Tarih: 05.08.2022 09:53

Beko: Haklari gasp edilen PTT taseron isçisinin yanindayiz.

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye genelinde açlik ve yokluk sözlesmesine imza atmayan 14 bin PTT taseron isçisine destek veren CHP'li Beko, isçilerin birçok haklarinin gasp edildigini ve emekçilerin magdur edildiklerine dikkat çekti. Yetkilileri göreve davet eden Beko, Cumhuriyet Halk Partisi olarak iktidara geldiklerinde geregini yapacaklarini ve PTT taseron isçilerine kadro dahil bütün haklarinin verilecegini vurguladi.

Posta ve Telgraf Teskilati'nda zam karmasasi yasaniyor. Daha önceki bireysel sözlesmelerinde asgari ücretin yüzde 35 fazlasini aliyorken yeni sözlesmede ise yüzde 15 alacak almalarina tepki gösteren PTT'nin taseron isçileri, is birakti.

PTT isçilerinin, düsük maas taahhüt eden sözlesmeye imza atmaya mecbur birakildiklari ve mobbing uygulandigi gerekçesiyle toplu halde is birakma eylemi baslatmak zorunda birakildigini belirten DISK eski Genel Baskani ve CHP Izmir Milletvekili Kani Beko, yaptigi degerlendirmede "birçok ilde is birakan isçiler, sözlesme kendi talepleri dogrultusunda yapilana kadar eylemlerini sürdürdüklerini açiklamislardir. Haklilar ve sonuna kadar PTT emekçilerinin yaninda olacagiz" dedi.

Posta ve Telgraf Teskilati PTT'nin iki yil sürecek yeni ihale döneminin basladigini ve Taseron firmanin degistigi yeni ihale döneminde, isçilerin haklarinin iyilestirilmesinin yerini yeni hak kayiplarinin aldigini vurgulayan CHP'li Beko, "Isçiler, önceki sözlesmelerde asgari ücret üzerinden yüzde 30-40 oraninda fark alirken yeni dayatilan, imzalatilmak istenen sözlesme ile bu fark yüzde 10'a düsürülmek isteniyor. Bu kabul edilemez. Dayatilan sözlesme bir sefalet sözlesmesidir" elestirisinde bulundu.

Isçilerin talebinin açik ve net oldugunu söyleyen CHP'li Beko, "PTT emekçilerine dayatilan kölelik sözlesmesini imzalamaya zorlamak hiç bir insani yani olmayan bir tutumdur. Bu bir açlik, yokluk sözlesmesidir. Bunu sonu yok, PTT emekçilerini haklarini alana kadar birlikte olmaya çagiriyoruz. Birlikte hareket etmezlerse kazanamayacaklar, o yüzden birlikte olmalari gerekiyor" görüsünü paylasti.

ISÇILER 21 TL ILE NASIL DOLASSIN?  

Çalisanlarin kendisine ilettigi bilgileri paylasan Beko, "Geçmis yillardaki sözlesmelerde asgari ücret üzerinden yüzde 30 ile 40 üzerinden fark alirken simdi yeni açlik sözlesmesi ile ancak yüzde 10 gibi bir farki isçilere reva gördüler. Yol + Yemek Resmi Gazetede 51 lira iken yeni sözlesmede 21 lira teklif ediliyor. Isçiler 21 lira ile her gün iki mahalleyi nasil dolasacak?" diye sordu.

PTT çalisanlarinin her gün adreslere sabah 7'den aksam 7'ye kadar 120 gönderi dagittiklarini bilgisini paylasan Beko, emekçilerin fazla mesailerinin, tatil günlerinde, resmi bayramlarda çalistiklarinin göz ardi edildigini ve sendikal haklardan mahrum birakildiklarini belirterek yapilanlara tepki gösterdi.

YETKILILERI GÖREVE DAVET EDIYORUM  

Is Sagligi ve Güvenlik Uzmanlarina çagrida da bulunan Beko, "Is Sagligi ve Güvenlik Uzmanlari sahaya inerek PTT AS'deki görevli personellerin çalisma sartlarini üst makamlara rapor etmesi gerekmektedir. CHP olarak PTT emekçilerinin seslerini duyurmak için elimizden geleni yapacagiz. Sözlesme yapmak istemeyen personelin is akitlerinin sonlandirilmasi için yetkili taseron sirket isçilere baski yapiyor. PTT AS Genel Müdürlügü'nü ve ilgili bakanliklari buradan çalisanlarin sesini duymaya ve çalisanlarin yasadiklari sikintilarin sorunlarin çözülmesi için göreve davet ediyorum" çagrisinda bulundu.

AKP IKTIDARINDA PTT’NIN ITIBARINA VE GÜVENIRLILIGINE ONARILMASI GÜÇ BÜYÜK ZARARLAR VERILMISTIR!

CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu'nun Erzurum’da yaptigi konusmada iki gündür süren PTT emekçilerinin direnisini gündemlerine aldigini ve kadro verecegi sözlerini de paylasan Beko, elestirilerini söyle sürdürdü: "Hiçbir makam, koltuk, patron yoktur ki isçilerin birliginden daha kudretli olsun! Türkiye'nin dört bir yaninda is birakma eylemleri gerçeklestiren çalisanlarin hakliligi açiktir. AKP iktidarinda liyakatsizlik, kanunsuzluk, mevzuat ve yönetmeliklere uyulmayarak, ben yaptim oldu seklinde ki uygulamalar sonucunda, iki asra yakin geçmisi olan cumhuriyet tarihinin en önemli kurumlarindan olan PTT’nin, Türkiye Varlik Fonuna devredildikten sonra rekor derecede zarar etmesi ise ayrica düsündürücüdür. Sadece 2021 yilinda bu kurum 387 milyon TL zarar etmistir. Ayni zamanda istiraklerde olusan zararlar da mevcuttur. Bu zararlari kurumun emektarlari olan her kademedeki PTT emekçileri mi yapmistir? Hayir. Onlarin birçogunun yukarida dönen dolaplardan haberi bile yoktur. Onlar her gün artan is yükü altinda ve ekonomik kriz altinda ezilen PTT emekçileridir. Bu süreçlerde yönetilememe problemi ile israrla yandas ehliyetsiz ve liyakatsiz kisilerin yönetim kademelerine getirilmeye devam edilmesi, yanlistan dönülmemesi ve objektif olmayan siyasi güdümlü bir yönetim anlayisi sonucu kamuoyunda PTT’nin itibarina ve güvenirliligine onarilmasi güç büyük zararlar verilmistir. Bu bir kötülüktür. Iktidara geldigimizde bunlari bir bir çözecegiz ve bunu yapanlardan hesap soracagiz."




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —