Tarih: 13.04.2021 16:57

Baskan Batur ile Konak'da dolu dolu iki yil!

Facebook Twitter Linked-in

Bugün yapilacak olan Kabine Toplantisinda Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in ne tür kararlar verecegini kestiremeyen Batur, pandemi sürecinde kisitlamanin ve asinin önemini ifade etti. Abdül Batur pandemide geçen yildan daha vahim durumda oldugumuzu belirtirken “Bazi tedbirlerin alinmasi noktasinda biraz geç kaldik diye düsünüyorum” dedi.

Kabineden ne çikacagini kimse bilmiyor. Bakanlar Kurulu toplanacak ve bir çesit kararlar verecek bununla ilgili Sayin Cumhurbaskani. Su anda geldigimiz nokta gerçekten çok vahim. Bilim insanlarini dinledigimizde gerek televizyonlardan gerek yazili medyadan takip ediyoruz. Gerçekten çok sikintili bir süreç yasiyoruz. Geçen seneden çok daha vahim durumdayiz. Geçen sene biliyorsunuz bugünlerde daha siki bir kapanma süreci yasamistik ki vaka sayilari 1900'lerde falandi. Ama bugün 55 binleri bulan günlük ölüm sayisi 235’leri 250’leri bulan bir süreç yasiyoruz. Gerçekten durum vahim. Yani bu noktaya kim getirdi? Özellikle daha önce bazi tedbirlerin alinmasi noktasinda biraz geç kaldik diye düsünüyorum ben. Yani tamam bazi noktalarda vatandasimizin sikintisi da olustu. Artik evlerde sikildi, günesi gördügünde sokaga atti kendini ama neticesi bu Mart ayi basinda tedbirler gevsetilmeye baslandi biliyorsunuz o günleri. O günlerden sonra patlama oldu. Okullardan yayginlasti. Yani bazi kararlar alinirken biraz daha sabretmemiz gerekiyor diye düsünüyorum. Tabii bu arada esnafin durumu sikintili. Onlar da bir taraflarin açilmasini istediler ama geldigimiz nokta çok vahim ve bir an önce tam kapanma veya daha siki tedbirlerin alinmasi gerektigini görüyoruz. Özellikle bu Ramazan ayinda daha ciddi daha siki tedbirler alinmasi sart. Kapanma ve diger tedbirler alinirken bir taraftan da asilandirmanin hizlanmasi gerekiyor. Dün aksam Saglik Bakanligi’nin söyledigine göre 26 milyon asi geldi. Ikinci asi olanlarin orani yüzde dokuz. Yani daha çok isimiz var, çok yolumuz var. Yani bu asi tedariki ile ilgili büyük çaba sarf edildigini duyuyoruz. Ama netice olarak ne olacak ilk açiklamalara göre Nisan sonunda biz 50 milyon kisiyi asilamis olacaktik ama maalesef geldigimiz nokta asi tedarikinde sikintilar yasiyoruz. Yine dün aksam BioNTech asisiyla ilgili Haziran sonuna kadar toplamda 30 milyonluk bir asinin gelecegi söylendi. Her sey gelecek, yapilacak, -ecek, -ecak, ile geçiyor. Ama dediginiz gibi muhakkak ve muhakkak asilamanin ve tedbirlerin siki bir sekilde takip edilmesi gerekiyor.

ASI ZORUNLU OLMALI MI?

