BIR ILERI, ÜÇ GERI!

BIR ILERI, ÜÇ GERI!

Resmi Gazete'de yayinlandi, Türkiye Istanbul Sözlesmesi' nden ayrildi.

Istanbul Sözlesmesi nedir? Kadinlara Yönelik Siddet ve Aile Içi Siddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye iliskin Avrupa Sözlesmesi, 11 Mayis 2011'de Istanbul'da gerçeklesen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin 121'inci toplantisinda kabul edildi. Bu nedenle de Istanbul Sözlesmesi ismini aldi. Türkiye 11 Mayis 2011'de sözlesmeyi ilk imzalayan ilk ülke oldu.

Sözlesmede Türkiye de dahil 46 ülkenin imzasi yer aliyordu. 32 ülke sözlesmeyi yürürlüge koyarken, 11 ülke ise imzasi bulunmasina ragmen sözlesmeyi yürürlüge koymadi.

Türkiye sözlesmeyi yürürlüge koyan ilk ülkeler arasinda yer aldi. Istanbul Sözlesmesi, 24 Kasim 2011'de Meclis'teki tüm partilerin ortak oylariyla kabul edilmisti.

Türkiye, 'Istanbul Sözlesmesi' adiyla bilinen 'Kadina Yönelik Siddet ve Aile Içi Siddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Iliskin Avrupa Konseyi Sözlesmesi'nden, Resmi Gazete'de yayimlanan Cumhurbaskani karari ile ayrildi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in imzasini tasiyan kararda su ifadeler yer aldi:

"Türkiye Cumhuriyeti adina 11/5/2011 tarihinde imzalanan ve 10/2/2012 tarihli ve 2012/2816 sayili Bakanlar Kurulu Karari ile onaylanan Kadinlara Yönelik Siddet ve Aile Içi Siddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Iliskin Avrupa Konseyi Sözlesmesi'nin Türkiye Cumhuriyeti bakimindan feshedilmesine, 9 sayili Cumhurbaskanligi Kararnamesinin 3'üncü maddesi geregince karar verilmistir."