BEKO: 'RÜZGAR ENERJI SANTRALLERI TEHLIKE SAÇIYOR'

BEKO:

RES'lere dur denilmezse felaket kaçinilmaz!

Izmir’in Karaburun Yarimadasi’nda giderek artan Rüzgar Enerjisi Santralleri’nin (RES) bölge halki için yüksek risk altinda birakan çevresel tehlikeler yarattigini belirten CHP Izmir Milletvekili Kani Beko, konuyu Meclis gündemine tasidi. Beko, “Büyük bir çevre felaketi olusmadan yeni yapilacak tribünlere dur denilmelidir” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Izmir Milletvekili Kani Beko, Karaburun Yarimadasinda 2000’li basinda kurulmaya baslanan ve bölge halki tarafindan ülke ekonomisine olan katkisi nedeniyle olumlu karsilanan ancak son dönemde sayilarinin artmasi ile birlikte çevresel etkilerinin arastirilmasina ihtiyaç duyulan Rüzgar Enerjisi Santralleri (RES) ile ilgili soru önergesi verdi. Çevre ve Sehircilik Bakani’nin cevaplamasini istedigi sorularda özellikle kamuoyunun sayilari 15’i bulan RES için tepkilerine yer vererek, bu tepkilere ve tehlikeye ragmen devam edecek misiniz? Denetim yapacak misiniz? sorularina yanit aradi.

YARIMADAYI KORUMAK HEPIMIZIN GÖREVI

Yerelin dogasini, ihtiyaçlarini ve itirazlarini göz ardi eden yenilenebilir enerji politikalarinin kabul edilemez oldugunu vurgulayan Beko, “3-5 yil içinde Yarimada’ya hizla giren RES yatirimlari, yogun bir sekilde kirsal bölgeleri adeta istila etti. Meralarda tribünler yükseldi. Zeytinlik olan araziler artik isgal altindan. Burada yasayanlarin baslica geçim kaynaklarindan olan keçi yetistiriciligi yapilamaz hale geldi. Öte yandan tribünlerin yerlesim yerlerine, evlere yakinligi sorunu var. Yerden toplam yüksekligi 150 metreyi bulan dev türbinler, köylerdeki konutlarin yer yer 300 metre yakinina kadar geldi. O kadar yakin ki bazi evlere dogayla iç içe yasayan halki görüntüsü bile ürkütüyor, birakin gürültüsünü… Orada yasayanlarin ciddi talepleri var: Artik yeter diyorlar, durdurun bu tahribati diyorlar. Halkin bu talebini Bakanligin ne kadar ciddiye alacagini görecegiz, oradaki halkimiz için sorularimizi ilettik. Raporlari istedik, kamuoyuyla raporlari paylasin dedik. Yeryüzündeki cennetlerden biri olan Karaburun Yarimadamizi korumak hepimizin insanlik görevidir” ifadelerini kullandi.

Iste o sorular:

Izmir ili Karaburun Yarimadasinda 2000’li basinda kurulmaya baslanan ve bölge halki tarafindan ülke ekonomisine olan katkisi nedeniyle olumlu karsilanan ancak son dönemde sayilarinin artmasi ile birlikte çevresel etkilerinin arastirilmasina ihtiyaç duyulan Rüzgar Enerjisi Santralleri (RES) ile ilgili olarak kamuoyuna yansiyan taleplere iliskin Bakanliginiz tarafindan bir çalisma baslatilmis midir?

Baslatilmis ise, bu çalismanin sonuçlari ne zaman kamuoyu ile paylasilacaktir?

Özellikle Yaylaköy, Sarpincik ve Mordogan mahallelerinde bulunan ve sayilari 15’i bulan RES’lere dair Çevre Örgütleri ve yerel bilesenler tarafindan yüksek risk uyarisi yapilmistir. Bakanliginiz tarafindan bu konuya dair bir denetim süreci baslatilmis midir? Öyleyse konuya dair olusturulacak nihai rapor kamuoyunun bilgisine ne zaman sunulacaktir?