Bal Uzmani Ahmet Bagran AKSOY'dan, ARILARIN HAYRANLIK UYANDIRAN DÜNYASI

Bal Uzmani Ahmet Bagran AKSOY

Arilarin kilometrelerce metrekarelik alanlari tarayarak, dogru çiçek ve bitkilerden polen toplamasindan etkilenen eski Istanbul Egitim Il Müdürü Ata Özer, arilarin narkotik madde tespitinde kullanilmasini önermisti. Özer'in fikrini Belçika gerçeklesti

Arilarin ‘kovan aklina’ sahip oldugunu belirten Bal Uzmani Ahmet Bagran Aksoy, “Arilar birbirileri arasinda iletisim kurabilen, koku, yön ve tehdit algisi gibi bilgileri iletebilen ve ortak davranis uygulayan ilginç bir türdür.”  dedi ve arilarin az bilinen hayranlik uyandirici diger özelliklerini siraladi.


1. Bal arisinin midesinin, bir toplu igne basi büyüklügünde oldugunu ve bir yüksük dolusu bal toplamak için arinin, midesini 60 defa doldurup bosaltmasi gerektir

2. Arilarin 1 kilo bal yapabilmesi için yaklasik 2 milyon çiçegi ziyaret etmeleri ve 110 bin kilometrenin üzerinde yol kat etmeleri gerekir.

3. Birinci Dünya Savasi sirasinda bal, askerlerin yaralarini iyilestirmek için kullaniliyordu. Çünkü bal, iyilestirici bir etkiye sahip ve de asla bozulmuyor. Bu, günümüzde halen uygulanan etkili yöntemlerden biridir.

4. Bal arilari kovandaki bir adet petegi doldurabilmek için yaklasik 100 milyon kadar çiçegin nektarini emerler. 

5. Bal arilari, polenleri toplanmis çiçege diger arilarin bir daha ugramamasi için polen aldiklari çiçegin üzerini elektriksel bir alanla kaplarlar. Vücutlarindaki elektro alicilar sayesinde bu izleri görüp algilayan diger arilar ise bu çiçeklere ugramaz, zaman ve enerjiden kazanmis olurlar.

6. Toplayici arilar iki kilo bal üretebilmek için toplam olarak Dünya ve Ay arasindaki mesafeye esit bir yol kat ediyorlar.

7. Her kovanda kraliçe arinin salgiladigi kimyasal bir madde vardir ve bu madde kovandaki bütün arilar tarafindan taninir ve kovandaki bütün arilar da bu maddeyi kraliçeden alarak kraliçe ile ayni kokuya sahip olurlar. Bu madde sayesinde de ayni kolonideki bütün arilarin birbirlerini kolaylikla tanir ve kovana giren herhangi bir yabanci ariyi kovandan disari atarlar

8. New York Devlet Üniversitesi biyologlari, arilar üzerinde yaptiklari incelemelerde arilarin; kanatlarini çirparak, kirli havanin disariya çikmasini, kanat çirpmayi birakinca da temiz havanin içeri girmesini sagladiklarini belirtti.

Bal Uzmani Ahmet Bagran Aksoy: “Bütün bunlarla beraber doganin dengesini saglayan arilarimiza sahip çikmamiz, dünyamizi kirlilikten uzak tutmamiz, ekolojik dengeyi korumamiz ve arilarin üretmis oldugu bali hayatimizin tam merkezine koymamiz çok çok önemli.” Çünkü “bal özel bir üründür, bir sifa kaynagidir bal”, dedi.