Baskan Biden'in ilk 100 günü zor geçecek!

ABD'de yeni seçilen baskan için ilk 100 günün sembolik bir öneme sahip oldugunu belirten uzmanlar, yarin düzenlenecek yemin töreniyle göreve baslayacak ABD'nin yeni baskani Joe Biden'i zor bir sürecin bekledigine dikkat çekiyor.

Siyaset 19.01.2021 12:47:11 0
Baskan Biden

Üsküdar Üniversitesi Insan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararasi Iliskiler Bölümü Dr. Ögretim Üyesi Gökser Gökçay, yarin düzenlenecek yemin töreniyle göreve baslayacak ABD Baskani Joe Biden’in göreve baslamasi ve sonrasindaki sürece iliskin degerlendirmelerde bulundu.

ABD'de yeni göreve baslayan baskan için ilk 100 günün oldukça önemli oldugunu belirten Dr. Ögretim Üyesi Gökser Gökçay “ABD’de yeni seçilen baskanin ilk 100 günde gerçeklestirdigi politika ve sözlerine sembolik olarak oldukça önem verilmektedir. Trump'in biraktigi yikici mirasin etkisini yok etmek isteyen Baskan Biden'in da göreve baslar baslamaz küresel salgin basta olmak üzere birçok konuda girisimde bulunmasi bekleniyor” dedi.

Ilk 10 günde önemli kararlari bekleniyor

Dr. Ögretim Üyesi Gökser Gökçay, ABD Eski Baskani Donald Trump’in, Müslüman çogunluga sahip bazi ülkelerden seyahati kisitlama, Paris Iklim Anlasmasi'ndan çekilme gibi birçok konuda tartismali baskanlik emirlerine imza attigini hatirlatti. Dr. Ögretim Üyesi Gökser Gökçay, “Beyaz Ev Idari Sefi olarak atanacak Ronald Klain'in gönderdigi bir bilgi notuna göre Biden'in ilk on günü içerisinde onlarca baskanlik emri araciligiyla Trump'in verdigi birçok baskanlik emrini tersine çevirmesi bekleniyor. Bahsettigim seyahat kisitlamasinin kaldirilmasi, Paris Iklim Anlasmasi'na yeniden katilim gibi konularin yaninda, Covid-19 salginina dair federal önlemler alinmasi basta olmak üzere birçok konuda onlarca baskanlik emrinin Biden'in ilk haftasinda yayimlanmasi bekleniyor” diye konustu.

Biden’i zorlu bir 100 gün bekliyor

ABD Yeni Baskani Joe Biden’i zorlu bir ilk 100 günün bekledigini belirten Dr. Ögretim Üyesi Gökser Gökçay, su degerlendirmelerde bulundu:

“Biden, baskanliga çok hizli bir giris yapmayi planlasa da kendisini oldukça zorlu bir ilk 100 gün bekliyor. Trump yönetiminin son üç aydir yaydigi yalanlar ve destekçilerini ayaklanmaya tesvik edecek derecede siddetlenen söylemi, ABD'de toplumsal kutuplasmayi son derece arttirdi. Biden yönetiminin ilk aylarinda artacak güvenlik önlemleri, sorusturmalar ve yargilamalarla düzen saglanmis gibi görünebilir. Ancak bu siyasi ve toplumsal krizin altinda yatan temel etkenler ortadan kaldirilmadan çözülebileceklerini söylemek zor. 

Biden yönetimi ve ABD Kongresi yogun günler geçirecek

ABD'de artik büyük bir sektöre dönüsmüs olan komplo teorisi odakli yayinlar ve bunlara yer veren medya kuruluslarinin konusma özgürlüklerinin ne derece kisitlanabilecegi önemli bir tartisma konusu olacak. Bu tartismalarin yapildigi süreçte Biden yönetimi kabinesinin ve federal düzeydeki bürokratlarin atamalarinin Senato'dan geçmesi için çabaliyor olacak. Diger yandan, Trump'in bir daha herhangi bir kamu görevinde yer almasini engellemek amaciyla görevden azletme yargilamasinin Senato'da yürütülmesine tanik olacagiz. Hem Biden yönetimi hem de ABD Kongresi için oldukça yogun günler olacak.”





Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °