BERGAMA'DA TARIHE DINAMIT! 4 BIN AGAÇ KESILECEK...

Bergama'da birinci derece arkeolojik SIT alanini içine alan ve halkin karsi çiktigi patlatmali granit ocagi projesi ile ilgili son sözü bakanlik söyleyecek. Perperene Antik Kenti'ne de bir kilometre uzaklikta olan proje hayata geçerse çogunlugu fi

Çevre 12.04.2022 17:29:54 0
BERGAMA

Bergama'da Omsan Mermer Sanayi Ticaret Sirketi tarafindan açilmak istenen granit ocagiyla ilgili nihai süreç tamamlanmak üzere. Okçular Mahallesi ile Ayvatlar Mahallesi sinirlari arasinda kalan ocak alani hakkindaki son karar Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi’nda.

13 Mayis tarihinde toplanacak olan bakanligin Inceleme Degerlendirme Komisyonu (IDK), hem projenin hem de bölgenin gelecegi açisindan önemli bir karar verecek. Bakanlik ya projeyi onaylayacak ya da basvuruyu geri çevirecek.

ÇED ALANI KÜÇÜLTÜLDÜ

Sirket ilk olarak 57 hektarlik büyüklügündeki bir alan için basvururken bakanlik, sirketten basvuruyu revize etmesini istedi. Revize sonrasi ÇED alani 40 hektara düsürüldü. Ayrica ÇED alaninin ortasinda yer alan 1’inci ve 3’üncü derece arkeolojik SIT alani da maden sahasinin kapsama alaninin disina çikarildi. Projenin son haline göre ÇED alani arkeolojik SIT alanini çevreliyor. Ayrica Perperene Antik Kenti de maden sahasina bir kilometre mesafede yer aliyor.

ÇAM FISTIKLARI ILE ÇEVRILI

6 milyon 791 bin TL’ye mal olacak proje kapsaminda yilda 51 bin 840 ton granit elde edilmesi planlaniyor. Tapu Kadastro Genel Müdürlügü verilerine göre, ruhsat sahasi içerisinde fistiklik ve bag vasifli sahis arazileri yer aliyor. Proje alaninin tamami, Izmir- Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planina göre, tarim arazi olarak belirlenen alanlar içerisinde kaliyor.


BARAJ KORUMA ALANINDA

Proje alani ayrica Madra Baraji “Uzun Mesafeli Koruma Alani” içerisinde yer aliyor. ÇED alanina en yakin konut 145 metre mesafede yer aliyor. Isletme sürecinde ayda 2 defa patlatma isletimi gerçeklesecek ve ayni anda 20 dinamit patlatilacak. Proje alaninda yer alan büyük bir çogunlugu fistik çami olan 4 bine yakin agaç kesilecek.

HALK ÇED TOPLANTISINI YAPTIRMADI

Projenin çevresel etki degerlendirme toplantisi (ÇED), bölge halkinin izin vermemesi nedeniyle yapilamamisti. Toplantinin yapilmak istendigi alanda bir araya gelen yöre halki, sirket temsilcileri ile Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi yetkililerine toplanti yapilmasina izin vermeyeceklerini belirtmisti.


AKP'LI BASKAN DAVALARDAN ÇEKILMISTI

Daha önce Bergama Belediyesi Kozak'taki çevre davalarindan çekilmis, Bergama Çevre Platformu dönem sözcüsü Erol Engel; "AKP'li Bergama Belediye Baskani Hakan Kostu is basina gelir gelmez 'çevre davalarindan çekilme' karariyla Kozak Yaylasi'ni yalniz birakmasini asla affetmeyecegiz" sözleriyle elestirmisti.

Kaynak: Ajans Bakirçay


Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °