Bas Agrilarinizin Nedeni Boynunuz Olabilir Mi?

Bas Agrilarinizin Nedeni Boynunuz Olabilir Mi?

Koronavirüs sürecinde en sik görülen saglik sorunlari arasinda hareketsiz yasam tarzi ve stres gibi nedenlerden dolayi bas agrilari geliyor. Bu durumun sebeplerinden biri de Insan vücudunun hayati bir parçasi olan boynumuz olabilir. Öyle ki yapilan arast

Tüm dünyayi etkisi altina alan Yeni Tip Koronavirüs (Kovid-19) sürecinde okullarin uzaktan egitim ile devam etmesi, ev ofislerin çogalmasi, hafta sonu kisitlamalari gibi virüs bulas riskinden dolayi alinan tedbirler gibi birçok etken evde geçirilen sürelerin uzamasina neden olurken bazi sorunlari da beraberinde getiriyor.  Bu problemlerin basinda ise kas ve iskelet sistemi bagli olarak omurga sorunlari, bel ve boyun agirilari geliyor. 

Migren ile Karistirilabilir

Yasadigimiz boyun rahatsizliklarinin bas agrilarimizin da bir nedeni olabilecegini vurgulayan Romatem Hastanesi Fiziksel Tip ve Rehabilitasyon Uzmani Dr. Halil Ibrahim Bekdemir, “ Hepimizin zaman zaman basi agrir fakat çogumuz bu agrinin nedenini boynumuz olacagini düsünmeyiz. Hatta bazen bu durumu migren agrilari ile karsilastirilabiliriz.  O yüzden bu ayrim için uzman hekime basvurmaliyiz. Bu tarz sorunlar ile salgin döneminde daha çok karsilastik. Çünkü,  evde kaldikça televizyon, bilgisayar, tablet ve telefon gibi elektronik cihazlarin kullanimini arttirdik. Bu cihazlari da uygun olmayan postürde kullandik.  Buna bir de egzersiz eksikligi eklenince birçok sorun gibi boyun problemleri de kaçinilmaz oldu. Boyundan kaynakli bas agrilarinin belirtilerine dikkat edilmesi gerekiyor. Bu tarz durumlarda agriniz, basinizin arkasindan öne dogru yayiliyor gibi görünebilir, boynunuza veya kafatasinin  tabanina masaj yaptiginizda bas agriniz hafifleyebilir. Basta agri aralikli olarak baslayabilir, hastanin basinin bir tarafina (tek tarafli) yayilabilir ve neredeyse sürekli hale gelebilir. Ayrica agri, boyun hareketi veya belirli bir boyun pozisyonu (örnegin, bir bilgisayar monitörüne odaklanan gözler) ile siddetlenebilir” ifadelerini kullandi.

Boynunuza Hareket Katin

Boyun bölgesinin sagligimiz için büyük öneme sahip olduguna dikkat çeken Dr. Bekdemir, sözlerine söyle devam etti: “Her hastalikta oldugu gibi tedaviden daha önemli olan hastaligi önlemektir. Bunun için en önemli silahimiz düzenli boyun germe ve güçlendirme egzersizleri yapmaktir. Özellikle televizyon, bilgisayar ve telefon basinda geçirilen süreler minimuma indirilmelidir. Eger is geregi masa basi çalisiyor veya bilgisayar basinda uzun süre geçiriyorsak tamamen hareketsiz kalmamali, örnegin çay-kahve veya baska bir ihtiyacimizi kendimiz ayaga kalkip yürüyerek gidermeli, en azindan 30-45 dakika araliklarla boyun germe ve güçlendirme egzersizleri yapmaliyiz. Oturdugumuz masa ve sandalye ergonomiye uygun olmali, sandalye kolluklari olmali ve seviyesi masa hizasinda olmalidir. Ekranin üst hizasi göz seviyesinde olmali, ekran tam karsimizda olmali, ekrani görmek için bas veya gövde dönmesine ihtiyaç olmamalidir. Gövde-kalça ve kalça-diz arasindaki açi 90º olmalidir.  Yastik yüksekligi kisiye özel olmali, boyun boslugunu tam desteklemeli, asiri yumusak veya sert olmamalidir. Stres boyun kaslarinda spazmi artirdigindan mümkün oldugunca stres azaltilmaya çalisilmalidir.”