Baskan Batur'dan ‘akilli sehir' önerileri

Türkiye Belediyeler Birligi'nin (TBB) düzenledigi "Akilli Sehirler ve Kent Ekonomisi” oturumunda konusan Konak Belediye Baskani Abdül Batur, TBB çatisi altinda akilli sehirler birimi kurulmasini önerdi. Sehirlerde teknoloji kampüsleri olusturulabi

Güncel 5.04.2021 16:07:33 0
Baskan Batur

Konak Belediye Baskani Abdül Batur, Türkiye Belediyeler Birligi (TBB) tarafindan 5.’si Izmir’de düzenlenen Pandemi Sonrasi Bölgesel Kalkinma Toplantilari’nin “Akilli Sehirler ve Kent Ekonomisi” baslikli oturumunda bir konusma yapti. Açis konusmasini TBB ve Gaziantep Büyüksehir Belediye Baskani Fatma Sahin’in gerçeklestirdigi toplantiyi Izmir Valisi Yavuz Selim Kösger, belediye baskanlari, bürokratlar, akademisyenler ve sivil toplum kuruluslarinin temsilcileri de takip etti. Kaya Izmir Thermal & Convention’da yapilan ve baskanligini Izmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse’nin yaptigi oturumda, Baskan Abdül Batur’un yani sira Manisa Büyüksehir Belediyesi Baskan Vekili Mehmet Güzgülü, Güney Ege Kalkinma Ajansi Genel Sekreteri Özgür Akdogan ve Izmir Kalkinma Ajansi Genel Sekreteri Mehmet Yavuz da konusmaci olarak yer aldi.

Pandemide teknolojinin önemi

Konusmasinda sehirlerin teknolojiyle tanismalarinin 1970’li, ‘akilli sehirler’ adlandirmasinin ise 1990’li yillara dayandigina isaret eden Batur, sehir yasaminin akilli bir sekilde yeniden nasil düzenlenebilecegi sorusunun özellikle koronavirüs salginiyla kuvvetli bir sekilde gündeme geldigini vurguladi. Batur, “Pandemiyle birlikte, teknolojinin ne kadar gerekli oldugunu, sehirlerin yönetiminde teknolojiden yararlanilmasinin avantajlarini bir kez daha anladik. Sehirleri yöneten bizler, pandemi sürecinde online baglantilarla ekiplerimizle iletisim kurduk ve yönetimde iletisimsizlik nedeniyle çikabilecek sorunlari, hizmetteki aksamalarin önüne geçebildik” dedi.

“Vatandaslarimiza sürekli veri aktariyoruz”

Konak’ta teknolojiden yararlanarak yasami kolaylastirmak için yürüttükleri çalismalari siralayan Batur, e-belediye yapisini sürekli gelistirdiklerini kaydetti. Vatandaslarin belediyeye gelmelerine gerek kalmadan sorgulama ve ödeme islemlerini yapabildiklerini söyleyen Batur, e-belediye sistemine Konak Belediyesi’nin resmi web sitesi konak.bel.tr, resmi mobil uygulamasi ve e-devlet üzerinden erisim saglanabildiginin altini çizdi. Batur resmi web sitelerinin islevselligini artirdiklarini da belirterek, “Ilçemizdeki nöbetçi eczaneler günlük olarak takip edilebilir ve ilçemizdeki geri dönüsüm kutularinin yerleri görülebilir. Vatandasimiza sürekli veri aktariyoruz; çalismalarimizi takip edebiliyorlar. Seffaf yönetim anlasimiz geregi meclis kararlarimiza, ihalelerimize her türlü vatandasa açik bilgiye ulasabiliyorlar” dedi.

“Daha hizli, daha kaliteli hizmet”

Mobil uygulamayla belediyeye ulasimi daha kolay bir hale getirdiklerini belirten Batur, dileyen tüm vatandaslara belediye hizmetlerinin bir özetinin e-posta olarak gönderildigini de söyledi. Batur, WhatsApp Iletisim Hatti’nin vatandaslar ile aralarinda bir köprü oldugunu da ifade ederek, istek ve sikayetlerinin yüzde 95’inin bu hat üzerinden kendilerine ulastigini da kaydetti. Batur, uygulamaya basladiklari Elektronik Belge Yönetim Sistemi’yle hem iç yazismalarda hizlandiklarini hem de matbu materyale olan bagimliligi ortadan kaldirdiklarini belirtti.

Farkli kurumlarla teknolojik isbirlikleri olusturduklarina da dikkat çeken Batur, Konak Tapu Müdürlügü’yle tasinmazlarin rayiç degerler verilerini elektronik ortamda paylasmak için protokol imzaladiklarini belirtti. Batur, “Bu hizmetlerimizi, hemsehrilerimize daha hizli ve daha kaliteli bir hizmet sunmak için daha da çesitlendirmek istiyoruz” dedi.

Dijital Arastirmalar Merkezi kurulacak

Alsancak’ta Dijital Arastirmalar Merkezi kurmayi planladiklarini belirten Batur, bu merkez sayesinde üniversiteler ve sivil toplum kuruluslariyla yeni isbirlikleri kurabileceklerini, teknolojiyle yogun vakit geçiren çocuk ve gençlere daha çok temas edebileceklerini, ortaya çikan projeleri belediye çalismalarinda kullanilabileceklerini söyledi.

Konak Belediyesi’nin geri dönüsüm ve sifir atik konularinda ciddi çalismalari oldugunu vurgulayan Batur, Atik Bank sistemini kurduklarini, ambalaj, tekstil, yag atiklarini topladiklarini belirtti. Batur, Konak Belediyesi’nin Izmir depreminde hasar alan hizmet binasi yerine kente yakisir, akilli, çevreci bir bina insa edilecegini söyledi.

“Akilli sehirler birimi kurulabilir”

Izmir’de akilli sehir uygulamalarinin Izmir Büyüksehir Belediyesi tarafindan en iyi sekilde  hayata geçirildigini dile getiren Batur, konuyla ilgili bazi önerilerini de söyle siraladi:

“Türkiye’deki tüm belediyelerin çatisi olan birligimiz bünyesinde akilli sehir birimi kurulabilir. Bu birim tüm belediyelere kilavuzluk yapabilir. Izmir’de baska, Bursa’da baska, Ankara’da baska uygulama olmasindan ziyade herkesin ortak bir noktada anlastigi teknolojik ve sistematik bir çalisma hayata geçirilebilir diye düsünüyorum. Ayrica teknoloji kampüsleri kurulabilir. Sehirlerde akilli sehircilik uygulamalarinin gelistirilebilecegi, üniversitelerle isbirligi içerisinde gençlerin fikirlerinin degerlendirilebilecegi teknoloji kampüsleri insa edilebilir.”

Batur sözlerini, gelecegin sehirlerini insa edebilmek, sürdürülebilir bir yasam saglayabilmek için yerel ve merkezi yönetimler ile kamu ve özel ortakliginin büyük önem tasidigini vurgulayarak sonlandirdi.


 


Cuma 8.8 ° / 6.5 °
Cumartesi 8.2 ° / 4.1 °
Pazar 7.1 ° / 5 °