BEKO'DAN, BAKAN SELÇUK'A ENGELLI ISTIHDAMI ÖNERISI

BEKO

10 Milyon Engelliye Kamuda Açik varken neden "is, As” vermediniz?

Engelli istihdaminin ILO’nun istihdam sözlesmesine göre yapilmasi gerektigini hatirlatan CHP’li Beko, kamu ve özel sektör engelli kadrolarindaki açiga dikkat çekerek, Bakan Selçuk’a istihdam önerilerinde bulundu.

Türkiye nüfusunun yüzde 13 üne yakini olan 10 milyonu askin kisinin engelli oldugunu hatirlatan CHP Izmir Milletvekili Kani Beko, engelli yurttaslarin basta istihdam olmak üzere egitim, saglik, ulasim, sosyal yasam olmak üzere hayatin her alaninda sorun yasadiklarini belirtti. Beko, engellilerin istihdami konusunda kamuda büyük bir bosluk oldugunu ve yasaya göre kamuda yüzde 4 oraninda engelli çalistirilmasi gerekli oldugunu vurguladi. Konuyla ilgili yaptigi degerlendirmede, bosluklarin doldurulmadigini, doldurulan bosluklarin ise liyakatli olanlara verilmedigini söyleyen CHP Izmir Milletvekili Beko, 2019 yilinda 14 bin engelli çalisan açigi olmasina ragmen kamuda atama yapilmadigi için 2020 yilinda bu açigin kapatilmadigini, katmerlesen bu sorunun bir an önce çözülmesi gerektigini vurguladi. Engellilere yönelik faaliyetlerin sosyal devlet geregi kamu kurumlari tarafindan yürütüldügünü hatirlatan Beko, engelli düzenlemelerinin Türkiye’nin de imzaladigi ILO’nun Mesleki Rehabilitasyon ve Istihdam Sözlesmesi göre göz önünde bulundurarak yapilmasi gerektigini dile getirdi.

Engelli istihdam sorunuyla ilgili yapilan bütün çalismalara ve uygulamalara ragmen, sorunun hâlen asilamadigini kaydeden Beko, Aile, Çalisma ve Sosyal Hizmetler Bakani’na seslenerek, “10 Milyon Engelliye Kamuda Açik varken neden “is, As” vermediniz” diye sordu. Beko degerlendirmesinde; “Özellikle engellilerde istihdam sorunu, diger insanlara nazaran daha fazladir. Engellilerin istihdam sorununun neden kaynaklandigina bakarsak, öncelikle kisinin engelli niteliginden dolayi istihdam edilememesi, bir isveren engelli kisiyi ise alacagi zaman, öncelikle ‘özür orani’ en az olani veya is konusunda nitelik olarak en verim alabilecegi kisiyi seçiyor. Bu durumda, engeli fazla olan kisilerin is bulma olanagini ne yazik ki azaltiyor. Egitim ve beceri olarak en iyi olan engelliler tercih nedeni olurken, ilkokul mezunu bir kisiyle, üniversite mezunu olan bir kisi istihdam konusunda esit firsatlara sahip olamiyor. Egitim ve ögrenim olanaklarina esit biçimde erisemeyen kisiler arasinda haksizlik yaratan bu sorunu bir an önce çözünüz” dedi.

EN BÜYÜK ENGEL SEVGISIZLIKTIR!

Kamu ve özel sektörde, kontenjan açiklarinin tamaminin doldurulmasi için engelli kontenjanini bos tutan isverene ceza miktarlarinin artirilmasi ve devlet denetiminin siklastirilmasi önerilerini siralayan Beko, “Öncelikle engellilere yönelik, bilgi ve becerilerini tam manasiyla ortaya koyabilecekleri, uygulamali meslek edindirme kurslari düzenlemelidir. Bu kurslari sadece düzenleyerek, kurs bitiminde bir sertifika verilerek, yine issizlige devam edilmemesi için, bu kurslarin sonunda engellileri istihdam edecek isyerlerini, gerekirse devlet eliyle kurmaktir gereklidir. Engellilerin egitim seviyelerini yükseltmeleri için engellilere uygun kosullarda okullari daha da çogaltilarak, engellilerin daha iyi bir egitim alabilmesi çok önemlidir. Çünkü egitim seviyesi yükseldikçe issizlik rakamlari düsmektedir. Bütün bunlar sadece benim aklima gelen çözüm önerileridir. Elbette daha güzel ve degisik fikir beyan edecek olan arkadaslarda mutlaka olacaktir. Aslinda birçok engelli hakli olarak issizlikten dert yanar. Ama unutmayalim ki; bunlarin hepsi bir mücadele gerektirir. Engelli yurttaslari bu haklarini almak için ellerinden gelen çabayi göstermektedir. Haklarini talep eden yurttaslarimiza destek olmak bizlerin de görevidir. Unutmayin ki her saglikli insan bir engelli adayidir ve en büyük Engel Sevgisizliktir!” diye konustu.