Izmir Medya Platformu Üyeleri ile bir araya gelen Bakirçay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Berktas, Bakirçay Üniversitenin mevcut çalismalarini ve gelecek vizyonunu anlatti.
Konusmasinda Dünya vatandasi yetistirme amacina yönelik olarak uluslararasi akreditasyon süreçlerine önem verdiklerini belirten Berktas; tüm mezunlarin dünyanin her yerinde kendilerini ve mesleklerini ifade edebilmeleri için çalisildigini belirterek, verilen egitimin uluslararasi bir yapiya kavusturulmasinin Üniversitenin birinci hedefi oldugunu söyledi.
ÜLKEMIZDE EKOLOJIK KAMPÜSE SAHIP ILK ÜNIVERSITE OLACAK
Berktas konusmasina su sözler ile devam etti:
Su anda Üniversitemizde 4000’e yakin ögrencimiz bulunmakta önümüzdeki yil 1500’e yakin ögrencinin daha aramiza katilacagini öngörüyoruz. Türkiye’de baska örnegi olmayan ekolojik olarak kendine yetebilen bir üniversite olma hedefimiz ile hizli ve emin adimlarla ilerliyoruz. Enerji verimliligi ve kendine yetebilen bir üniversite olarak yenilenebilir enerji kaynaklarina önem veriyoruz. Amacimiz 2 yil içerisinde gerekli otomasyon sistemlerini tamamlayarak tamamen yenilenebilir bir enerji yönetimini basarabilmektir. Su kaynaklari kullanimi açisindan Üniversitemiz bulundugu sebeke suyunu ve kaynak sularini kullanmamakta, taban suyunun çok yüksek oldugu yerleskemizde bu suyu aritarak kullanma suyu olarak kullanmaktadir. Sifir atik projesi kapsaminda da tüm atiklari yerinde ayristirmaktayiz, sonrasinda ise kendi kompoze gübre fabrikamizi kurarak çevreye karsi olan sorumlulugumuzu en üst düzeyde yerine getirmek istiyoruz. Önümüzdeki 1-2 yil içerisinde enerji, su ve atik konulari ile ekolojik basligimizi tamamen etkin bir hale getirdigimizde Üniversitemiz internet baglanti ihtiyaci disindaki tüm ihtiyaçlarini kendisi karsilayabilir konuma gelecektir. Böylece ülkemizde ekolojik kampüse sahip ilk Üniversite olarak 3. hedefimizi de gerçeklestirmis olacagiz.
Akilli Üniversite projemiz tamamlanarak uygulamaya baslandi. Bu projemiz Cumhurbaskanligi Strateji Baskanligi tarafindan örnek proje olarak deger bulunmus ve veriler anonimlestirilerek Akilli Üniversite basligi altinda diger Üniversitelere bir kitapçik seklinde hazirlanmaktadir. Proje hayata geçirildiginde bütün sistemin çevreye yerlestirilmis sensörler araciligi ile geri bildirimler verdigi ve kendini yenileyebildigi, düzeltebildigi, iyilestirebildigi bir mekanizma ile gerçek anlamda bir Akilli Üniversite formuna kavusacagiz. Örnegin bir dersin verilecegi kisi sayisi ile siniflarin kapasitesi karsilastirilarak otomatik olarak derslere sinif atanmasi bu Akilli Üniversite kurgusunun islevlerinden biri olacak. Ve bütün bu bilgileri bir mobil aplikasyon ile ögrenci ve ögretim üyelerinin erisebildigi bir sisteme de tasiyacagiz. Bir diger örnek olarak ortak kullanim alanlarinda bulunacak sensörler, lavabolardaki peçete ve sivi sabun gibi ihtiyaçlarin azalmasi durumunda bu durumu otomatik olarak yetkili kisiye aktaracak, böylelikle ihtiyaç duyulan tüm alanlara kolaylikla erisilebilecektir. Genis kapsamli bu Akilli Kampüs projemizi de ülkemizle tanistirmayi çok arzuluyoruz.
Diger taraftan ülkemizin ihtiyaçlari ölçüsünde saglik teknolojisi temasini baz aldigimiz projemiz olan Saglik Teknokentini de önümüzdeki yil faaliyete baslayacak sekilde planliyoruz. Saglik Köyü projemizi güzel Izmir’imizde, deniz ve termal turizmin oldugu, 7 yildizli bir saglik turizmi formatinda kurguluyor, aktif yaslanma merkezi olarak da ifade edilebilecek bu merkezi ülkemize hediye ederken bununla birlikte Üniversite olarak ekonomik özgürlügümüzü kazanalim istiyoruz. Insanlarin kisa, uzun süreli ya da ömür boyu kalabilecekleri bir yasam alani olarak planlanmakta olan bu proje de yine ülkemizde ilk ve tek olacaktir. Buradaki amacimiz hem ülkemize bir saglik turizmi kapsaminda farkli bir kültür asilamak hem de bir hizmet sektöründe yer alarak Türkiye’de ilk defa bir Üniversitenin devletten bütçe almadan kendi ayaklari üzerinde durabilecegini gösterebilmektir. Kisaca bahsettigim 5+1 projemiz üzerinden yürütülen bir Üniversite olarak, genç ve dinamik kadromuzla bu hedefleri hayata geçirmekten keyif aliyoruz.
Ilk senemizde Tip Fakültemizi kurmustuk ancak bu fakültenin gerekliliklerinden birinin Arastirma ve Uygulama Hastanesi oldugunu biliyorsunuz. Çigli Egitim ve Arastirma Hastanesi ile Temmuz ayinda afiliye olduk. Su anda Çigli Egitim ve Arastirma Hastanesi’nde 50’ye yakin akademisyenimiz görev yapiyorlar. Tip Fakültesi ögrencilerimiz ise 3 yildir Dokuz Eylül Üniversitesi’nde okuyorlar. Bu sene 4. sinifa geçecekler ve staj senelerinde ögrencilerimizi kendi Üniversite Hastanemizde egitimlerine devam edecegiz. Sartlari tam olarak saglayabilmemiz durumunda yeni dönemde 1. siniflarimizi da kendi bünyemize almak istiyoruz. Çigli Egitim ve Arastirma Hastanesi Izmir’in kuzeyindeki tek kamu hastanesi. Hastanemizi üçüncü basamak bir hastane formuna kavusturarak nitelik ve nicelik yönü iyilestirilmis bir saglik hizmet sunucusu olarak Izmir halki ile bulusturmak istiyoruz.
ÜNIVERSITELER ARASI ISBIRLIGIMIZ GÜÇLENIYOR
“Bizim Izmir Üniversiteler Platformumuz var. Bu platformda güzel bir is birligi örnegi vermekteyiz. Salginla birlikte toplantilara çevrimiçi dönüs yapmak suretiyle etkilesimlerimizi sürdürüyoruz. Çok güzel is birliklerini hayata geçirdik. Örnegin kütüphanelerin birlestirilmesi konusunda önemli adimlar attik. Tüm üniversitelerin ögrencilerine ve ögretim üyelerine ayni sartlar altinda kaynaklara erisim kolayligi sagladik. Izmir Üniversiteler Platformunun dönem baskanligini bu yil biz devir aldik. Bu yilki temayi da Akilli Üniversite olarak belirledik. Sizlere kisaca anlattigim projedeki unsurlari Izmir’de her üniversitenin belirlenmis bir kampüsüne tasimayi ve rehberlik danismanlik yoluyla hayata geçirmeyi planlamaktayiz. Birçok alanda Ege’ye özgü imkanlari kullanirken sorunlari çözme asamasinda da Üniversiteler ile güzel bir is birligimiz var.
Izmir Medya Platformu Üyelerinin sorularini da cevaplayan Bakirçay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Berktas, Üniversiteler arasinda ki isbirligine yönelik ise su görüsleri dile getirdi:
Sayin Tarim Bakanimizin da destegini alarak Ziraat ve Veterinerlik Fakültelerini açmak için YÖK Baskanligina basvuruda bulunduk. Bu üç fakültenin açilmasi ve ögrenci alimiyla birlikte kurulum asamasini tamamlamis bir Üniversite olacagiz. 5 yilin sonunda 8000 lisans 2000 lisansüstü ögrenci ile 10000 ögrenci sayisina ulasildiktan sonra ise yatay degil, dikey büyümeyi hedefliyoruz. Üniversite olarak aslinda egitim açisindan önemli bir sikintimiz bulunmamaktadir. Seyrek aslinda özel imkanlarin oldugu bir yerleske olup muhtemelen 5 yil sonra bir ögrenci kenti kimligine kavusacagi öngörülmektedir. Bu süreç içerisinde ekonomik durumu düsük olan ögrencilere bir katkida bulunmak açisindan Üniversitemizin yan tarafinda bulunan 30 dönüm araziye insaat izni alarak 10-15 dönümlük kismini KYK’ya devrederek 500 kiz, 500 erkek olmak üzere toplam 1000 ögrenci kapasiteli bir yurt yapiminin saglanmasina çalisacagiz. Personellerimizi de ögrencilerimiz gibi aidiyet duygusuyla Üniversiteye baglamak adina belli basli imkanlari sunmaya gayret ediyoruz. Bunun en temel adimi olarak personelin ulasimi ile ilgili problemi geçen hafta itibari ile servis ihalesi yaparak çözdük. Önümüzdeki süreçte de hem ögrencilerimize hem de personellerimize yönelik yeni iyilestirmeleri uygulamaya koyarak sartlarin iyilestirilmesi konusunda yolumuza devam edecegimizi düsünüyorum.
Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Tuncer Asunakutlu da yaptigi konusmada Üniversitenin kurulusundan bugüne vizyonunu ve misyonunu aktardi.
Prof Dr Tuncer Asunakutlu, “Üniversitemizin ana konseptini saglik ve teknoloji temali bir Üniversite olarak belirledik. Bu kapsamda üniversitemizin 5 ana hedefi bulunmaktadir. Birinci hedef olarak tüm programlarda mesleki uygulama agirlikli akredite müfredat izlemekteyiz. Uluslararasi Akreditasyon Kuruluslarinin akredite süreçlerine uygun olarak egitimlerimizi düzenleniyoruz. Ikinci hedefimiz olan Engelsiz Üniversite kapsaminda YÖK tarafindan Turuncu Bayrak Ödülünün verildigi Üniversitemiz tarafindan engelli ögrencilere tüm alanlarda kullanim kolayligi saglanmaktadir. Üçüncü hedefimiz Ekolojik olarak kendine yeten üniversite basliginda Dogaya ve çevreye saygili bir konsept ile Üniversitemizi sürdürülebilir bir temelle yapilandiriyoruz. Dördüncü hedefimiz olan Akilli Üniversite Kampüsü baglamindaki projemiz devam ederken son hedefimiz olan saglik ve teknoloji alaninda ihtisaslasmis Üniversite adayi olarak bu baslikta da çalismalarimizi sürdürüyoruz.
Bu hedeflerin yaninda TEKMER kurulus sürecini tamamlamis bulunmaktayiz. 2025 yilina kadar üniversite çatisi altinda 3 yeni fakülte ile 8 lisans 4 ön lisans programini eklemeyi hedefliyoruz. Bunun yani sira Rektörümüzün vizyon projesi olan “Saglik Köyü” projesini de bu süreç içerisinde hayata geçirmeyi hedeflemekteyiz. Tüm alanlarda tezli tezsiz yüksek lisans ve doktora programlarinin bulundugu, her yönü ile tamamlanmis bir Üniversite haline gelerek ülkemizin hizmetine sunmayi planliyoruz. Ögrencilerimizi girisimci temamizla is arayan degil is veren kisiler olarak mezun etmeyi amaçliyoruz” diye konustu.
Izmir Medya Platformu Baskani Ahmet Kaplan ise, Bakirçay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Berktas ve ekibine tesekkür ederek, Bakirçay Üniversitesinin belirledigi temalarin ve üzerinde çalistiklari projelerin ülkemiz için stratejik degerde oldugunu kaydederek, bu vizyonu yerinde görmekten duyduklari memnuniyeti dile getirdi.