Tarih: 28.05.2021 20:32

BASKAN SANDAL, IZMIRLI DEPREMZEDELER IÇIN KREDI ÇAGRISI YAPTI

Facebook Twitter Linked-in

Bayrakli Belediye Baskani Serdar Sandal, 30 Ekim'de meydana gelen Izmir depremi sonrasindaki süreci, yapilan çalismalari ve izlenen yol haritasiyla ilgili degerlendirmelerde bulundu. Bayrakli Belediyesi olarak depremin ilk anindan vatandaslarin konutlara yerlestirilmelerine kadar imkanlar dahilinde tüm ihtiyaçlarin karsilandigini belirten Baskan Sandal, "Simdi isin sonuna geldik. Riskli binalarin yikilip yeniden yapilmasi sürecinde 2 yili ödemesiz 18 yil sifir faizli kredi uygulamasinin deprem bölgesindeki riskli tüm binalari kapsayacak sekilde düzenlenmesini Cumhurbaskanimizdan talep ediyoruz" diyerek çagrida bulundu.

Bayrakli Belediye Baskani Serdar Sandal, 30 Ekim'de meydana gelen Izmir depremi sonrasindaki süreçte yürütülen çalismalari degerlendirdi. Belediye meclis salonunda düzenlenen basin toplantisina belediye meclisi Imar, Kentsel Dönüsüm ve Deprem Afet komisyonlarindaki meclis üyeleri, muhtarlar, bürokratlar ile Izmir Depremzedeleri Dayanisma Dernegi (IZDEDA) Baskani Haydar Özkan da katildi.

Depremin genel degerlendirmesini yaparak konusmasina baslayan Baskan Sandal, “30 Ekim’de yasadigimiz depremde 117 canimizi kaybettik. 28'i çocuklarimizdi. 7 binamiz yikildi. Çevrede 71 bina yikildi. Ilçemizde agir ve orta hasarli binalarda mevcut çalismalar tüm hiziyla devam ediyor. 1 ay içinde agir hasarli binalar yikilmis olacak. Bayrakli Belediyesi olarak enkaz kaldirma, arama kurtarma çadirlarin kurulmasi, konutlara yerlestirme sürecinde üzerimize düseni yaptigimiza inaniyorum. Bu anlamda desteklerini esirgemeyen Genel Baskanimiz Sayin Kemal Kiliçdaroglu'na, Çevre ve Sehircilik Bakanimiz Murat Kurum'a, Valimiz Yavuz Selim Kösger'e, Izmir Büyüksehir Belediye Baskanimiz Tunç Soyer'e tesekkür ediyorum. Metropol ilçe baskanlarimiza, arama kurtarma ekiplerine de vatandaslarimiz adina tesekkür ediyorum. Bir diger borcumuz da Bayrakli'daki muhtarlarimiza. Günlerce uyumadan yardima kostular. Muhtarlarimiza cansiperane çalismalarindan dolayi sükranlarimizi sunuyorum. Sahada olan 900'e yakin personelimize de tesekkür ederim. Enkaz süreci, çadir, geçici konut, süreçlerinin disinda Bayrakli Belediyesi olarak üzerimize düseni siyasi çikar gütmeden kamu kurumu mantigi ile yerine getirdik" dedi.

SIFIR FAIZLI KREDI TÜM RISKLI YAPILAR IÇIN UYGULANSIN

Baskan Sandal, "Depremzedelerin sikintilarinin çözülmesi için tüm kamu kurumlari, bakanliklarla istisare içindeyiz. Depremzedeler verilen kredilerin faiz oraninin yüksek olmasi nedeniyle zor durumda. Asil sikinti mevcut kredinin yüksekligiyle ilgili. Ortalama yüzde 1 oranla vatandas geri ödemesini yapabilecek durumda degil. Bu bir sorun. Biz bunun çagrisini yapiyoruz. Böyle bir magduriyetimiz var. Bankalarin ve bizim bu meseleyi çözebilme sansimiz yok. Sayin cumhurbaskanimizdan gerekli destekleri bekliyoruz. Isin sonuna geldik. Kredi isine de sayin cumhurbaskanimiz el atarsa çözmüs olacagiz diye düsünüyorum. Yüzde birlik faiz vatandasa agir geliyor. Biz de devlet büyüklerimizden vatandasimiz adina bir destek bekliyoruz. Ekonomik sikintilar depremde zirve yapti. Riskli binalarin yikilip yeniden yapilmasi sürecinde 2 yili ödemesiz 18 yil sifir faizli kredi uygulamasinin deprem bölgesindeki riskli tüm binalari kapsayacak sekilde düzenlenmesini cumhurbaskanimizdan talep ediyoruz. Yapilabilir bir is midir? Evet yapilabilir bir istir. Tüm dostlarin yardimina ve destegine ihtiyacimiz var. Tüm kamu ve kuruluslariyla esgüdüm içinde çalisacagiz. Büyüksehir belediyesiyle esgüdüm içinde çalisacagiz. Yasa ve mevzuatlari zorlayip vatandas lehine ne yapabiliyorsak onu yapacagiz" dedi.

RISKLI YAPILARIN TAMAMI YIKILIP YENIDEN YAPILMALI

Baskan Sandal, "Görevimizi hiçbir siyasi amaç gütmeden, kamu görevi neyse o sorumlulukla yerine getirdik. Çevre ve Sehircilik Bakanliginin bizden istediklerini eksiksiz ve hizli yapmaya çalistik. Mevcut imar haklarinin korunmasi ve ada bazli islemlerde yüzde 10 artisi büyüksehir meclisinde degerlendirdik. Usul ve esaslar yönünden ve bu notun yeni taslak üzerinde geçmesi istendi. Büyüksehir usul ve esaslari içeren plan notunu meclisten geçirdi. Bu 'k sinirlarinin belirlenmesinde Bayrakli Belediyesi 8 gün içinde üzerine düseni yapti. Hem kendi hem de büyüksehir meclisinden geçirdi ve ayni gün askiya çikardi. Bu çalisma mevcut  metrekarelerin korunmasi, kooperatif haklarinin korunmasi, kat sikisikligindan gelen haklarin korunmasi gibi çalismalari içeriyor. Biz Bayrakli Belediyesi olarak binalarin hasar durumundan ziyade riskli yapi olup olmadigiyla ilgiliyiz. Çünkü hasar durumu biraz gözlemseldir. Az hasarli görülen bina depremde yikildi. Riskli binalarin dönüsüme dahil edilmesini saglamak istiyoruz. Orta hasarli binalarin güçlendirilmesi çalismalari var. Biz deprem yönetmeligi öncesi yapilan tüm riskli binalarin yikilip yeniden yapilmasinin daha dogru oldugunu düsünüyoruz" diye konustu.

BELEDIYE SIRKETIMIZ PAZARTESI ITIBARIYLA ÜCRETSIZ MÜSAVIRLIK HIZMETI VERECEK

Sandal, "Süreçte vatandasin yaninda olmaliyiz. Tüm imkanlarimizi kullanarak yapmamiz gereken neyse yapmakta kararliyiz. Eksik oldugumuz meselelerle ilgili de bize pozitif öneri gelirse yapmaya haziriz. Bu kapsamda belediye sirketlerimizden birinin tüm faaliyetlerini sifirlayip yeni bir sirkete dönüstürdük. Baybel sirketimiz bundan sonra kentsel dönüsüm, tasarim, yenileme, planlama sanayi ve ticaret sirketi olarak tanimlandi. Bu sirketimizle vatandaslarimiza ücretsiz müsavirlik hizmeti vermeyi planliyoruz. Analiz, hukuk, uzlasma, kontrol süreçlerinin tamaminda vatandasimizin yaninda olacagiz. Sirketimiz analiz sürecinde temel sorunlarin çözümü için aktif rol alacak. Pazartesi itibariyla yikilan binalar ya da hasar, risk durumu netlesmis binalarimizin temsilcileri sirketimize gelip bir an önce islemlere baslasin. Pazartesi gününden itibaren haziriz. Planlamadan insaat sürecinin bitimine kadar vatandasimizin yaninda olacagiz. A sinifi müteahhitlerden olusan bir havuz olusturacagiz. Vatandas, kendi istedikleri firmalarla da bu süreci sürdürebilirler" dedi.

EV VEYA ARSANIZI SATMAYIN

Vatandaslara da çagrida bulunan Sandal, "Çok zor günler geçiriyoruz. Isimiz, ekmegimiz vardi, gündelik hayatimiza devam ederken bir anda bunlardan olduk. Su an baska bir ortam içindeyiz. Bütün yurttaslarimiza çagrida bulunuyorum. Binalarini ve arsalarini satmalarini istemiyoruz. Arsa ve binalarinizi lütfen satmayin. Su an 300-400 bin liraya biten binalari en az 2 milyon liranin üzerinde satacaklar. Müteahhitlerle anlasmalarini belediye sirketimiz çerçevesinde müsavirlik hizmetini alarak yapsinlar. Bir isin fiyati asagi yukari bellidir. Çok cazip tekliflerle gelen firmalara lütfen itibar etmeyin. Hukuki olmayan söylemlere lütfen itibar etmeyin" diye belirtti.

USUL-ESAS VE YÖNETMELIKLERE UYGUN OLMAYAN KONULAR SÜRECI UZATIR

Depremzedelerin imar artisi taleplerini de degerlendiren Sandal, " Usul, esas ve yönetmeliklere uygun olmayan konularin tartisilmasi süreci gerçekten çok uzatir. Birileri buradan bir siyaset çikarmak isteyebilir. Birilerinin farkli niyeti olabilir. Bunlara gerek yok. Biz altini çizerek söylüyoruz, belediye olarak bir eksigimiz sikintimiz, atmamiz gereken veya ihmal ettigimiz bir adim varsa bunu uygun yöntemlerle her zaman atmaya haziriz. Biz tamam desek daha ilk inceleme noktasi olan Büyüksehir bu konuya hayir diyebilir. Büyüksehir'den evet çiksa dahi Çevre ve Sehircilik hayir diyecek. Bakanlik kabul etse dahi odalar itiraz edecek. Su anki planlara bile sehir plancilarinin itiraz edecegi yönünde bir bilgi var. Buna bir de kat artisi eklendiginde itirazin gelecegi kesin olacak. Bizim burada yapmamiz gereken vatandasin yaninda olup tüm gücümüz ile dogruyu anlatmak.  Yapabilecegimiz pozitif bir öneri gelirse Bayrakli Belediyesi olarak elimizden geleni yapariz. Lütfen bu konuda bize yardimci ve destek olun" diyerek Sehir Plancilari Odasi ve depremzedelere çagrida bulundu. 

ÖNCELIGIMIZ VATANDASIN DERDINI VE SIKINTISINI ÇÖZMEK

Süreci polemige girmeden çözmek için ugrastiklarini dile getiren Baskan Sandal, “Hasarli binalarin tespiti, yikimi bir süreç. Hiçbir polemige girmeden öncelikli isimiz vatandasin derdini ve sikintisini çözmek. Tek dilegimiz komsularimizin bir an önce saglikli ve nitelikli binalarina kavusmalaridir" diye kaydetti.





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —