Tarih: 18.02.2021 15:45

Bilim Kurulu üyesi açikladi: Kisitlamalar neye göre gevseyecek?

Facebook Twitter Linked-in

. Prof. Dr. Ilhan, "Geldigimiz asamada 6 - 7 bin bandinda vaka sayimiz var. Mutant virüs de su an ülkemizde görülüyor. Ancak mutant virüs ile beraber geldigimiz asamada vakalarimizin çok asagi düsemedigini gözlemliyoruz. Ama iller arasinda da fark oldugunu görüyoruz. Hafta basinda Saglik Bakani açikladi. Iller arasinda yüz bindelik vaka oranlarina baktigimizda ciddi farklar oldugu söz konusu. Bu da sunu düsündürüyor, haliyle virüsün görülmesinin daha az oldugu yerlerde; toplumun da daha çok stres oldugunu düsündügümüzde, disari çikamama, dükkanlarin açilmamasi esnafin durumunu düsündügümüzde, yeni kararlar almamiz gerekiyor haliyle" açiklamasinda bulundu.

"ASAMA ASAMA AÇILMAYA GITMESI DAHA DOGRU OLACAKTIR"

Prof. Dr. Mustafa Necmi Ilhan, “Örnegin iki ili düsünelim; biri 100 bin nüfuslu biri 110 bin nüfusta olsun. Bu illerimizin bir tanesinde 100 bindelik vaka hizi daha düsükse bunun kismen peyder pey açilmaya gitmesi, daha normal hayatina dogru yol almasi daha dogru bir yaklasim olacaktir. Ancak bunu söyle düsünmemek gerekiyor dün Cumhurbaskanimiz da vurguladi, ‘karar alindiktan sonra o ilde gevseme olacak.’ Yani yavas yavas restoranlar, kafeler, sosyal alanlar açilacak, hafta sonu sokaga çikma kisitlamalari esnetilecek. Belki aksam kisitlama olacak ama bir süre sonra onlar da kalkacak. Ama o illerde bu süreçten sonra vakalar artarsa elbette tekrar kisitlamalarin artmasi yönüne gidilecek. Hatta daha farkli kisitlamalar da olabilir” seklinde konustu.

" ILLERIN 4 KATEGORIDE DEGERLENDIRILMESI DÜSÜNÜLÜYOR"

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Necmi Ilhan, “ Illeri 4 kategoride degerlendirmeyi düsünüyoruz.. Düsük risk grubu, normal risk grubu, yüksek risk grubu ve çok yüksek risk grubu. Tabi çok yüksek risk gruplarinda mevcut kisitlamalarin devam etmesini düsünmek daha dogru olacaktir. Bir düsük risk grubunda asama asama bir kisim gevsemeler olabilir Mart basi bizim için çok önemli, çünkü 10 gün kadar bir zamanimiz kaldi. Tüm vatandaslarimiz biraz daha hassasiyet gösterirse, tabi sadece vatandaslarimiz degil, isletmecilerimiz, o ilin yöneticileri, hepimiz tetikte olup birlikte hareket edersek o ilimizde vakalarin düsmesine yardimci olunabilir” diye konustu.

Yerinde karar mekanizmasindaki kriterlerin ve ölçütleri hakkinda bilgi veren, Bilim Kurulu Üyesi Ilhan, “Yerinde karar döneminde esas kriter yüz binde vaka hizi. Yani yeni vakalarin görünmemesi. En çok dikkat etmememiz gereken konu yeni vakanin olmamasi. Vakalari azaltmak kolay, agir hastalari ölümleri azaltmak çok daha zor. Bu nedenle 100 binde vaka hizi çok dogru bir ölçüt. Bir diger kriter de ildeki asilama hizi, asilama orani burada çok önemli olacak, tabi yan kriterler de söz konusu olacak. Onlarda da örnegin illerin yogun bakim kapasitesi ve doluluk orani da yan kriter olarak önümüze çikabilir” dedi.





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —