Bakan Albayrak: 25 milyar liralik kredi tahsis edildi

Bakan Albayrak: 25 milyar liralik kredi tahsis edildi

Gündem 28.12.2020 06:06:50 0
Bakan Albayrak: 25 milyar liralik kredi tahsis edildi

Hazine ve Maliye Bakani Albayrak, Türkiye Bankalar Birligi’nin 63. Genel Kurul Toplantisi'nda konustu. Bakan Albayrak konut kredisi kampanyasina 133 bin basvuru yapildigini ve 25 milyar liranin tahsis edildigini söyledi. Bakan Albayrak, bankacilik sektöründe kur riski olmadigini belirtti.

Hazine ve Maliye Bakani Berat Albayrak, Türkiye Bankalar Birligi’nin 63. Genel Kurul Toplantisi'nda kamu bankalarinin vermis oldugu uygun faizli kredilere yönelik açiklama yapti. Bakan Albayrak, 133 bin konut kredisi basvurusu oldugu ve 101 bininin sonuçlandirilip 25 milyar liralik tahsis yapildigini söyledi.

Bakan Albayrak bunun yaninda bankacilik sektörüne yönelik olarak "Bankacilik sektörümüz saglikli bir görünüme sahip. Bankacilik sektöründe kur riski söz konusu degil." dedi.

Bankalarin yerli üretimi desteklemesi gerektigini söyleyen Bakan Albayrak "Bankalar yerli üretimi desteklemeli. Türkiye'de üretim kapasitesi olan ürünleri Türkiye'de üretmemiz lazim. Krediyi sagladiktan sonra yatirimciyi kendi haline birakmamamiz lazim." açiklamasinda bulundu.

Bakan Albayrak'in açiklamasi söyle:

Koronavirüs kaynakli olarak yilin ikinci çeyreginde olumsuz görünüme ragmen Haziran ayindan itibaren ekonomik yönden iyilesmeye yönelik pozitif sinyaller vermeye basladi.

Türkiye’de genel anlamda karantina uygulanmamasi ile birlikte normallesme süreciyle ilgili adimlarin atilmasi pozitif sinyallerde etkili oldu.

Haziran ayina iliskin öncü rakamlar ekonomide iyilesmeye yönelik pozitif sinyaller vermeye basladi.

Normallesme dönemine en hazir, ekonomik açidan en az etkilenmis sekilde giren ülkelerden biri olduk.

Merkez Bankasi’nin para politikasi ve güçlü faiz indirimiyle birlikte kamu bankalarinin düsük faizle verdigi kredilerle faiz oranlari geriledi, kredi büyümesi güçlü seviyede devam etti.

Kur etkisinden arindirilmis ticari krediler artis gösterdi.

Simdiden iyilesmenin pozitif yönde gözlemlendigi ortaya çikiyor. Normallesme sürecinin bu ay basinda hiz kazanmasiyla kamu bankalarimiz öncülügünde konut, tasit, ihtiyaç kampanyalariyla birlikte üzerinde çalismakta oldugumuz yeni istihdam paketi ekonomiyi güçlü sekilde etkilemeye devam edecek.

Düsük maliyetli konut kredisi bugüne kadar 133 bin basvuruyu geçti. 101 binin üzerinde 25 milyar liralik tahsis yapildi.

Türkiye'nin bu süreçten V seklinde çikis yapmasini bekliyoruz.

 Iktisadi toparlanmayi güçlü bir sekilde görmeye basliyoruz yurt içi talepte ve beklentilerde simdiden iyilesmenin pozitif yönde gözlemlenmeye basladigi ortaya çikiyor 

Haziran ayi ilk 21 günlük döneminde ihracatimiz bir önceki yilin haziran ayina göre yüzde 24,6 artis gösterdi.

Normallesme dönemiyle birlikte pandemi döneminin açiklarini kapatmak için firsat sunacak bir resimle karsi karsiyayiz.

Bankacilik sektörümüz saglikli bir görünüme sahip. Bankacilik sektöründe kur riski söz konusu degil.

Bu süreçte iki hedefimiz var, birincisi finansal istikrar ve güvenligimizi güçlendirmek, ikincisi saglam makroekonomik hedefler üzerine güçlü bir ekonomi insa etmek.

Bankacilik sektörünün de bazi eski aliskanliklardan kurtularak kabuk degistirmesi gerektigini düsünüyorum.

(Bankacilik sektörü) Kaynaklari daha çok yerli üretim ve ihracatin finansmanina, istihdam olusturucu alanlara yönlendirmemiz lazim. Kaynaklarimizi en verimli nerede kullanilacaksa o alanlara yönlendirelim.  Aldiginiz kararlar sosyal, toplumsal refahi etkiliyor, bunun bilincinde olarak milli bir suurla hareket etmenizi bekliyoruz. Enerji, maden, tarim, kimya, saglik, turizm, lojistik vb. bir çok farkli sektörde yatirimcilari yönlendirecek sekilde uzman ekipler olusturmamiz lazim.

Bankalar yerli üretimi desteklemeli. Türkiye'de üretim kapasitesi olan ürünleri Türkiye'de üretmemiz lazim.

(Bankacilik sektörü) Krediyi sagladiktan sonra yatirimciyi kendi haline birakmamamiz lazim.

Ithal ürünlerin ikamesine hizmet edecek yatirimlara finansman destegi saglamamiz lazim. 

Verilen kredilerin finansal istikrari tehdit eden spekülatif faaliyetlerde kullanilmamasi için titiz davranmamiz lazim.

Devletimiz su an itibariyla cumhuriyet tarihinde görülmemis seviyede bir piyasa gözetim kabiliyetine ulasti.

Merkez Bankasi ve BDDK tarafindan yapilan düzenlemeler etrafindan dolasmak için yapilan islemler duyuyoruz, bunlardan kaçinmak lazim, düzenlemelerin ruhuna uygun hareket etmemiz lazim.

Uzun vadeli müsteri iliskilerine odaklanmak lazim, hassasiyetlerini dinleyerek bu salgin günlerinde kredi ödemelerinde kolaylik saglamamiz lazim.

Ekonomik aktiviteye zarar vermeden bu süreci yönetmemiz lazim.

Ticari krediler vadesinden önce geri çagrilmamali. Yeniden yapilandirmalari hizlandirmamiz lazim.

(TBB'ye) Bir varlik yönetim sirketi çalismasi yürüttügünüzü benle paylastiniz, biliyorum, seffaf bir model oltaya koyarsaniz, biz de devlet olarak tüm destegi saglariz.


Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °
Salı 27.4 ° / 16.6 °