Tarih: 07.04.2021 18:02

Bahar Alerjisi Kapali Alanlarda da Özen Ister

Facebook Twitter Linked-in

Iklimlendirme konusunda uzun yillara dayanan deneyimi bulunan Alarko Carrier, bahar aylarinin yaygin sorunu bahar alerjisi hakkinda toplumu bilgilendirmek amaciyla uzman görüsü aldi. Medicana Hastanesi Alerji ve Immünoloji Uzmani Prof. Dr. Ali Sengül’den edinilen bilgiye göre bahar alerjisinin en sik görülen belirtileri arasinda; hapsirma, burun akintisi, tikanikligi ve koku alamama, geniz akintisi, damakta, burunda, kulakta ve gözlerde kasinti, öksürük, nefes darligi, hiriltili solunum, ciltte kasinti ve kabarma yer aliyor. Son dönemde bazi belirtilerin COVID-19 belirtileriyle benzemesi nedeniyle vatandaslari telaslandirdigini belirten Prof. Dr. Sengül, alerjisi olanlari kapali ortamlarda da dikkatli olmalari yönünde uyardi. 

Ülkemizde kiyi bölgeler basta olmak üzere, subat ayindan mayis ayina kadar etkisini gösteren bahar alerjisinin birçok insanin hayatini etkiledigini ifade eden Prof. Dr. Sengül, “bahar alerjisinin aktif dönemi küresel iklim degisikligine bagli olarak her yil uzadigindan duyulan rahatsizlik da artiyor. COVID-19 gündemi nedeniyle hastalar bize endiseyle basvuruyor. Uzman olmayanlar için söyleyelim, en ayirt edici bulgu alerjide ates görülmemesi ve COVID-19’da burun tikanikligi olmadan koku ve tat alamama belirtisi ortaya çikmasidir. Ancak bahar alerjisi yasayan kisiler, COVID-19 enfeksiyonuna yakalanirlarsa hapsirmalarinin siddeti ve sikligina göre virüsü yaymada büyük risk olusturur” dedi.   

Bahar alerjisiyle mücadele için temel öneriler söyle: 

? Iç mekanlarin havalandirilmasina dikkat edilmeli. 

? Kapali alanlarin havalandirilmasi için özellikle polen saliniminin yogun oldugu sabah saatleri degil havanin durgun oldugu saatler tercih edilmeli. 

? Alerjiden korunmak için pencereleri sürekli kapali tutmak ev akarlarinin olusmasina ve küf yogunluguna sebep olarak baska alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Özellikle evcil hayvan sahipleri uygun saatlerde evin iç ortamini mutlaka havalandirmali.

? Merkezi havalandirma ve iklimlendirme yapilan binalarda üfleme agizlarina Hepa filtre takilmali ve havalandirmada taze hava orani artirilmali. 

? Is yerlerinde ve otomobillerde kullanilan klimalar seçilirken ve kullanilirken ise asagidaki hususlara dikkat edilmeli: 

o Güvenilir markalarin Hepa filtreli ve iyonizer modelleri tercih edilmeli.

o Klima düsük fan modunda çalistirilmali.

o Klima sürekli çalistirilmamali.

o Klimanin yönü hastalarin üzerine üflemeyecek sekilde ayarlanmali.

o Klimalarin bakimi ve temizligi, yetkili servislerin uzman personeli tarafindan düzenli olarak yapilmali.





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —