BAYRAMI BU ÖNERILERLE KILO ALMADAN GEÇIRIN

Bayram kahvaltinizi hamur isleri, kizarmis ve islenmis besinlerle yapmayin

Sağlık 10.05.2021 18:49:54 0
BAYRAMI BU ÖNERILERLE KILO ALMADAN GEÇIRIN

Bayramlar büyük küçük herkesin özlemle bekledigi, ailelerin bulustugu ve hasret giderdigi kültürümüzün de önemli parçalarindan biridir. Ancak bu yil da Ramazan Bayrami koronavirüs pandemisi için planlanan tam kapanma sürecinde yer aliyor. Bayramda misafir agirlanamayacak olsa da, bu durum çesit çesit yemekler ve tatlilar yapmaya engel görünmüyor. Ancak hareketsizligin en üst seviyeye çiktigi bu günlerde beslenme düzenine dikkat edilmemesi, kilo alimi ve sindirim problemlerini kaçinilmaz hale getirebiliyor. Memorial Sisli Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uzm. Dyt. N.Sinem Türkmen, Ramazan Bayrami’nda kolaylikla uygulanabilecek beslenme önerilerinde bulundu.  

Klasik bayram beslenmenizin disina çikin  

Tüm bayram boyunca evde olunacagi ve hareket kabiliyeti iyice kisitlanacagi için ani beslenme degisikliklerinde bulunmak, fazla yemek ve tatli tüketmek mide-bagirsak problemleri basta olmak üzere çesitli saglik sorunlarina yol açabilir. Bu nedenle, her zamanki beslenme düzeninden fazla disari çikmayarak, hafif yiyecekler ve tatlilar tercih etmek daha rahat ve hafif bir bayram geçirilmesini saglayacaktir. 

Bayram kahvaltinizi hamur isleri, kizarmis ve islenmis besinlerle yapmayin 

Bayram sabahinda saglikli bir kahvalti yaparak güne baslanabilir. Kahvaltida patates kizartmasi gibi fazla yagli yiyecekler, salam, sosis, sucuk gibi kolesterol ve tuz içerigi yüksek islenmis etler, pogaça, börek gibi kan sekerini hizli yükseltecek beyaz unlu mamuller tüketilmemelidir. Bunun yerine mantar, biber gibi çesitli sebzeler kullanilarak yapilmis omlet veya menemen ile az yagli peynir, zeytin, bal, sekersiz çay ve tam tahilli ekmek veya tam bugday unu ile yapilmis ürünler tüketerek saglikli ve keyifli bir bayram sabahi geçirilebilir.

Lifli besinler bagirsak hareketlerini düzenliyor

Ögle veya aksam ögünlerinde, bagirsak hareketlerini düzenlemek için lif içeriginden zengin salata, sebze veya kurubaklagil yemekler tercih edilebilir. Daha uzun süre tokluk ve kan sekeri dengesi saglamasi açisindan da ögüne proteinden zengin izgara veya firinda pisirilmis et/tavuk/balik ve yogurt eklenebilir. 

Ev yapimi dondurmalar ve içecekler hazirlayabilirsiniz 

Gün içerisinde açlik hissedildigi zaman 1 porsiyon meyve ve 1 bardak süt veya kefir ile bir ara ögün yapilabilir. Eger tatli tüketilecekse, ara ögün olarak serbetli tatlilar yerine 1 küçük kase sütlü tatli veya 1 top vanilyali dondurma tercih edebilir. Kisi dondurma olarak da evde donmus muz, çilek ve süt, yogurt, bal gibi malzemelerle kendi hazirladigi serin tatlari tercih edebilir.  

Uykudan 4 saat önce yemeyi birakin 

Ramazan ayi boyunca oruç tutarak midesini dinlendirmis bireyler, ögün sayisini kademeli olarak artirmali, ögünlerinin arasinda 3-4 saat ara vermelidir. Yemekler iyice çignenmeden yutulmamali ve hizli yemek yenmemelidir. Sahur yapmaktan kalma bir aliskanlikla gece yemek yemeye veya atistirmalik yapmaya devam etmemeli, kilo artisina ve uyku kalitesinin de bozulmasina sebep olacagi için uyumadan 3-4 saat önce besin tüketimi sonlanmalidir.

Bol hareket ederek kabizligi önleyin

Yetersiz sivi alimi da kabizlik, ödem, siskinlik gibi problemlere neden olabilmektedir. Bu nedenle bir insan günde agirligi basina 30 ml su (kg x 30 ml) tüketmeye özen göstermelidir. Sivi alimi ödem atmaya yardimci içeceklerle desteklenebilir. Ayrica gün içinde bol bol hareket etmek ve egzersiz yapmak da kabizlik sikayetlerinin azalmasina yardimci olmaktadir. 

Bayramda Ödem Atmaya Yardimci Içecek Tarifi

Malzemeler:

3 dal roka

5-6 dal maydanoz

1 adet salatalik

½ limonun suyu

1 minik parça zencefil

1 bardak su

Yapilisi:

Tüm malzemeler blenderdan geçirilerek günde 1 kere tüketilebilir.





Salı 15.5 ° / 8.7 °
Çarşamba 15.5 ° / 8.4 °
Perşembe 14.1 ° / 10.5 °