Tarih: 25.02.2021 22:39

Bakan Koca: " Koronavirüs ile mücadelenin ve asilamanin siyasi arenaya çekilmemesi noktasinda kararliyim.”

Facebook Twitter Linked-in

1- En hizli asilamayi basarmis bir ülkeyiz. Asiyi hazir temin eden ülkeler içinde en hizli ve en çok asilamayi basarmis durumdayiz. Asi temininde tüm ülkelerin önemli sorunlar ve aksakliklar yasadigi dönemde sistematik olarak asi programini uygulasak da nüfusa oranla kat etmemiz gereken çok yol var.

2- Bugün itibariyle asida tedarik ve planlama sorunumuz yok, birinci doz asisini olan tüm vatandaslarimizin ikinci doz asilari güvence altindadir. Daha güvenli olani kendi asimiza sahip olmaktir. Bu konuda yapilabilecek elestirileri eldeki imkanlari en iyi sartlarda kullandigimizdan emin olarak degerlendirmenizi istirham ediyorum.

3- Asi olur olmaz korunmaya baslamiyoruz, bu bir süreç. Ikinci doz asinin üzerinden 14 gün geçtikten sonra asilanmis oluyoruz. Yani ilk asi oldugumuz günden 42 gün sonra. Tüm nüfusumuzun en az yüzde 60'ini asilamadan asi güvencesini elde etmis olmuyoruz.

4- Karadeniz ve bulasin hizli oldugu illerimiz için yeni planlamalar olacak, ancak tam kapanma düsünmüyoruz. Ama her geçen gün vaka sayilarinin giderek arttigini görüyoruz. Mutasyonun da özellikle Dogu Karadeniz bölgesinde Samsun, Ordu gibi artisini görüyoruz. Agirlikli olarak daha çok Ingiltere mutanti dedigimiz, virülans üzerine etkisinin olmadi ama bulasiciligi artan bir mutasyon yaygin. Güney Afrika ile ilgili 49 gibi bir mutantin görüldügünü söyleyebilirim. Türkiye'ye özgü, bir ara Ankara'da 5 vakamiz olmustu. Bize özgü mutant olabilir mi süphesi içindeydik. Bize özgü mutant olmadigini çok rahatlikla söyleyebiliriz. Ama agirlikli Ingiltere mutanti olmak üzere toplumda bulasiciligin çok arttigini söyleyebiliriz. Bu dönemde tedbirler daha da önemli olmaya basladi."

5- Yerli asiyla ilgili faz 2 asamasina gelmis olan asimizoldugunu biliyorsunuz. Faz 2 asamasinda olan asi toplam 200 kiside düsünülüyor. Bu 200 kisinin 84 kisiye asilari yapilmis oldu. Bunun tabii biliyorsunuz 28 gün sonra ikinci doz asisi yapilmis olacak. Nisan ayinda faz 2'nin bitecegi ve Nisan sonunda faz 3'e geçebilecegini düsünüyorum. Bilim Kurulu olarak üzerinde tartistigimiz gelinen öneri noktalarini açiklamami istiyorsunuz. Dogrusu bununla ilgili illerin kademelendirmelerinde önümüzdeki günler belli olmus olacak.

6- Yerli asi konusunda, Bilim Kurulumuz hassasiyetle çalisiyor. Kanser, organ nakliyle ilgili benzer durum olmustu. Tedaviye bagli olarak erkene alinabilir mi olarak üzerinde çalisiliyor. Toplanti ve maçlarla ilgili özel durumu dün açiklamistim. Genel olarak biz salginda bulasin nasil oldugunu biliyoruz. Ilk günden itibaren salginda bulasin yakin temasla birlikte daha da arttigini hep anlatir olduk. Bunu vatandasimiz biliyor. Özellikle vatandasimiza kapali, kalabalik ortamlardan uzak kalmalarini özellikle ifade etmistik. Bu bilgilendirmede bir degisiklik yok."





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —