BASKAN MESUT ERGIN BAKANLIGA SORUYOR: KARAAYIT'TA ON GÜN IÇINDE NE DEGISTI?

BASKAN MESUT ERGIN BAKANLIGA SORUYOR:  KARAAYIT

Ayvalik Belediye Baskani Mesut Ergin, kirsal mahalle Karaayit'ta mera komisyonu tarafindan on gün içinde alinan iki ayri karara tepki gösterdi.

Baskan Ergin, Ayvalik Belediyesi olarak hukuk zemininde ve her kosulda sonuna kadar mücadele edilecegini söyledi. Ergin, “Karaayit’ta hayvancilikla geçimini sürdüren vatandaslarimizin yaninda oldugumuzu bir kez daha ifade etmek isterim. Pandemi yasaklarinin basladigi ilk gün alinan bu son karar,  her türlü izahtan uzak ve tamamen keyfi bir uygulama oldugu inanciyla biz de kiniyoruz Mevcut duruma ve gereksinimlere aykiri olan, bölge insanina degil de maden sirketine hizmet ettigi apaçik ortada olan bu karara karsi hukuksal zeminde mücadeleyi sonuna kadar sürdürecegiz” dedi.

Zehirli atik Madra Baraji’na tasti

Karaayit’ta bulunan Bilfer Madencilik’e ait demir madeninin bölgede yarattigi tahribatin çevreye duyarli vatandaslarin ve Ayvalik Belediyesi tarafindan yakindan takip edildiginin altini çizen Baskan Ergin, “Yakin zamanda bu madencilige ait atik/pasa depolama sahasinda meydana gelen göçük nedeniyle tonlarca atik hemen yani basindaki dereye tasmis, derenin tasidigi bu zehirli atik Madra Baraji’na kadar tasinmistir. Sulama amaçli olarak kullanilan bu barajdan da tarimsal ürünlere karismasi ve bu ürünleri kullananlarin sagligi için risk olusturmasi söz konusudur. Madende cevherin islenmesi için kullanilan kimyevi maddeler ile bunlarin atiklarinin tesisin yanindaki Karaayit Mahallesi’nde yasayan köylülerimizi zehirledigi, atiklarin kaynak suyuna karistigi, bu mahallemizde kanser vakalarinin büyük bir artis gösterdigi siklikla dile getirilen sonuçlar” dedi.

Pandemi sürecinde kapali kapilar ardinda

Konuya duyarli çevre örgütlerince anilan tesisin isletme izninin iptali için açilan ve Ayvalik Belediyesi’nin de müdahil olarak katildigi davanin halen sürdügünü hatirlatan Belediye Baskani Mesut Ergin, maden sirketi tarafindan atik depolama alaninin genisletilmesi için basvuru yapildigini hatirlatti. Bölge halki ve çevreci örgütlerin tepkisi ile ÇED toplantisi yapilmadan, buna ragmen pandemi sürecinde ve kapali kapilar ardinda Çevre ve Sehircilik Bakanligi’ndan  ÇED uygunluk raporu verildigini dile getiren Ergin söyle devam etti:

Alinan kararin izahi yoktur

 “Bu karara karsi da Belediyemiz tarafindan ÇED raporunun iptali istemli olarak Idare Mahkemesi’nde davasi açilmis olup bu dava halen sürmektedir. Bu dava ile ÇED raporunun iptali istemi için öne sürdügümüz belli basli gerekçelerden biri de atik sahasi yapilmak istenen bölgenin Karaayit Köyü’nün mera alani içinde kaliyor olmasi ve bu bölgede hayvancilik yapan köylülerimizin tarimsal faaliyetlerini sürdürebilmeleri için bu meranin elzem olusuydu. Nitekim Mera Komisyonu tarafinda bölgede yapilan incelemelere bagli olarak yine bölgede yasayan köylüler ve bunlarin yetistirdigi büyük/küçükbas hayvan sayisi gözetilerek maden sirketi tarafindan atik sahasi olarak kullanilmak istenen alanin mera vasfini sürdürmesinin gerekli oldugu Nisan 2021 tarihinde karari verilmisti. Bu karara maden sirketi tarafindan itiraz edilmesi üzerine 10 gün sonra alelacele toplanan mera komisyonu bu kez her nasilsa maden sirketinin talebi gibi anilan sahanin mera vasfindan çikartilmasi kararini vermistir. 10 gün içinde ne degismistir ki bölgede yasayan insan ve bunlarin yetistiricilik yaptigi hayvan sayisi eksilmemisken mera gereksinimi ortadan kalkabilmistir. Alinan kararin izahi yoktur. Nitekim bölge kirsal mahalle muhtarlarimiz duruma siddetle karsi çikmis, Komisyon üyesi sifatiyla Balikesir Ziraat Oda Baskani muhalefet serhi koymustur.”