BASKAN IMAMOGLU'NDAN TOPLUMSAL CINSIYET ESITLIGI MESAJI: "KADINLARI DESTEKLEMEK TÜM POLITIKALARIMIZ IÇIN ESASTIR”

Istanbul ve Brüksel kentleri arasinda, toplumsal cinsiyet esitligine dayali, dostluk ve is birligi amaçli mutabakat zapti imzalandi. Zapta; Istanbul adina IBB Baskani Ekrem Imamoglu, Brüksel adina ise Brüksel Baskent Bölgesi Basbakani Rudi Vervoort imza k

Güncel 11.02.2021 17:41:32 0
BASKAN IMAMOGLU

Türkiye’nin en büyük sehri Istanbul ve Belçika’nin baskenti Brüksel arasinda, toplumsal cinsiyet esitligine dayali, dostluk ve is birligi amaçli mutabakat zapti imzalandi. Imzanin taraflari, Istanbul Büyüksehir Belediye (IBB) Baskani Ekrem Imamoglu ve Brüksel Baskent Bölgesi Basbakani Rudi Vervoort ile Brüksel Baskent Bölgesi Bakani Pascal Smet, internet üzerinden gerçeklestirilen çevrimiçi toplantida bir araya geldi. Sanal toplantida ilk konusmayi yapan Basbakan Vervoort, Istanbul ile böylesi bir mutabakat zapti imzalanmasindan duydugu memnuniyeti dile getirdi. Vervoort’un ardindan konusan Imamoglu, mutabakat zaptinin olusturulmasinda emegi geçen Brüksel ve IBB heyetlerine tesekkür etti. 

BELÇIKA ATASÖZÜ VE YUNUS EMRE’YI REFERANS ALDI 

Konusmasinda, “Gönderdiginiz bir gemi yoksa, dönmesini de bekleyemezsiniz” seklindeki bir Belçika atasözüne yer veren Imamoglu, “Bugün, gönderecegimiz geminin, birlikte gerçeklestirecegimiz sayisiz güzel proje için ilk adim olacagini biliyorum. Böylelikle, Türkiye'nin kalbi Istanbul ve Avrupa'nin kalbi Brüksel arasinda, kültür, çevre, ekonomi, bilim ve kentsel kalkinma dahil olmak üzere genis bir yelpazedeki en iyi uygulamalari paylasacagiz” dedi. Kovid-19’un toplumlari hem uzaklastirip hem de yakinlastirdigi saptamasinda bulunan Imamoglu, ikinci alintisini Anadolu’nun en önemli ozanlarindan Yunus Emre’den yapti. Yunus Emre’nin, “Gelin tanis olalim, isi kolay kilalim” sözlerini paylasan Imamoglu, “Böyle bir etkinlikle, “Brüksel ve Istanbul'u bir araya getirme firsatina sahip oldugumuz ve her iki kentin sakinleri için hayati kolaylastiracak bir adim attigimiz için mutluyuz” ifadelerini kullandi.   

“HER ADIMDA AKIL VE BILIME DAYALI HAREKET ETTIK”

“Bu zorlu dönem, tüm Istanbullularin demokratik katilimini esas alan seffaf, adil ve kapsayici politikalar yapma çabalarimizi durdurmadi” diyen Imamoglu, her adimda akil ve bilime dayali bir yaklasimla hareket ettiklerine dikkat çekti. Imamoglu, sözlerini söyle tamamladi: 

“Bu vesileyle, imza törenimizin ‘Birlesmis Milletler tarafindan Uluslararasi Bilimde Kadin ve Kiz Çocuklari Günü’ olarak kabul edilen bu özel güne denk gelmesinden memnuniyet duydugumu ifade etmek isterim. Ulu Önderimiz Atatürk, rehberimiz olarak, ‘Bir toplum ayni amaca bütün kadinlari ve erkekleriyle beraber yürümezse ilerlemesine, uygarlasmasina teknik imkân ve bilimsel ihtimal yoktur’ demistir. Toplumsal cinsiyet esitligi, günümüzde, Avrupa Birligi'nin kurucu degerleri arasindadir ve Birlesmis Milletler'in temel degerlerinden biridir. Esit firsatlar saglamak ve kadinlari her alanda desteklemek, tüm politikalarimiz için esastir. Bu deger ve hedefleri Brüksel yönetimiyle paylastigimizi biliyorum. Dolayisiyla tüm projelerimizde toplumsal cinsiyet esitligi temel ilkemiz olacaktir.” 

Brüksel Baskent Bölgesi Bakani Smet’in konusmasinin ardindan, üçlü arasinda; Türkçe, Ingilizce, Fransizca ve Felemenkçe olarak hazirlanan 4 nüshalik mutabakat zapti imzalandi.


Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °