BASKAN ERGIN. BASKA AYVALIK YOK!

BASKAN ERGIN. BASKA AYVALIK YOK!

Balikesir'in Ayvalik ilçesi ve çevresinde sulama amaçli kullanilan Madra Baraji'na sadece 2,75 kilometre mesafedeki Karaayit köyünde faaliyet yürüten demir madeninde, tüm uyarilari ve tepkilere karsin korkulan oldu. Madenin atik havuzu yogun yagis

Atiklarin içindeki agir metaller ve biriken tüm kirlilik Madra Sulama Baraji'na karisti. Ayvalik Belediyesi’nin ve çevrede yasayan köylülerin, verdigi zarar nedeniyle kapatilmasi için yillardir mücadele ettigi Bilfer Madencilik, köyün kalan son merasina da göz dikmis, burayi da atik sahasina eklemek için basvuruda bulunmustu. 


Büyüksehir Belediye Meclisine tasinmisti

Ayvalik Belediye Baskani Mesut Ergin, 8 Ekim 2019 tarihinde konuyu Balikesir Büyüksehir Belediye Meclisine tasiyarak, "Ayvalik ilçesi Karaayit Köyü Mevkiinde isletilen “Ayazmant Demir Cevheri Zenginlestirme Tesisi”nden kaynaklanacak atiklar için Bilfer Madencilik ve Turizm A.S. tarafindan yapilmasi ve isletilmesi planlanan “Ayvalik Bilfer Atik Düzenli Depolama Tesisi Projesi” hususunda ÇED Toplantisinin yapilmamasi ve söz konusu firmanin maden ruhsatinin iptali için Ayvalik Belediyesi ile isbirligi yapilarak gerekli girisimlerde bulunma hususunda Meclisimizce tavsiye karari oybirligi ile kabul edilmistir" seklinde kararini aldirtmak oldu.


Kentimize uzanan eller çekilsin

Son aylarda, patlayan pirina havuzlari, yikilan demir madeni duvarlari ve orman yanginlariyla gündeme gelen Ayvalik’in felaketler ile anilmamasi gerektigine dikkat çeken Ayvalik Belediye Baskani Mesut Ergin, “22 adasi, tabiat parklari, dogal güzellikleri,  pirlanta kumsallari, birbirinden güzel koylari, zeytini, zeytinyagi, sabunu ve mezeleriyle gündemde kalmak istiyoruz. Ayvalik, demir madenleriyle, kötü pirine kokulariyla anilmasin, kentimize uzanan eller çekilsin, baska Ayvalik yok” dedi. 

Maden Ayvalik’a hiç yakismiyor

Ayvalik Karaayit köyü yerlesim alaninin dibinde demir madeni isletmesinin bulunmasinin turizm beldesi Ayvalik’a hiç yakismadigina deginen Baskan Ergin, bu alan ile ilgili geçmiste de köylüler ile birlikte tepkilerini dile getirdiklerini hatirlatti. 

Bölgede su havzalari bulunuyor

Agir metallerin biriktigi depolama alaninda duvarlarin yikildigini, istiap hattinin çoktan asildigini ve bu zehirli sularin dereye karistigini ifade eden Baskan Ergin, “Genisletmek istedikleri depolama alanlarina itirazlarimiz oldu. Bu anlamda köylümüzle beraber gelip gerekli tepkileri koyduk. Bizim amacimiz da, suan yasanan durumlarin önüne geçebilmekti. Özellikle, bu agir metallerin biriktirildigi duvar yikilmis vaziyette. Ve bu duvarin yikilmasi sonrasinda hemen dibindeki dereye agir metaller suya karisti. Bu su Ayvalik’in Madra Baraji dedigimiz özellikle sulama amaçli olarak kullaniliyor. Bu agir metalleri tasiyan sular Madra Baraji’na kadar gitmektedir. Burasi su havzalarinin bulundugu bir bölge” diye konustu.

Verdigi zararlarin önüne geçilmeli

Bölgeyi bu sekilde hunharca kullanmanin ne insanliga ne de vicdanlara sigmadigini hatirlatan Belediye Baskan Ergin, maden ocaginin acil önlem almasini istedi. Ergin, isletmenini dogaya  verdigi zararlarin önüne geçilmesi için kapatilmasini gerektigini söyledi.

Ensar Aytekin, “burada bir cinayet isleniyor”

Firmanin adeta dag haline gelmis pasa tepelerinde is makinelerin çalistigi ve dereye çöken atiklari temizlemeye çalistigi gözlenilirken, CHP Balikesir Milletvekili Ensar Aytekin, “Burada bir cinayet isleniyor. Bu madenin köyün içerisine yapilmasina izin veren her kimse bu cinayetin failidir. Bin 500 metre uzakta toplanmasi gereken pasa, yerlesim yerine 50 metre uzakta” dedi.

Bergama havzasina kadar ulasiyor

Göçük sonucunda hemen bölgeye geldiklerini aktaran Aytekin, “Buradan geçen dere Madra Baraji’na, Izmir’e bagli Dikili ve Bergama’ya kadar uzanan bir havzaya gidiyor.. Su an pasalar bu dereye akiyor. Yerlesim yerine 50 metre uzaklikta bir maden pasa alaninin olmasi yasaya göre imkânsiz. Buradan yetkililere sesleniyoruz: Bu köyün mera alanlarini gasp edip maden sirketlerine peskes çektiniz, simdi de canlarini tehlikeye atiyorsunuz. Burada bir cinayet isleniyor, bu cinayeti bu ülkeyi yönetenlerin, kendilerine yerli ve milli diyenlerin gelip görmesini istiyoruz. Devleti temsil eden valimizin, kaymakamimizin derhal müdahale etmesini bekliyoruz. Çevremizin, havamizin, suyumuzun, dogamizin dün oldugu gibi bugün de yanindayiz. Yaninda olmaya devam edecegiz” diye konustu.

Bu firma burada dogayi katletmektedir

Ayvalik Kent Konseyi Baskani Halil Coskun da, söz konusu firmayi defalarca çevreye zarar vermemesi adina uyarmalarina ragmen, firmanin vahsi depolama sisteminde israrci oldugunu vurguladi. Pasa yiginlari ve demir cevherinin atiklari oldugu gibi Dedetepe’nin altindaki ayni isimle anilan dereye aktigini, su havzalarini ve dolayisiyla Madra Baraji’ni tehdit ettigini belirten Coskun, “Zehirlemektedir. Firma yetkilileri, ‘Tedbir aliyoruz’ demelerine ragmen su anda bu pasa yiginlarinin altinda çalisan is makinesindeki operatörün bile canini hiçe saymaktadir. Oysa her an o yiginin üst kisimlarinda olabilecek bir çöküntü, bu is makinesinin üzerine dökülebilecek ve tonlarca agirligindaki bu atiklar arasinda kalmasi halinde belki de is makinesindeki operatör hayatini bile kaybedebilecektir. Yani demir zenginlestirme tesisi yetkilileri kendi elemanina bile sahi çikmamaktadir. Kendi elemaninin hayatini hiçe sayan bir firma, yöre halkinin hayatini ve bölgedeki canlilarin hayatini hiç düsünmez. Bu firma burada dogayi katletmektedir” dedi.

Gürültü, toz, duman yöre halkini tehdit ediyor

Karaayit Mahallesi Muhtari Bayram Kaçar ise demir zenginlestirme tesisinin yasadiklari köye de çok büyük zararlari oldugunu kaydederek, “Is makinelerinin sesi, ortaya çikan yogun toz ve duman gibi birçok yönde yöre halki olarak büyük sikintilar yasiyoruz. Tabi bu zararlar sadece bizim köyümüzle de sinirli degil. Çevremizdeki Altinova Mahallesi, Ayvalik ile Izmir’in Bergama ilçesine, Dikili Ovasi’na kadar uzaniyor. Buradan bu bölgeye tam anlamiyla zehri saçiliyor. Yetkili makamlardan bu konuda yardim bekliyoruz” diye konustu.