Toplumun sagligini riske atacak bir olay oldugu için bunlarin artik mecbur noktaya getirilmesi bana göre sart. Çünkü asi dedigin zaman sadece kendi sagligi ile ilgili degil, toplumun tüm katmanlarini etkileyecek ve toplumda yasayan tüm insanlari etkileyecek bir çalisma bu. Bunun için toplumsal çalismalarda vatandasin bu konuda katiliminin saglanmasi sart. Onun için bununla ilgili herhalde Bakanligimiz tedbirleri alacaklardir diye düsünüyorum. Bugün kararlari merakla bekliyoruz. Tabii belediyecilik açisindan en zor dönemi yasiyoruz bu dönemde. Simdi bir plan yapiyorsunuz, bakiyorsunuz pandemi yükseldi. E bizim çalisanlarimizdan da pandemiye çok yakalanan oluyor. Geçen seyde Aralik ayindaki ikinci pandemi sürecinde bizim daha çok sahada çalisan isçilerimizde olusmustu. Hatta 2 Aralik aklimdadir. 100 kisi 110 kisiydi pandemiye yakalanan. Diger simdi bu dönemde de yönetici kadrolarimizda mevcut üyelerimizde daha çok covid-19 tespiti var. Çok sükür simdiye kadar bir can kaybi yasamadik ama bizim de hem çalismalarimizi etkiliyor hem gelecekle ilgili bazi seyler yapacagiz durduk simdi iste pandemi ile ilgili neler yapacagiz masa basindayiz, bakalim bu aksam nasil kararlar çikacak. Yani çok sikintili bir süreç yasiyoruz. Depremler, kasirgalar, tsunamiler her sey, basimiza gelmeyen kalmadi. Geçenlerde Tunç Baskan ile konusuyorduk dedim bir göktasi düsmedi baskanim dedim. Iki üç hafta sonra mi ne göktasi bir yerlere düsmüs galiba. Onun için yani çok sikintili bir süreç yasiyoruz. Özellikle halkin pandemiden etkilenmemesi, bu süreci daha olumlu geçirebilmesi noktasinda yeniden dün masaya oturduk, arkadaslarimizla yeni bir programlar yapmaya basladik. Çünkü vatandasimiz yeniden eve kapanacak. Ki kapanma gelecegini tahmin ediyorum ben, bu süreçte neler yapabilecegimizin hepsini dün tedbirlerini aldik. Insallah Ramazan ayi boyunca bu kapanma neticesinde dogru neticeler aliriz diye düsünüyorum.

Konak Belediye Baskanliginda ikinci yilini dolduran Batur, baskanlik dönemi boyunca Konakli vatandasina neler kattigini açikladi:

Konak 2 senedir gerçekten bize aday oldugumuzdan bu yana heyecan veren ve yaptigimiz çalismalarla kentin o bölgesinin yani ilçemizin kalkinmasi daha önce gündeme gelmeyen çalismalari gündeme getirme noktasinda projelerimizi yürütüyoruz. Pandemiye ragmen bütün felaket senaryolarina ragmen çalisiyoruz bir de. Yani bu dönem öyle, geçen sene Mart’in 11'inde bir kapandik Haziran'in 1'ine kadar kontak kapattik yani resmen. Süreci bilmiyoruz önümüze ne gelecegini bilmiyoruz ama bir Haziran'dan sonra bir yillik süreçten sonra gerçekten vatandasimiz da biliyorsunuz seçimden önce bir seçim beyannamesi hazirlamistik. Sunlari yapacagiz bunlari yapacagiz bunlari hayata geçirecegiz sekilde iki yillik degerlendirmede de o gün de söyledim su ana kadar %65’ini bitirdik. Ama bundan sonra asil yapacaklarimiz özellikle dört tane ana baslikta çalismalarimizi yürütüyoruz. Bizim birincisi iste 30 Ekim'de yasadik Izmir kentinin deprem ile beraber yasadigini deprem bir gerçek oldugunu hep dile getirdik depremin bir gerçek oldugunu ve yasadik. 30 Ekim saat 14.52 kentsel dönüsümü ne kadar önemli oldugunu orada hepimiz anladik. Özellikle biz göreve geldikten sonra birinci önceligimiz kentsel dönüsüm oldu. Ne yaptik hemen kollari sivadik ve bir bey öncelikle Gültepe bölgesi dedigimiz 14 mahallenin Kentsel Dönüsüm Planini hazirladik. Tabii bu 300 hektarlik bir alan 300 hektarlik bu alanda dönüsümle ilgili planin yani yapilacak çalismalarin anayasasini hazirladik. Bunlar hem kendi meclisimizden, Konak meclisimizden, hem Büyüksehir Meclisimizden oybirligi ile geçti. Bütün meclis üyelerimizin bütün siyasi partilerin destekledigi bir plan oldu. Askiya çiktik indik ve su anda da ikinci asamasi olan Gültepe Planlarinda parselasyon planlari da basladi simdi. Parselasyon plani nedir? Iste bu baski müddeti deyince bazi vatandaslarimizin sikayet ettigi benim yerim yolda kaldi, benim yerim yesil alanda kaldi benim yerim efendim sosyal tesis alanina kaldi seklindeki serzenis ve sikayetlerin, itirazlarin sonuçlanacagi bir çalisma parselasyon plani. Yani bu tür hem hisse olarak hem arsa olarak hem bina olarak bu tür yerlerde kalan hisselerin imar adalarinda toplanmasini saglayan ve onlari da o adalarda hak sahibi yapan bir çalismayi yapiyoruz su anda. Su anda vatandaslarimiz rahat olsunlar. Yani parselasyon planlari bittiginde bütün mahallelerde bu tekrar askiya çikacagiz, daha önce yaptigimiz gibi. Maliye götürecegiz asli olayini, geçen ilanlarimizda yaptigimiz gibi ve neticede süratle bu islere baslayacagiz.

BATUR’UN KONAK’TA IKI YILI

Kente deger katacak çalismalar yapmak lazim. Onu da Büyüksehir Belediyemize gönderdik simdi, Büyüksehir Belediyemizden geçtikten sonra ayni süreçten farsorasyon plani ve diger bu konulardan geçecek. Kentsel dönüsüm ile ilgili bir de Mersinli ve geçen gün de Roman vatandaslarimiz da paylastik o gün Hilal, Yenisehir bölgesi ve mersinliye kadar uzanan terside bölgesinin de planlama çalismasina basladik. Onun da müjdesini verdik o gün. Bir de Gürçesme bölgesi var. Yani isin en zor kisimlarina yapiyoruz su anda ama bu isleri yapmamiz lazim. Özellikle bu konuda bir anayasa hazirlandi mi zaten gerisi bir taraftan basladi mi çorap sökügü gibi gelir. Bizim hedefimiz zaten bu dönem Gültepe ve Bestepelerden muhakkak insaatlara da baslamak hedefimiz o.  Bir felaket yasamazsa kismetse diyecegiz. Yani bu isler planladiginiz gibi gitmiyor maalesef ama gerçekten kentsel dönüsümde Konak'in çehresini degistirecek adimlar attik iki yil içinde. Anayasasini belirledik. Ikincisi tarihsel doku yani Konagin tarihi dokusunu ortaya çikaracak çalismalar. Çünkü Konak içinde 3 bin 500’e yakin yakin tarihi binanin oldugu çok önemli bir ilçe. Her noktada özellikle iste Basmane, Kemeralti, Agora üçgeninde nereye kazma vursaniz bir metreden tarih fiskiriyor. Onun için bu bölgenin de ayaga kalkmasi için tarihi binalarin restorasyonu ile ilgili özellikle Kemeralti’nin daha aktif bir hale gelebilmesi için hem Kemeralti Dernegi hem tabii bunun lokomatifimiz Büyüksehir Belediye Baskanligi baskanimiz da o konuda çok hassas birlikte bu altin üçgeninde ayaga kalkmasi noktasinda çalismalar yürütüyoruz. Bu arada iste o alan içinde ikizevler yemisiz adet ona bunun yaninda kendi tasarladigimiz su anda bazi çalismalar var bunlarin restorasyonlari bitiyor iste Killioglu hamami Silane Ikiçesmelik Bununla ilgili çalismalarimiz devam ediyor. Yine Alsancak Bölgesi'nde tarihi bir binamiz var bunun iste hem sergi salonu hem de kente çikti kazandirilacaktir. Kültür Merkezi yapilmasi noktasinda bunlari hep birlikte yatiyoruz. Özellikle Yemisçizade Konak’i ilgili de Büyüksehir Belediyesi ile yaptigimiz bir çalisma var su anda birlikte yürütüyoruz. Tunç Baskanla beraber dolastik bir 6-7 ay önce. Bir Kurtulus Müzesi yapacagiz orayi, çok güzel bir alan harika bir alan. Bina olarak hem tarihi yansitan hem de kurulusun hem kurtulusun baskenti Izmir diyelim. Bu Kurtulus Müzesi'nde gerçekten yani 2023'te açmayi planliyoruz. Burada Meclis Üyesi arkadasim Sayin Ulvi Pug bu isin basinda yeni kütüphane Vakfi baska Isin basinda çok güzel bir çalisma ortaya çikaracagiz. Bu arada Istiklal Okulu’nu bitirdik. Istiklal Okulu da çok önemli simge binalarindan bir tanesidir. Onu da gençlerle ortak bir çalismayla, gençlerin orada egitim bir inovasyon merkezi haline getiriyoruz. 23 Nisan'da da açilisini planliyoruz. Tabii tarihi binalarin yapilmasi noktasinda böyle hamlelerimiz var. Biz kamulastirma yaptikça binalari ve süresini süratle yapiyoruz. Bu arada Vali Bey'e de çok tesekkür ediyorum. Bu konuda biliyorsunuz bir fon var o fondan da gerekli destegi aliyoruz. Onlarin da destegi ile bu isleri yürütüyoruz. Bu arada tarihi bina deyince geçtigimiz hafta içinde de biliyorsunuz 8 Nisan dünya Roman günüydü Bugün de ilk defa Yenisehir Hilal Mahallesi'nde Romanlarin tam yasadigin merkezde bir Roman Kültür Merkezi açtik. Bu, o da bir tarihi binayi Almanlar tarafindan yapilmis. Onun kamulastirmasinda Sema Hanim yapmisti, biz de hemen projelerini yaptik restorasyonunu bitirdik, bir sene içinde ve orada Roman çocuklarimizin kadinlarimizin gençlerimizin faydalanacagi bir kültür merkezi haline getirdik. Roman vatandaslarimiz gerçekten çok mutlu oldular onlarin iste oradaki müzik dernegi müzik insanlari dernegi oradaki kadinlarimiz merkez gibi semt merkezi gibi kullanacagiz. Bir de önemlisi orada müzik aletlerinin tamiri ve bakimi ile ilgili bir atölye kurduk Ege üniversitesinden hocalarimizla beraber orada bir meslek edinecek çocuklarimiz. Çünkü en fazla gençlerin orada yetenekli oldugu dal müzik. Müzik egitimini notayla ve bastan alacaklar yani notali ögrenecekler gelecekle ilgili meslek edinme noktasinda da her türlü çalismayi yapiyoruz. Bu arada yine o mahallede Kemer'de Kemer tren istasyonumuz vardi. Kemer tren istasyonunda Devlet Demir Yollarinda tahsisini aldik. Çok güzel bir çalisma oluyor. Su anda Konak Gençlik Destek Merkezi yaptik orayi da her türlü seyi hazir. Geçtigimiz hafta içinde de Sayin Genel Baskan Yardimcilarimiz da sen Yüksel Taskin ve Gülizar Biçer Karaca’yi da gezdirdik gerçekten çok mutlu oldular. Burada ne yapacagiz? Burada mahallenin en büyük sikintisi mahalleden bir sikintisi madde bagimliligi gençlerin madde bagimliligi çok küçük yasta baslamalari bunlarin bu madde bagimliligina yakalanmadan önce çocuklari alip orada yine meslek edinmelerini saglayacak çalismalar yapacagiz her türlü çalisma hazir. Çalisma ile ilgili Psikolojik destek psikologlarimiz hukukçularimiz yani sadece biz Yerel Yönetim olarak degil orada Saglik Müdürlügümüzün Emniyetimizin Efendim Is Kurumumuzun bu konuda ortak çalismasiyla çok güzel bir çalisma yapmayi planliyoruz. Merkeze sahip çikacaklarina inaniyorum ben zaten. Merkezin en güzel noktasi Merkez mahallenin içinde hep o mahallenin içinde yaptigimiz çalismalar. Hep uzak simdiye kadar bir tasima yapilmis. Ama simdi biz herkesin merkezlerimize mahallenin içinde yaptik. Orada zaten bir tarihi bina daha var mesela Hangar binamiz ondan Mimarlar dogrusu ile serbest Mimarlar Dernegi ile bir Mimarlik Müzesi yapiyoruz. Onun da protokol mu yaptik. Çok güzel bir Mimarlik Müzesi yapacagiz iste tarihi nedir mimarligin? Izmir'deki mimarligin geçmisi nedir? Gelecekle ilgili gençlerimiz çocuklarimiz Mimarlik meslegini sevdirme noktasinda neler yapabiliriz? Mimarlik ögrencilerinin gidip faydalanabilecegi bir harika bir müze yapacagiz. Çok iyi çalisiyoruz su anda. Bu arada tabii Mimarlar Odasi Baskanimiz Sayin Ilker Karakas’a yine Mimarlik Dernek Baskanimiz Sayin Hüseyin Egeli’ye de buradan tesekkürlerimi sunuyorum. Iste böyle tarihi binalari kaldirsak bu misyon da ayaga kalkacak ki özellikle agorada su anda çok önemli bir çalisma yapiliyor. Biliyorsunuz bir amfi tiyatro kazisi yapiliyor. Amfi tiyatro kazasi tamamlandiginda iste kentte Konak bir yerden çikacak bir turist kafilesi nedir? Kemeralti'ndan sagliklastirilmasi Sokaklar'in içinden Restorasyonu tamamlanmis binalarin arasindan geçip Agora'ya, Agora’dan amfi tiyatroya, oradaki havralari ziyaret edecekler. Yani bir kentte bu turisti tutmak için bir tarihi misyonu yapmamiz lazim. Üçüncüsü de pozitif ayrimcilik yaparak bazi kesimlere daha fazla proje üretecegiz dedik. Daha çok çalismam lazim. Dezavantaji bu. Kadinlarimiz, gençlerimiz, çocuklarimiz, engelliler, bununla ilgili çalismalarimizi yürütüyoruz zaten su anda 14 tane semt merkezimiz var ama çok randimanli çalisamiyoruz geçen seneden bu yana. Kadinlarimiz tabii pandemi sürecinde belli noktalarda belli zamanlarda geldiler gittiler ama simdi yine bir sikinti sürece giriyoruz. Onun yaninda Izmir'deki Kadinin Derneklerimiz de devamli proje üretiyoruz Is Kadinlari Dernegimize geçtigimiz hafta yaptigimiz bir proje vardi. 30 kadinimiza hemen is garantili bir çalisma baslattik. Mayis sonunda tamamlanacak. Tekstil grubundan hemen isbasi yaptiracagiz bu devam edecek böyle. Bu arada Gültepe spor tesislerimiz tamamlandi bu ay sonu itibariyla açilisini onu da gerçeklestirebiliriz orada. Hem kapali salonumuz var ve halisahalarimiz var gençler için bunun yaninda engelliler. Geçen hafta Yüksel Bey'e Soralim da dolasirdik il baskanimiza beraber Alman Kulesi'nin hemen arkasinda geçmiste yine engelliler hizmet için yapilmis bazi binalar vardi bu binalari ve oraya isleten vakifla bir araya geldik Bir protokol yaptik zihinsel engelli çocuklarimizin orada hizmet almasi noktasinda o binalarin hepsini elden geçirdik. Sahane yaptik. Yani Harika bir sey oldu simdi çocuklarimizi evlerinden aliyoruz orada egitimden yaptiriyoruz yeni evlerine birakiyoruz. Bu arada Halk Egitim'de beraber çalisma yaptigimiz bölüm daha var. Halk egitiminde ögrencileri vardi. Onlara da bir binayi tahsis ettik. Burada önemli bir çalisma da su, aksam bakim merkezimiz var. Velilerimiz çocuklarini aksam bize plaka bilecekler ve biz onlara bakacagiz onlar da bir sosyal yasantiya gidebilecekler. Ismi de Engelsiz Yasam Köyü, köy kadar büyük bir alan ahsap evler yaptik simdi orada el becerilerini gelistirebilecekleri iste seramik atölyesi var resim atölyesi var yani bunlari tek tek ahsap evlerde yaptik. Evcil hayvanlar koyuyoruz simdi içine çocuklarin hayvanlarla iliskisi daha iyi olsun tedavi süreçleri noktasinda da iyi noktaya gelsin ki Narlidere'de bu projenin daha bir kapsamlisini yapmistik 2004 yilinda açmistik. Buradaki çocuklarin egitimlerini ne kadar iyi noktada oldugunu ben gözlemledim. Yani ilk baslayanlar son noktaya getirdigimizde o çocuklarin okuma yazma ögrendigini daha faydali oldugunu is becerilerinin daha iyi noktaya evde yasama kültürünü ögrendiklerini gördük. Burada da bu çalisma yürütüyoruz. Burada hemen engelli köyümüz ile yan yana ama ayri bir noktada da yine o mahalledeki Roman çocuklarimizin faydalanabilecegi iki tane krese yaptik. Bu ne için önemli? Bu sunun için önemli, Roman çocuklarimizin en büyük sikintisi su anda egitim ve egitimde olan devamlilik ile ilgili problemler var. Egitime ebeveynler göndermiyor gönderenler de zaman içinde egitimlerini birakiyorlar. Neden? Iste yasam tarzi diger etkenler bunu etkiliyor ama biz burada sunu yapacagiz. Her Çocuk 3 yasindan 6 yasina kadar Bukre iste ilk O heyecanla okula giderse ki piril piril yaptik tertemiz sifir okula baslarsa, ondan sonra iste psikologlarin da ve bilim insanlarinin söyledigine göre de egitimine devam ediyor, birakamiyor. Onun için onu asilamaya çalisiyoruz yani 80 kisilik bir temel atmis olacagiz. Onu da pazartesi günü açacaktik, bakalim kendi kararlarini verecek. Evet hepsi 9 10 tane açilisini yapacagimiz tesisi bitirmis olduk 2 yilda. bu arada Toros pazar yeri ve Sosyal Tesisi alanini da tamamladik. Orasi da açildi baslik pazar yerini. Içinde kresi var her seyi var hazir maalesef iste bu pandemiden dolayi açamadik. Orada çünkü hem toplanti salonlari iste kadinlarin yararlanabilecekleri semt merkezi ile ilgili çalismalarin olabilecegi mekanlar mekansal düzenlemeler yapildi. Yani her sey ile devam eden 2 yillik süreç içinde %65 diyoruz. Bunlarin bazilarini da belki atlamisimdir. Bir de bu arada baslayacagimiz projeler var Iki tane mesela önemli proje. Bir tanesi için Çinarli Rekreasyon Alani içinde hemen adliyenin yaninda büyük Rekreasyon Alani’dir içinde bir bilim merkezi yapiyoruz çocuklarimiza çocuk dedik çocuklarla ilgili bir sey anlatmamiz lazim bir onlara da bir sey yapmamiz lazim Konak'taki tüm çocuklarin yeri özellikle ilkokul çagindaki çocuklarimizin deneysel çalismalarini yürütebilecek içinde isler uzayi tanitabilecegimiz planetaryum filan oturdum da aldik. Özel Türk Koleji’nin bize bahseder onlara da buradan çok tesekkür ediyorum Bunu da ihalesini 9 Mart'ta yaptik bir sene içinde tamamlamis olacagiz. Yine Orman Bakanligi'ndan tahsilini gelir gelmez aldigimiz o Gültepe bölgesindeki iste Çinartepe mahallelerimizde ki vatandaslarimizin bizden devamli talep ettigi Aydin Erten Rekreasyon Alani tahsisini aldik. Orman Bakanliginda bu ay içinde ihalesi yapiliyor. Yani 25'e nerede dogru yetisiyor herhalde çok önemli olacak iste içinde kafeteryasi çocuklari bir oyun alanlari macera parklari böyle bir çalisma yaptik projesi de hazir tahmin ediyorum 25 ile 27 arasinda ihalesi yapilmis olacak. Durmadan iyi halimize yapiyoruz çalismanizi yürütüyoruz. Bu arada pandemileri mücadeleye devam ediyoruz.

KONAK ZOR MU?

O kadar hakimiz ki her kösesini yani Mehmet Ali Akman’dan baslayan efendim Mersinli'de bitecek mahallelerden tamamini hakimiz. Yapilacak her türlü çalismanin projesi hazir mesela baslamadigini bazi projeler var. Onlarin projeleri bile lazim su anda bizim hedefimiz Konak'a degistirmek, degisiminin dönüsümünü saglamak zaten. Yani böyle gelmis böyle gider meselesinden degil kentsel dönüsümle ilgili yani bundan on sene sonra baktiginizda Konak’ta Kentsel Dönüsüm baslamis, Sosyal Tesis alanlari yapilmis, simdi bizim amacimiz zaten özellikle Gültepe'de Bestepeler planlari derken oradaki vatandaslarimizin yasam seklini degistirmek. Yani biz yasam seklini degistirirken komsusu ayni olacak ama fiziki yapisi oturdugu binanin. Çevresinin sosyal yasantisi degisecek yaptigimiz planlara baktiginizda yesil alanlar neden bu kadar çok oldu diye elestirenler var bizim, sosyal tesis alani niye bu kadar fazla oldu diye elestirenler oldu. Itiraz edenler oldu. Yani biz kenti degistireceksek bu tür çabalarla degistirebiliriz. Depremden sonra dönüsümün ne kadar önemli oldugu ne kadar gerekli oldugunu herkes anladi. Baslamak isin yarisi zaten. Sadece bu kentin artik güvenilir ve dayanikli binaya ihtiyaci var. Deprem olmayacagini nereden biliyoruz? Bu bölgeler içinde bir Büyüksehir belediyemiz de yaptigimiz bir çalisma vardir K Bölgesi ilan ettik bazi bölgeleri yani vatandas 60'li yillarda yapilmis 50 60 yillik binasina degistirmek isterse ona kolaylik saglayan bir yöntem gelistirdik. Mesela bu simdi bize müracaat etse bu yönetmelikle ben bu binami yenileyecegim dese kentsel dönüsüme sokmak istese Biz maalesef vatandasa %40 eksik insaat veriyoruz bu yönetmelige göre. Cazip olmuyor, vatandas gelmiyor bir daha. Insanlar bir araya gelemiyor %40 insaat kayip. Nasil, ne yaptik? Hiçbir Insaat kaybi olmayacak sekilde bir rejant notu bir yönetmelik degisikligi yaptik. Ben bizim de belediyemizden geçiyorduk. Mesela dün de Büyüksehir Belediyesi Meclisi'nden komisyonlara havale oldu. Kentin bir taraftan da bu bölgelerinde bazi degisimlerin yapilmasi binalarin saglam hale getirilmesi sart. Bununla ilgili kararlarda aldik.

