Bahar aylarinda alinacak önlemlerle elektrikten tasarruf edilebilir

Bahar aylarinda alinacak önlemlerle elektrikten tasarruf edilebilir

Baharda günesin sicakligini iyiden iyiye göstermeye baslamasiyla gün isigindan daha fazla yararlaniyoruz. Örnegin, gündüz perdeleri açarak parlak günes isiginin eve girmesini mümkün hale getiriyoruz. Bu durum klima, kombi ve elektrikli radyatör gibi aletl

Bahar aylarinin gelmesiyle birlikte günes yüzünü gösteriyor. Havalarin yavas yavas isinmasi ise klima, kombi ve elektrikli radyatör gibi aletlerin kullanimini azaltiyor. Bu durum, enerji faturalarina tasarruf olarak yansiyor. Isiticilarin elektrik faturasinin ortalama yüzde 10’unu, dogal gaz faturalarinin ise yaklasik yüzde 70’ini kapsadigi düsünülürse, enerji faturalari daha düsük geliyor. Karanlik kis günlerinin geride kalip günlerin uzamasiyla gün isigindan daha fazla yararlanilan bahar ve yaz aylarinda aydinlatma maliyeti de gözle görülür derecede azaliyor.

Merkezi isitmanin daha az kullanilmasi hatta devre disi birakilmasi ile bahar aylarinda portatif isiticilarin kullanimi artiyor. Infrared isiticilarin, boyut ve etkinlige bagli olarak aylik elektrik faturasina yaklasik 170 TL olarak yansidigini söyleyen elektrik tarifeleri karsilastirma ve tedarikçi degistirme sitesi encazip.com’un yaptigi açiklamaya göre, fanli isiticilar çesitlerine ve boyutlarina göre farklilik göstermekle birlikte, elektrik faturasina ortalama 115 TL olarak yansiyor. Elektrikli radyatörlerin elektrik maliyeti genellikle 200 TL olurken, yagli radyatörlerin maliyeti ise 170 TL olabiliyor. Özellikle bahar aylarinda kullanimi yayginlasan bu aletlerin, yalnizca ihtiyaç durumunda kullanilmasi fatura tutarini düsürüyor. A Sinifi 9000 BTU bir ev tipi klimanin aylik maliyeti ise yaklasik 130 TL oldugundan sadece elektrikli radyatör veya klimanin kapatilmasi ile elektrik faturasinda fark edilir oranda düsüs yasaniyor. Bahar aylarinda alinacak diger önlemlerle birlikte enerjiden 400 TL’ye kadar tasarruf edilebiliyor.

Maliyetler düsüyor

Bahar aylarinda giysilerdeki degisim çamasir makinesine de yansiyor. Daha kalin ve yünlü giysilerin yikanmasi agirligi ve derecesinden dolayi daha maliyetli oluyor ve daha çok makine çalistirmak anlamina geliyor. Ancak yazin çamasir makinesinin bir kerede daha çok çamasir alacagi düsünüldügünde yikama sayisi düsüyor. A+ enerji sinifi bir çamasir makinesinin aylik maliyeti ortalama 10 TL olurken, bahar ve yaz aylarinda bu maliyet azaliyor. 

encazip.com, bahar aylarinda elektrik faturalarindan tasarruf edebilmek için evde dikkat edilmesi gereken diger önerileri de siraladi:

Günes enerjisinden faydalanin: Bahar aylarinda hava sicakliklari yavas yavas yükselmeye basliyor ancak yine de isitma ihtiyaci olabilir. Isinmada tasarruf etmek için mekanin perdelerini açarak günes isinlarinin girisine izin verin. Bu sekilde hem isinmadan hem de aydinlatmadan tasarruf edersiniz. 

Pencerelere panjur yaptirmayi degerlendirin: Pencerelerdeki panjurlar, izolasyon saglayarak yazin klima maliyetini, kisin kombi veya isitici maliyetini azaltir. Bu karari vermek için bahar dönemi en ideal zamandir.

Çamasirlari asarak kurutun: Bahar aylarinda günesli günlerin sayisinin artmasiyla birlikte çamasir kurutma makinasi kullanmak yerine çamasirlari asarak kurutun.

Yemek pisirirken evi isitmayin: Daha az enerji kullanmak ve evin gereksiz olarak isinmasini önlemek için ocak yerine düdüklü tencere veya mikrodalga firin kullanin. Firin kullanirken, ayni anda birkaç farkli yemek pisirmeyi deneyin. Ayrica, firin kapagini sik sik açmayin.

Binayi açik renge boyatin: Bahar aylari genellikle dis cephe tadilat ve boyalarinin yapildigi aylardir. Böyle bir durum varsa binayi açik renge boyatip günes isinlarinin yansimasi saglanarak mekanlarin gereksiz olarak isinmasi engellenir, iklimlendirmede ve özellikle klima kullaniminda tasarruf edilir. 

Klima bakimlarini yaptirin: Klimalarin yavas yavas kullanilmaya baslandigi bahar dönemlerinde klimalarin bakimlarini yaptirmak çok önemlidir. Hava filtrelerinin rutin olarak degistirilmesi veya temizlenmesi gibi kolay bakim, sogutma sisteminin enerji tüketimini yüzde 15'e kadar azaltabilir. 

Buzdolabini kontrol edin: Havalarin isinmasiyla buzdolaplarinin içine sicak havanin girmesini önlemek daha önemli hale gelir. Baglanti noktalarinin temiz oldugundan ve sikica kapandigindan emin olmak için buzdolabinin kapagindaki contalari kontrol edin. Contalar eski veya kirliyse, sogutulmus havanin disari çikmasina ve oda sicakliginda havanin içeri girmesine sebep olur, bu da buzdolabinin daha fazla çalismasina ve daha fazla enerji harcamasina neden olabilir.

Temiz havadan faydalanin: Bahar aylarinda pencereleri açmak, klimalari açmadan evi dogal olarak sogutmaya olanak taniyan çapraz bir esinti yaratir. Bu, havanin iliman oldugu bahar aylarinda ideal bir taktiktir.

Aydinlatmaya dikkat edin: Günlerin uzamasiyla birlikte, akkor ampullere göre daha uzun ömürlü oldugu için floresan veya LED ampuller tercih edilmelidir. 40 Watt’lik bir floresan ampul ya da 18 Watt’lik bir LED ampul, 40 Watt’lik bir akkor ampule kiyasla daha fazla isik verir. Akkor ampuller, LED ampullerle degistirilirse bir yilda bir ampulde 100 TL’den fazla tasarruf edilebilir.

Sicak yemekleri buzdolabina koymayin: Buzdolabina koymadan önce yiyecekleri kismen sogumaya birakin. Sicak yiyecekleri sogutmak daha fazla enerji gerektirir.