Bilim Kurulu üyesi Ates Kara açikladi! Bu yaz nasil olacak?

Bilim Kurulu üyesi Ates Kara açikladi! Bu yaz nasil olacak?

Gündem 28.12.2020 06:06:50 0
Bilim Kurulu üyesi Ates Kara açikladi! Bu yaz nasil olacak?

SAGLIK Bakanligi Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ates Kara, haziran ayinda koronavirüs tedbirlerinde bir miktar azalma olacagini belirterek, "Ama geçen yaz gibi bir yaz olacagini düsünmeyelim. Sahillerde geçen yaz ki gibi iç içe geçmek gibi bir sey olmayacak. Bir miktar rahatlamamiz olacaktir sadece" dedi. 

Koronavirüs Bilim Kurulu üyeleri Prof. Dr. Ates Kara ve Prof. Dr. Hasan Tezer, Youtube üzerinden gerçeklestirilen canli yayinda Kovid-19 salginiyla ilgili vatandaslarin sorularini yanitladi. Hacettepe Üniversitesi Tip Fakültesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ates Kara, koronavirüsün bulasiciligi konusundaki yeni bilgiler dogrultusunda sosyal mesafe uyarilarini güncellediklerini bildirdi. Virüsle ilgili bilgilerinin arttikça virüsün bulastiriciliginin biraz daha fazla oldugunu gördüklerini belirten Prof. Dr. Kara, "O nedenle de bu 1 metre mesafe dogru; ama daha kisa süre tutmamiz lazim. Bu da öksürmeden, hapsirmadan. 1 metreden kisa mesafede 2 dakika kadar karsinizdakiyle karsilasirsaniz riskin yüksek oldugunu söyleyelim. Aramizdaki mesafeyi 1 metrenin altina indirmeyelim ve disaridayken de maske takalim" dedi.

'HAZIRANDA KURALLARDA AZALMA OLACAKTIR'

Prof. Dr. Kara, Haziran ayinda koronavirüs tedbirlerinde bir miktar azalma olacagini isaret ederek "Ama daha biz bu virüsün her seyini görüp tam netlestirene kadar, gerçekten isidan, günesten ne kadar etkileniyor, toplum içerisindeki yayilimi ne kadar, o anki vaka sayimiz ne, bunu tam kesinlestirene kadar önümüzdeki dönemde de kurallarimizin büyük kismina uyarak devam edecegimizi söylememiz lazim. Deniz ve havuz suyuyla bulasmaz, onu çok net olarak söyleyelim. Bugün hiç öyle bir bilgimiz yok, bulasmasini da çok fazla beklemiyoruz" görüsünü dile getirdi. 

'GEÇEN YAZ GIBI BIR YAZ OLMAYACAK'

Prof. Dr. Kara, virüsün kanda çok fazla bulunmadigi için kan tasiyan sivrisinekler ile geçme ihtimali olmadigini belirtti. Prof. Dr. Kara "Virüsün en azindan sicaktan etkilendigini gösteren ilk veriler yayimlandi. Bulasma sicakligini gösteren veriler daha önceden yayimlanmisti. Sicaklardan çok ciddi olmasa da bir miktar etkilenmesi mutlaka olacaktir. Ama bu yaz herkes tüm önlemlere bire bir devam edecek. Geçen yaz gibi bir yaz olacagini düsünmeyelim. Bu 'bitecek' anlamina gelmesin, öyle bir yanilgiya girmeyelim. Aktivitesi devam edecek; ama bulastiriciligi su anki kadar olmayacak. Ama bunun anlami su; sahillerde geçen yaz ki gibi iç içe geçmek gibi bir sey olmayacak. Bir miktar rahatlamamiz olacaktir sadece" dedi. 

'ASININ OCAKTA ULASILABILIR OLMASI BEKLENIYOR'

Prof. Dr. Kara, Covid-19 asisinin yakin gelecekte mümkün görülmedigini belirterek, "Ancak 2021 yilinin ocak ayinda asinin ulasilabilir olmasi bekleniyor. Bu yönde çok ciddi çalismalar var; ama genel anlamda yaygin olarak uygulanabilirligi herhalde önümüzdeki bahar aylarini bulabilir. Ocak ayinda bir asi çikarsa öncelikle riskin daha yüksek oldugu gruplarda, sonrasinda genel bir gidisata bakarak virüs nasil seyredecek ona göre bir karar vermek gerekecek" diye konustu.

'YOGUN BIR HASTA OLMADI'

Gazi Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Tezer ise 2 günlük sokaga çikma yasaginin ilk uygulamasindan önce 10 Nisan Cuma gecesi marketlerde yasanan yogunlugun vaka sayilarina yansimasina iliskin "Genelde ortalama 5 ile 6 gün arasinda hastalik belirtileri, bulgular ortaya çikmaktadir. Simdi kabaca 16-17'sinde yogun bir hasta grubunu görmemiz gerekiyordu, olmadi Allah'a sükür. Ama bu bitmis oldugu anlamina gelmez. Bu isin hala Persembe ve Cuma'ya kadar bir süreci var" dedi. Son dönemde vaka görülme oranlarinin ciddi bir sekilde azaldigini, bunun güzel bir gelisme oldugunu belirten Prof. Dr. Tezer, "1 hafta boyunca vaka azaldigini görürsek, 'isler iyiye gidiyor' diyebiliriz. Ama rehavete kapilacagimiz anlamina gelmiyor, bu uzun bir süreç" dedi.

'10 GÜN BELIRLEYICI OLACAKTIR'

Prof. Dr. Tezer, bu dönemde izolasyon kurallarina uyulmasinin gidisatta belirleyici olacaginin altini çizerek, "Izolasyon kurallarina en siki uymamiz gereken dönemlerdeyiz. Eger böyle gitmesini istiyorsak asla ve asla gevsememiz gerekir. Her an yeni bir atak görebilirsiniz. Çin bile su an ciddi önlemlerine hala devam ediyor, aylarca da devam edecektir. Çünkü bu tür salginlarda virüsün topluma yerlesme çabasi vardir. Bakin su anki vakalarda 65 yas üstündekiler çok az bir kismini olusturuyor, neden? 65 yasin üstündekiler evlerinde kaliyorlar çünkü. Bu çok çok önemli bir veri. Siz kurallara uyarsaniz az etkilenirsiniz, kurallara uymazsaniz etkilenecegiz ortada. Bence 10 gün belirleyici olacaktir gidisatimizda, ondan sonra okullar mi açilacak, magazalar mi açilacak bunlarin hepsi tek tek degerlendirilecek" ifadelerini kullandi.


Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °