Yeterli Omega-3 alamayanlar için gidalarimizi takviye etmek açisindan balik yagi takviyesi kolaylik saglamaktadir. Peki, balik yagi takviyesi nedir ya da ne degildir? Balik yagi takviyesi hakkinda bilinmesi gerekenleri sizin için arastirdik.
Çesitli formlardabalik yaglaritüketici kullanimina sunulmaktadir. Seçerken oksidasyon ihtimalini de düsünmek gerekir. Balik yaglari, ambalajlari açildigi andan itibaren oksijenle reaksiyona girmeye baslar, tat ve kokulari bozulabilir. *
GOED (Bagimsiz EPA ve DHA Omega3’leri Global Organizasyonu) tarafindan 2017 senesinde hazirlanan Oksidasyon Kontrolü – En Iyi Uygulamalar Raporunda oksidasyonu belirleyen faktörler havaya(oksijene) maruz kalma, sicaklik, süre, isik, metal içerigi (özellikle demir ve bakir), su içerigi, antioksidanlar ve diger faktörler olarak listelenmistir.
Avrupa Gida Güvenligi Otoritesi’ne göre (2010 yayini Kilavuz EFSA) balik yaglari için, oksidasyondan korunma, soguk ve karanlikta saklayarak, antioksidan ekleyerek ve oksijene maruz birakmadan saklayarak saglanabilir.
Tek tek paketli formlar açilana kadar oksijenle temas etmedigi için oksidasyona maruz kalmamaktadir.
*GOED Oxidation in Omega-3 Oils: An Overwiev
Vücudumuz Omega-3’ü kendisi üretemez, bu nedenle disaridan besin yoluyla takviye edilmesi gerekir.
Omega-3’ün içerigindeki DHA; normal beyin fonksiyonlarinin korunmasina katkida bulunur. *
Yapilan bilimsel çalismalar, kullanim süresinin sinirlanmasina dair bir aralik vermemekle birlikte düzenli kullanimin faydali olacagina isaret ediyor.
Avrupa Gida Güvenligi Otoritesi (EFSA) 2-18 yas arasinda çocuklar için günlük 250mg EPA+DHA miktarindaOmega3 alimini önermektedir.
*26.01.2017 tarih 29960 sayili Türk Gida Kodeksi Beslenme ve Saglik Beyanlari Yönetmeligi
Faydali etki günlük 250 mg DHA alindiginda saglanmaktadir. Dengeli ve çesitli beslenme saglikli yasam için önemlidir.
3- Yaz aylarindabalik yagi takviyesi almak dogru mu?
Balik yagi takviyesinin mevsimi yoktur.
Yaz aylarinda sicaklikla birlikte oksidasyonun da etkisiyle tat ve koku degisimi ile
birlikte besin degerlerinde de azalma görülebilir. Yaz aylarinda, oksidasyona karsi tek tek paketli ürünleri tüketmenin ve sogukta saklama önlemlerinin önemi artmaktadir.