Baskan Soyer: Geldikleri gibi gidecekler

Brezilya'dan yola çikan asbestli dev savas gemisinin Aliaga'da planlanan sökümüne karsi yürütülecek mücadele Gündogdu Meydani'ndaki Mogollar konseriyle kitlesel boyuta tasindi.

Çevre 5.08.2022 10:41:53 0
Baskan Soyer: Geldikleri gibi gidecekler

Brezilya’dan yola çikan asbestli dev savas gemisinin Aliaga’da planlanan sökümüne karsi yürütülecek mücadele Gündogdu Meydani’ndaki Mogollar konseriyle kitlesel boyuta tasindi. Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, geminin Izmir’e gelisini protesto etmek için meydanda toplanan halka “Izmir dünyanin çöplügü degildir. Canimiz kadar sevdigimiz Izmir’e hep beraber sahip çikacagiz. Geldikleri gibi gidecekler” diye seslendi.

Türk Mühendis ve Mimar Odalari Birligi (TMMOB), KESK, Izmir Tabip Odasi, Izmir Barosu ve DISK’in yer aldigi Izmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Aliaga’ya getirilecek asbestli gemiye karsi güç birligi yapti. Geminin kente gelmesini engellemek için yürütülecek mücadele, ünlü müzik grubu Mogollar’in Izmir Gündogdu Meydani’nda sahne almasiyla basladi.


Mogollar, Izmir Büyüksehir Belediyesi ev sahipliginde sevilen parçalarini bu kez insan ve çevre sagligini korumak için seslendirdi. Alani dolduran yurttaslar, üzerinde “Toksik gemi geldigi gibi gidecek”, “Izmir dünyanin çöplügü degil” yazili pankartlar tasidi. Konseri, Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, CHP Genel Baskan Yardimcisi Ali Öztunç, CHP Izmir Milletvekili Sevda Erdan Kiliç, CHP Izmir Il Baskani Deniz Yücel, Ödemis Belediye Baskani Mehmet Eris, çevreciler, meslek örgütleri ve yurttaslar hep birlikte dinledi.


“Izmir dünyanin çöplügü degil”

Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, konusmasina “Ne zaman bu ülkenin dogasina tasina saldiri olsa dimdik ayakta duran ve bu ülkenin vicdani olan Mogollar'a tesekkür ediyoruz” diyerek basladi. Izmir'in dünyanin çöplügü olmayacagini ifade eden Baskan Tunç Soyer, “Gemi Brezilya’dan yola çikti. Bugün Ankara’da Brezilya Büyükelçiliginin önünde pankart açtik ve uyardik. Dedik ki 'Bu gemi Izmir’e gelmeyecek. Gemi yolda, muhtemelen 30-40 gün içerisinde Izmir'e varmasi bekleniyor. Ama bu gemiyi Izmir’e sokmamak için elimizden geleni yapmaya devam edecegiz. Izmir dünyanin çöplügü degildir. Bu 30-40 gün boyunca birçok eylem yapacagiz. Canimiz kadar sevdigimiz Izmir’e hep beraber sahip çikacagiz. Geldikleri gibi gidecekler” dedi.

“Izmir'i dünyanin hurdaligi yapmak istiyorlar”

CHP Genel Baskan Yardimcisi Ali Öztunç da yaptigi konusmada hükümeti elestirerek, “Izmir’i dünyanin çöplügü, hurdaligi yapmak istiyorlar. Buna izin verecek misiniz? Izmir dünyanin hurdaligi olmayacak. O gemiyi Izmir’e, Aliaga’ya sokmamaliyiz. Izmirli nasil birilerini geldigi gibi gönderdiyse, o gemiyi de o gemiyi getireni de geldigi gibi göndermeyi bilir” dedi. 

“Insanin akli, vicdani ve mantigi almiyor”

Müzisyen Cahit Berkay ise ülkenin çöplüge dönmesine izin vermeyeceklerini söyleyerek, “Tunç Baskan ülkemizin bir çöplüge dönüsmesine yol açan o zihniyete karsi bir durus sergiliyor. Gemi bütün asbestini bu ülkeye getirecek. Neresinden bakarsan bak insanin akli, vicdani ve mantigi almiyor. Bu ülke çöplük olmayacak” dedi.


Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °