BASKAN FILIZ CERITOGLU SENGEL'DEN 17 NISAN MANIFESTOSU

Efes Selçuk Belediye Baskani Filiz Ceritoglu Sengel, Köy Enstitüleri'nin 81. kurulus yildönümü ve Uluslararasi Çiftçi Mücadeleleri Günü olan 17 Nisan'da gida egemenligini savunacaklarini vurgulayan Efes Tarlasi Yasam Köyü Manifestosu'nu kamuo

Gündem 17.04.2021 13:34:01 0
BASKAN FILIZ CERITOGLU SENGEL

“Köy Enstitüleri ruhuyla gida egemenligini savunacagiz” basligiyla yayimlanan açiklamaya, “Bugün 17 Nisan, Köy Enstitüleri’nin kabulünün yildönümü ve Uluslararasi Çiftçi Mücadeleleri Günü. Sizlere bugün Efes Tarlasi Yasam Köyü’nden sesleniyorum.” diyerek baslayan Efes Selçuk Belediye Baskani Filiz Ceritoglu Sengel, “Efes Tarlasi Yasam Köyü, tamamen Belediyemizin öz kaynaklari ile hayata geçirdigimiz bir proje. Ilhamimizi Cumhuriyetimizin köylere ulasma hamlesi olan Köy Enstitülerinden aldik.” ifadelerini kullandi.

Baskan Ceritoglu Sengel, “Ülkemizin tarim ve gida alanindaki sorunlarina biz de gücümüz yettigince çözüm üretelim istedik. Köylerimizin bosaliyor, aile tarimi ve küçük üretici çiftçilerimiz zor sartlar altinda yasam mücadelesi veriyor.” diyerek Türkiye’nin tarim alanindaki sorunlarini hatirlatti.

Konvansiyonel tarim teknikleri ve kapitalist gida sisteminin çiftçileri kimyasal gübreye, sertifikali ithal tohuma, tarimsal zehirlere bagimli hale getirdigini vurgulayan Ceritoglu Sengel, “Çiftçi kazanamiyor, bankalara borcunu ödeyemiyor. Gida fiyatlari enflasyonu halkimizin sofrasini giderek daha da küçültüyor. Gida güvenligi ve gida güvencesi uzun süredir saglanamiyor.” dedi.

Efes Tarlasi Yasam Köyü’nün nüfusunun yariya yakini dogrudan tarimsal üretimde var olan Efes Selçuk’ta hem çiftçileri hem de toplumun en kirilgan kesimlerinden baslayarak herkesi gören bir hamle oldugunu belirten Ceritoglu Sengel, “Amacimiz, hem çiftçilerimizi güçlendirmek hem de çocuklarimizdan deneyimlilerimize kadar tüm kesimleri yeniden toprakla, dogayla, kadim tarim gelenegimizle bulusturmak.” ifadelerini kullandi.

Hayata geçirdikleri Efes Tarlasi Yasam Köyü’nün kentin kadim degerlerini, insanligin ve özellikle ülkemizin sürüklendigi iklim krizi, ekolojik kriz, gida krizi ve ekonomik kriz kosullarinin dayattigi acil çözüm ihtiyaci ile birlestiren bir model oldugunu söyleyen Ceritoglu Sengel, “Modelimiz, dogayla uyumlu üretim ile herkes için saglikli, besleyici ve 





erisilebilir gidayi mümkün kilmayi hedefliyor. Efes Tarlasi Yasam Köyü, Gida Egemenligi için kentimizde tarihi bir adimi temsil ediyor.” dedi.

Köy Enstitüleri’nin kabulünün yildönümü ve Uluslararasi Çiftçi Mücadeleleri Günü 17 Nisan’da hizmete hazir hale getirdikleri Efes Tarlasi Yasam Köyü’nün manifestosunu kamuoyu ile paylasmaktan büyük bir mutluluk ve gurur duyduklarini vurgulayan Efes Selçuk Belediye Baskani Filiz Ceritoglu Sengel’in açikladigi manifestoda su ifadeler yer aliyor:

“Efes Tarlasi Yasam Köyü Manifestosu

* Üreticiler ile tüketicileri birbirlerinin gözünün içine bakarak, sesini duyarak insani bir etkilesimde bir araya getirecegiz. Pahalilasan, saglikli olmayan ve besleyiciligini kaybeden market gidalarina karsi; üreticilerimizin saglikli ve besleyici ürünlerini dogrudan halka sunabildikleri ve hem üreticinin hem de tüketicinin kazandigi üretici pazarimizi süreklilestirecegiz.

* Gelecegin dünya vatandaslari çocuklarimizi, doganin ve yasamin bilgisiyle donatarak onlarin sosyal bireyler olmalarini saglayacagiz.

* Kentlerin her gün daha da dolup tastigi, kirsal alanlarin insansizlastigi bir dönemde, aile tarimina sundugu destek ile Yasam Köyü ile gelecegin Türkiye’sinin kentlesme ve kir politikasinin temellerini atiyoruz. Hedefimiz, sürdürülebilir kentler ve dogayla uyumlu her yönüyle toplumsal canliliga erisen köyler.

* Köylerde yoksullasan ve kent merkezinde degersiz hissettirilen deneyimlilerimiz, Yasam Köyümüzde yeni bir hayatin umuduna kavusacaklar, bizim için ne kadar degerli olduklarini hissedecekler

* Gelirsizlige, mesleksizlige ve geleceksizlige sürüklenen gençlerimiz; Yasam Köyümüzde edindikleri özgüven ve donanim ile üreten Türkiye’ye güç verecekler, kariyer planlamasi hizmetimizle yeni islerine kavusacaklar.

* Yasam Köyü, Ilham Veren Kent Efes Selçuk’un yerli ve yabanci misafirlerinin ilk duragi olarak kentimizin kadin ve tarim kimligini tarih kimligiyle birlestirecek. Özellikle hafta sonlari agirlayacagi misafirlerin harcamalari ile kent ekonomisine yeni bir kazanç noktasi olacak.

* Kadin Kenti Efes Selçuk’a yakisir bir sekilde yerel kadin üreticilerin ve tüm merkez bölümlerinde kadinlarin istihdam edildigi bir Yasam Köyü kurmak, modelimize ayri bir deger ve güç katacak.





* Kentimize deger katan çok yönlülügüyle ve bütünsel agroekoloji stratejisiyle Efes Tarlasi Yasam Köyü, Efes Selçuk’ta doga ile uyumlu bir yasamin mümkün oldugunu topraga ve hayata dokunarak kanitlayacak.

Köy Enstitüleri ruhuyla Gida Egemenligini savunacagiz.

Çünkü biliyoruz ki yasam toprakta filizlenir…



Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °
Salı 27.4 ° / 16.6 °