MERKEZ NEYI AMAÇLIYOR?

Önemli artik simdi bilgi çagindayiz özellikle bütün çalismalarimizi Ar-Ge Müdürlügü tarafindan yürütülen çalismalarla entegre ettik. Ve bu dijital merkezimizi de su anda bir bina olarak arayis içindeyiz. O bununla ilgili altyapi çalismalarini yürütüyoruz. Yani biz her türlü çalismamizi vatandasimiz artik bize çok daha rahat ulasacak çok daha hizli hizmet üretecegiz. Birimler arasindaki diyalog ve iletisimde çok hizli olacak. Bu tür çalismalar zaten belediyelerin bundan sonra yapabilecegi akilli sehirler diyoruz akilli belediyeler yani vatandasi ulasabilecek hizmeti en iyi sekilde ulastiracak çalismalari yürütüyoruz.

IZMIR NEDEN SIYASETIN GÜNDEMINDE?

Izmir’de çok güzel isler yapiliyor. Izmir özellikle geçmisten yani uzun süredir Cumhuriyet Halk Partisi ve Sosyal Demokrat anlayisla yönetilen bir kent. Kendi yaginda kavrulmayi bilen, kendi öz kaynaklarini iyi kullanabilen, borçlanma ve diger konularda borcunu çok kisa sürede ödeyebilen ve finans yapilandirma kuruluslari tarafindan hep notu en yüksek noktada olan bir belediye, Büyüksehir Belediyemiz’den bahsediyorum. Kentin içine baktigimizda kent içinde yapilan çalismalar çogunun belediyeler tarafindan yapildigini görüyorsunuz. Biz simdi Konak Belediyesi olarak sunlari anlattik. Iste bir Büyüksehir Belediyesi'nin faaliyet raporuna bakin, burada da çok büyük yatirimlar yapildi. Özellikle iste Narlidere metrosu Buca metrosunun projesinin tamamlanmasi ki yakin süre içinde ihalesi yapiliyor. Bu arada Karabaglar metrosu ile ilgili proje çalismasi yapiliyor. Bunlar altyapi ve milyar dolarlarla yapilan isler kente bu tür altyapi ile ilgili yapilan çalismalar önemli. IZSU'nun yatirimlari var biliyorsunuz. Çevre ile ilgili çevre dairesinin yaptigi çalismalar var. Yani kentin içinde ne görüyorsaniz Büyüksehir Belediyesi ve Ilçe Belediyeleri tarafindan yapiliyor. Zaten bunun karsiligini da Izmir halki veriyor. Yani diyor ki belediyeler çalismistir seçim zamanlari seçim dönemlerinde sandiktan bunun karsiligini zaten aliyor.





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —