sogan ekleyerek hem hastaliklardan korunabilir hem de bagisikliginizi destekleyebilirsiniz.

Çinko ve selenyumdan zengin besinler tüketin 

Çinko ve selenyum bagisiklik sisteminin güçlenmesinde önemli rol oynuyor. Kabuklu deniz ürünleri, kirmizi et, tam tahilli ekmek çinko bakimindan zengin. Selenyum ise ay çekirdegi, pekmez, konserve ton baligi gibi besinlerde bulunuyor.

Sagliga faydali yaglardan yararlanin

Ceviz, balik, avokado, findik, badem gibi besinlerde bulunan Omega-3 gibi yag asitlerinin vücut direncini ve bagisikligi destekledigi biliniyor. Ana ögünlerde balik ve aralarda da daha çok badem, ceviz gibi besinleri tüketerek veya salatalariniza ekleyerek tüm bu yaglarin gücünden yararlanabilirsiniz. 

D vitaminini ihmal etmeyin

Yapilan çalismalar yaz aylarinda yeterince günes isinlarindan yararlanmis kisilerin, kisin enfeksiyonlar, grip ve nezle gibi rahatsizliklara yakalanma oraninin daha düsük oldugunu gösteriyor. Düsük D vitamini düzeyleri solunum yollari enfeksiyonlari ile iliskilendiriliyor. En önemli kaynagi günes isigi olmasinin yaninda hamsi, istavrit, somon ve ton baligi da D vitamini içeriyor. 

Ara ögünlerinizde kuru meyveler tüketin  

Kuru meyveler, içerdikleri sagliga yararli bilesenler sayesinde, bagisiklik sistemini destekliyor. Bagisiklik sistemi için önemli olan beyaz kan hücrelerinin artmasina ve enfeksiyonlara karsi vücudu koruyan hücrelerin harekete geçmesini sagliyor. Kuru kayisi, kuru incir, hurma gibi kuru meyveleri ara ögünlerde tüketerek, içindeki sagliga yararli bilesenlerden faydalanabilirsiniz. 

Taze meyve ve sebze tüketin 

Taze ve mevsiminde meyve-sebze tüketiminin bagisiklik sistemini desteklerken, hastaliklardan korunmada güçlendirici bir etkisi bulunuyor. Ara ögünlerde taze sebze ve meyveleri tüketerek günlük beslenmede vitamin alimini desteklemek gerekiyor. Genel olarak günde 5 porsiyon meyve ve sebze tüketimi yeterli vitamin ve mineral alimini sagliyor.