Tarih: 11.02.2021 20:39

Bilim insanlari açikladi: Ozon tabakasi iyilesmeye basladi!

Facebook Twitter Linked-in

Ozon tabakasi Dünya'daki yasam için, dolayisiyla insanligin devami için oldukça büyük bir öneme sahip. Zira atmosferin üst kisminda yer alan ozon tabakasi, Günes'ten gelen ultraviyole radyasyonun çogunu emiyor ve böylece zararli UV radyasyonlari yeryüzüne ulasamiyor. Parfümler, klimalar, buzdolaplari ve egzoz dumani araciligiyla atmosfere yayilan CFC (Kloroflorokarbonlar) gazlari ise ozon ile tepkimeye girdiginde ozon tabakasinin maalesef ki delinmesine yol açiyor. Fakat bilim insanlarinin yaptiklari son çalisma, ozon tabakasina dair umut verdi.

OZON TABAKASINDA SÜREÇ YENIDEN BASLADI

Bilim insanlari, ozon tabakasina zarar veren CFC gazlarinda sürekli bir düsüsün tekrar basladigini açikladi. Bununla birlikte 2018'de yayinlanan atmosferik ölçümler, Dogu Çin'de yasa disi CFC gazlari üretildigini ortaya koymustu. Ancak bilim insanlarinin çalismasi üretimin durdugunu ve ozon tabakasinin iyilesme sürecinin yeniden basladigini gösterdi.

'NELER OLDUGUNU BILMEK ISTEDIK'

Konuya iliskin açiklama yapan Bristol Üniversitesi'nden atmosfer bilimcisi Dr. Luke Western ise islerin planlandigi gibi gittigini söyleyerek, ''Ancak, 2018'de yapilan bir arastirma, atmosferdeki CFC konsantrasyonunun bekledigimiz kadar hizli düsmedigini ortaya koydu. Neler oldugunu bilmek istedik. Dahil oldugum çalisma, ekstra CFC-1'in esas olarak Dogu Çin'den geldigini gösterdi” dedi.

1980'DE GÖRÜLEN SEVIYEYE DÖNER MI?

Öte yandan Western'e göre emisyonlardaki geri dönüs, 2019'da Türkiye'nin de dahil oldugu, yaklasik 200 ülkenin imzaladigi Montreal Protokolü'ne eklenen madde ile saglandi. Western bunun için eklenen madde ile birlikte emisyonlarin 2013'ten beri görülmeyen seviyelere geri döndügünü kaydetti. Ayrica bilim insani, ozon tabakasindaki iyilesmenin artik yoluna girdigini açikladi. Onun umudu ise bu yüzyilin sonunda ozon tabakasinin 1980'de görülen seviyelere geri dönmesi. Bu aslinda sadece Dr. Luke Western'in degil, hepimizin umudu.(kaynak:mynet)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —