Bir göç hikayesinin kahramani,Abdulrazak Gurnah

Zanzibar'dan Ingiltere'ye uzanan zorlu bir hayatin izdüsümlerini romanlarina aktaran Abdulrazak Gurnah 2021 Nobel Edebiyat Ödülünü kazandi.

Kültür Sanat 18.10.2021 16:39:23 0
Bir göç hikayesinin kahramani,Abdulrazak Gurnah

2021 Nobel Edebiyat ödülünü Abdulrazak Gurnah kazandi. Türkiyeli edebiyat severlerin gündemine Nobel ödülü ile giren Abdulrazak Gurnah 1948 yilinda Dogu Afrika’da Zanzibar adli küçük bir adada dogdu. Tanzanya sinirlari içinde olan Zanzibar’da Ingilizce egitimin yani sira Kuran kursunda Arapça ögrendi. Tanzanya’da Arap halkina karsi yönelik yasanan baskilara karsi gerçeklesen Zanzibar Devrimi sürecinde 1968’de 18  yasinda iken büyük erkek kardesi ile mülteci olarak Ingiltere’ye geldi. Ingiltere’de bir taraftan egitim yasamina devam ederken bir taraftan ise farkli islerde çalisti. Abdulrazak Gurnah egitim hayatina Kent Üniversitesinde devam etti. Doktora tezini Kolonyal söylemin Dogu Afrika, Karayip  ve Hindistan edebiyatindaki izdüsümleri üzerine yapti. Uzmanlik alani postkolonyal edebiyat olan Abdulrazak Gurnah Nijerya’da Bayero Üniversitesi’nde ders verdi. Ingiltere’nin Canterbur Sehrinde bulunan Kent Üniversite’nde Ingiliz Ve Sömürge Sonrasi Edebiyat Profesörlügü görevinden emekli oldu.

 

Nobel Edebiyat ödülünü ‘’kültürler ve kitalar arasindaki körfezde sömürgeciligin etkilerine ve mültecilerin kaderine nüfuz etmesinden dolayi aldigi’’ belirtilen Abdulrazak Gurnah romanlarinda mültecilerin yasadigi göçten kaynakli yabancilasma, yalnizlik,  parçalanmislik kimlikler  ve ev imgesini konu alir. Gurnah roman disinda  Salman Rushdie, Zoe Vicomb, Anthony Burgess gibi yazarlar ile ilgili edebiyat elestirileri yazdi. Abdulrazak Gurnah’in  Deniz Kenarinda, Son Hediye, Kumdan Yürek, Sessizlige Hayranlik,Terkedis Türkçe’ye çevrilen eserleridir.


Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °