Bergama, Selinos Projesi ile hak ettigi degere kavusuyor

Bergama, Selinos Projesi ile hak ettigi degere kavusuyor

UNESCO Dünya Mirasi Bergama'da tarihi eserleri gün yüzüne çikaracak olan Selinos Antik Kanal Restorasyon ve Islah Projesi ‘Igne ile Kuyu Kazmak' misali ilerleyen mesakkatli bir proje olarak tarihe geçmeye hazirlaniyor.

Bergama’da turizmin vatandaslarla bulusamamasinin, ilçe ekonomisine yeterli katki saglayamamasinin en önemli nedeni olarak sehrin bir bütün olarak turizme hazirlanmamis olmasina baglayan Belediye Baskani Hakan Kostu, “Selinos Antik Kanal Restorasyon ve Islah Projemiz ile biz bu eksiklikleri giderecegiz. Selinos Projesi bu eksikliklerin büyük adimi olacak” dedi.

BASKAN KOSTU; “PROJEMIZIN BÜYÜK BÖLÜMÜ INSAN ELIYLE YAPILIYOR, ZORLU BIR PROJE OLARAK TARIHE GEÇECEK”

 Selinos Antik Kanal Restorasyon ve Islah Projesi’nin,  1. ve 3. Derece  Arkeolojik Sit Alani içerisinde bulunduguna isaret eden Baskan Kostu, “Yillarin hayali olan ve baslamasi bize nasip olan bu projemizle, 1380 metrelik bir bölümde bilimsel kazi, temizlik, restorasyon, konservasyon ve çevre düzenlemeleri yapacagiz. 1. ve 3. Derece Arkeolojik Sit Alani olan bölgede çalismalari hassasiyetle yürütüyoruz.


Peyzaj düzenlemesi, Ulu Cami Önü Köprüsü Restitüsyon ve Restorasyonu, Tabaklar Hamami Rölöve, Restitüsyon ve Restorasyonu, Tabaklar Köprüsü Rölöve, Restitüsyon ve Restorasyonu, Üç kemer Köprüsü Rölöve, Restitüsyon ve Restorasyon projelerini hayata geçirecegiz. Selinos Deresi sag ve sol yamaçlarinda bulunan yaklasik 1000 metrelik kargir duvarlarin onarimini yapacagiz.  Yaklasim 1400 metrelik yeni kargir duvarlar insa edecegiz. Dere yataginda toprak, moloz birikintilerini alip, temiz bir hale getirecegiz. Proje alanimiz içerisinde kalan tarihi yapilarimiz için rölöve, restitüsyon, restorasyon ve çevre düzeni projelerini hayata geçirecegiz. Dere yatagi temizligi, korkuluklar ve diger imalatlarin büyük bir bölümü insan eliyle tarihi yapiya zarar vermeden yapacagiz” dedi. Çok mesakkatli bir projelendirme sürecini göreve geldigimiz ilk günden itibaren hazirladik. Israrli takiplerimiz, Cumhurbaskanimiz Sayin Recep Tayyip Erdogan basta olmak üzere Ak Parti Genel Baskan Yardimcisi Hamza Dag, Il Baskanimiz Kerem Ali Sürekli, Tarim ve Orman Bakanimiz Dr. Bekir Pakdemirli ve bürokratlarimizin destekleri ile UNESCO Dünya Mirasi Bergamamiz’i sahlandiracak projemiz barindirdigi birçok özellikle de Türkiye’de tek olacak” dedi.