Tarih: 24.09.2021 13:33

BALIKÇILARIN AGINA 16 KILOGRAMLIK KALAMAR TAKILDI

Facebook Twitter Linked-in

Izmir açiklarinda 1 metre uzunlugunda ve 16 kilogram agirliginda iki kalamar yakalandi. Uzmanlar Akdeniz'de görülen türün küresel isinma etkisiyle Ege'ye kadar geldigini belirtiyorEgeli balikçilar, Izmir'in Karaburun ilçesi açiklarinda yaklasik 1 metre boyunda ve 16 kilogram agirliginda 2 kalamar yakaladi. 


Izmir Balikçi Is Adamlari Dernegi Baskani Sahin Çakan, uzmanlarin sürekli vurguladigi küresel iklim degisikliginin etkilerinin denizlerde de hissedilmeye baslandigini söyledi.



Çakan, "Bunlarin en büyük ispati bizim aglarimiza takilan dev kalamarlar. Karaburun açiklarinda balikçilarin aglarina 1 metre boyunda ve 16 kilogram agirliginda 2 dev kalamar takildi. Normalde bizim Ege'de tuttugumuz kalamarin boyu yaklasik 15 santimetre. Ben 35 yillik meslek hayatimda bu türü ilk defa görüyorum" dedi. 


Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Okan Akyol ise denizlerdeki küresel isinmanin etkilerinin her geçen gün arttigini ifade etti. Balikçilarin agina takilan kalamarla ilgili bilgi veren Akyol, "Bu kalamar türünün isminin Thysanoteuthis Rhombus oldugunu tahmin ediyoruz. Diamond Squid diye de geçiyor. Akdeniz'de görülüyor. Izmir'de biz de buna rastlamadik. Denizlerimizde görülmeye baslanan yeni türlerin balikçiliga etkisi su an için tehlikeli boyutta degil. Sular isindikça bu türlerin gelisi de artacaktir. Mesela aslan baliginin bu kadar hizli gelmesini beklemiyorduk. Bekledigimizden hizli geldi" diye konustu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —