Basin kartinda iptaller gizleniyor

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Izmir Milletvekili Atila Sertel'in soru önergesini yanitlayan Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, Türkiye'de 2020 yili sonu itibariyla 15 bin 148 basin karti sahibi basin mensubu oldugunu açikladi. Iki yil önce basin

Siyaset 18.02.2021 19:19:54 0
Basin kartinda iptaller gizleniyor

Fuat Oktay, CHP Izmir Milletvekili Atila Sertel’in basin karti iptal edilen ve kart almak için bekleyen gazetecilerin sayisina iliskin sorusunu ise yanitsiz birakti. 

Atila Sertel’in iki yil önceki benzer mahiyetteki soru önergesine verilen yanitta basin kartli gazeteci sayisinin yaninda karti iptal edilenler ile basvurusu bekleyenlerin sayilari verilmisti. 2018 yilinda Türkiye genelindeki basin kartli gazeteci sayisi 15 bin 206 olarak açiklanmis, 581 kart basvurusunun degerlendirmede oldugu belirtilmis, 705 kisi FETÖ ile iltisakli olmak üzere toplamda bin 954 gazetecinin basin karti iptal edildigi vurgulanmisti. Aradan geçen iki yila ragmen basin karti sayisinda artis olmasi beklenirken 58 kisilik bir düsüsün olmasi dikkat çekiyor. 

KOMISYONDA BASIN MESLEK ÖRGÜTLERI OLMALI

Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanligi’nda tek adam keyfi yönetiminin yansimasinin oldugunu belirten CHP Izmir Milletvekili Atila Sertel, basin kartlarinin önceden oldugu gibi basin meslek örgütleri temsilcilerinden olusan komisyon tarafindan verilmesi gerektigini söyledi. Sertel, “Gazetecilerin basin kartlarinin basin meslek örgütleri tarafindan verilmesine yönelik talebimiz sürmektedir. Basin kartlari eskiden oldugu gibi Türkiye Gazeteciler Federasyonu, Gazeteciler Cemiyeti Ankara, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Izmir Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Sendikasi temsilcilerinden olusan komisyon tarafindan verilmelidir. Oysa bugün komisyon tek kisi tarafindan yönetiliyor ve istedigine kart verilip muhalif gördüklerine verilmeyen bir yapi sergileniyor. Bu da Türkiye’de basin ve ifade özgürlügü açisindan yüz kizartici bir durumdur. Utanilacak bur durumdur. Bunu kamuoyunun takdirine sunuyorum”  diye konustu. 

IPTALLER GIZLENIYOR

Çok sayida basin karti basvurusunun uzun süredir bekletildigini yine çok sayida gazetecinin kartinin iptal edildigi bilgisine sahip olduklarini ifade eden Sertel, dogru bilgiye ulasmak için soru önergesi verdiklerini ancak sorularin da yanitsiz birakildigini söyledi. CHP Izmir Milletvekili Atila Sertel, sunlari söyledi:

“Gazetecilerle ilgili 14 Aralik 2020 tarihinde basin kartlari sayisina ve iptallere iliskin bir soru önergesi verdim. Cevabi iki ay sonra geldi. Bize sadece basin karti sayisi açiklandi. Iptallere iliskin ise iptal islemlerinin Basin Karti Yönetmeligi’nin 29’ncu maddesine göre yapildigi söylendi. Oysa iki yil önce verdigimiz soru önergesinde daha ayrintili bilgilere ulasmis, sorularimizin cevabini almistik. Simdi neden gizleniyor anlamak mümkün degil. Basin kartli gazeteci sayisinda normal sartlarda artis olmasi gerekirken iki yil öncesine göre düsüs olmasi dikkat çekici. O dönemde 581 basvurunun degerlendirmede oldugu söylenmisti. Basin kartli gazeteci sayisi iki yil öncesine göre düstügüne göre 581 basvuru ne olmustur? Ya o yeni basvurularin hiçbiri olumlu sonuçlanmadi ya da daha sonra yeni iptaller yapildi ve toplam sayi düstü. Bize bunlari açiklamiyorlar. 2018’de verdikleri yaniti simdi vermiyorlar. Biz bu sorulari sormaya devam edecegiz. Gazetecilerin haklarini savunmaya devam edecegiz. Milletvekillerinin soru sorma hakkini sonuna kadar kullanacagiz.” 



Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °