Bilim Kurulu üyesi il il siraladi, bazi iller turuncudan kirmiziya dönecek!

Bilim Kurulu üyesi il il siraladi, bazi iller turuncudan kirmiziya dönecek!

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Hasöksüz, "Renklendirilmis haritada baktigimizda sari ve mavilerin azalacagini, turunculardan kirmiziya dönecegini görecegiz. Özellikle Marmara Bölgesi'nde Istanbul, Çanakkale, Tekirdag, Kocaeli gibi illerimiz kirm

Iste Prof. Dr. Mustafa Hasöksüz'ün açiklamalari;

Ingiltere varyantinin yayginligi maalesef günlük vaka artisina ve haritadaki renklerin kötüye gitmesine neden olacak gibi görünüyor.

Karadeniz'de günlük vakalarin çok yüksek olmasindaki en önemli etken, o bölgede Ingiltere tipi mutantinin olmasindan dolayi... Bu varyantin ikinci bir özelligi daha var. Varyant virüslerle birlikte aile içinde 1 kisi 3-4 kisiye bulastirir hale geldi. En tehlikeli kisim toplu tasima içinde seyahat edenlerin, kapali alandaki restoran ve kafelerdekilerin kurallara uymamasi durumu.

IL IL SIRALADI: KIRMIZIYA DÖNECEK GIBI DURUYOR

Renklendirilmis haritada baktigimizda sari ve mavilerin azalacagini, turunculardan kirmiziya dönecegini görecegiz. Özellikle Marmara Bölgesi'nde Istanbul, Çanakkale, Tekirdag, Kocaeli gibi illerimiz kirmiziya dönecek gibi duruyor. Iller bazinda bize bunu gösteriyor.

Kapali alanlari biraz riskli görüyorum. Varyantlarin yüksek düzeyde bulasicilik özelligi göz önüne alinarak vatandaslarimizin biraz daha gayretli olmalarini rica edecegim.

Avrupa'da benzer bir olayi yasiyorlar. Bu rakamlarin tutulabilmesi için tek yönlü önlemler yeterli gelmiyor. Asilama takviminin hizlanmasi gerekiyor. Biz 10 milyonu geçen bir asilama yaptik, önümüzdeki günlerde vatandaslarimiz biraz daha gayret etseler vaka sayilarini biraz daha asagiya çekebilecegimizi düsünüyorum. (mynet)