Konak Belediye Baskani Abdül Batur, dünyanin en büyük çevreci girisimlerinden olan "Baskanlar Sözlesmesi”ni imzaladi. Baskan Batur, "Yaptigimiz her çalismada, tasarladigimiz her projede iklim degisikligi ile ortaya çikan sorunlar için gerçeklestir
Konak Belediyesi, dünyadaki en büyük kentsel iklim ve enerji girisimindeki yerini, Baskan Batur’un “Baskanlar Sözlesmesi”ne attigi imza ile aldi. Avrupa Komisyonu’nca 2008 yilinda yürürlüge konan ve küresel çapta 7.755 yerel yönetimin imza atarak taraf oldugu sözlesme kapsaminda Konak Belediyesi, iki yil içinde “Sürdürülebilir Enerji ve Iklim Eylem Plani”ni hazirlayacak. Bu plan dogrultusunda kentteki karbon salinimini 2030 yilina dek yüzde 40 oraninda azaltmayi taahhüt eden Baskan Batur, kentsel dönüsümde de “sürdürülebilir enerji ve çevre” dediklerinin altini çizdi. Baskan Batur, “Biz kendimize ve kentlimize güveniyoruz. Sürdürülebilir enerji ve iklim için küresel ölçekteki bu sözlesmeye attigimiz imza kentimize, Konak halkina hayirli olsun” dedi.
Kentsel dönüsümde doga dostu çözümler
Konak Belediye Baskani Abdül Batur, tüm dünyada oldugu gibi ülkemizde de Covid-19 salgininin etkileri yasanirken Izmir’in büyük bir deprem felaketi yasadigini, hemen ardindan ise sel ve hortum afetleri ile mücadele ettigini hatirlatti. “Küresel iklim degisikliginin etkilerini artik çok yakindan görüyoruz, yasiyoruz. Kaybedecek vaktimiz yok, gelecek nesiller için elimizi tasin altina koyacagiz” diyen Baskan Batur, kentsel dönüsümde sürdürülebilir çözümlere öncelik verdiklerinin de altini çizdi. Bestepeler kentsel dönüsümünde daha hizli ve kolay ulasimi saglayacak olan ve ayni zamanda karbon salinimini azaltmaya yönelik doga dostu füniküler sistem çözümü getirdiklerini ifade eden Baskan Batur söyle konustu:
“Deprem, sel ve hortum afetlerini pes pese yasadik. Küresel isinmaya bagli iklim degisikliginin etkilerini her geçen gün daha çok hissediyoruz. Artik tasin altina elimizi koyma zamani geldi de geçiyor, kaybedecek vaktimiz yok. Bizim basindan beri ‘kentsel dönüsüm’ deme nedenlerimiz arasinda iklim degisikligi etkileri ilk siralarda. Teknik konulari yeniden konusmak, altyapi düzenlemelerini güncellemek, sürdürülebilir çözümler üretmek sart. Bizim amacimiz, bugün doga için, çevre için attigimiz adimlar ile gelecek nesillere yasanabilir, sürdürülebilir bir çevre ve kentler birakmak. Gültepe planlari parselasyon asamasinda, Bestepeler planlarimiz hazir. Bu arada Gürçesme planlarini hazirliyoruz, sonra da Hilal’den Mersinli’ye kadar olan bölgenin planlarini hazirlayacagiz. Bu planlarda sürdürülebilir çevre ve doga dostu çözümlere de öncelik veriyoruz. Mesela Bestepeler bölgesi kentsel dönüsümünde, planlari hazirlarken bölgedeki üç mahalle arasindaki ulasimi saglamak için karsilikli agirliklarin etkilesimi ile çalisan, doga dostu füniküler sistemi tercih ettik. Bu tür doga dosta çözümleri kentsel dönüsüm planlarimizin tamaminda uyguluyor, yesil alan miktarini ise önemli ölçüde artiriyoruz.”