BIR KADIN SOKAGA ÇIKTIGI ZAMAN KORKMAMALI

BIR KADIN SOKAGA ÇIKTIGI ZAMAN KORKMAMALI

Baskan Ceritoglu Sengel Efes Selçuk'ta özgür ve özgüvenli kadinlar için yapilan çalismalari anlatti

 Izmir Kent Konseyi Kadin Meclisi tarafindan “Kent ve Kadin” konulu online bir panel düzenlendi. Panele Efes Selçuk Belediye Baskani Filiz Ceritoglu Sengel, Avrupa Kadin Lobisi Türkiye Koordinatörü Ilknur Üstün, Dokuz Eylül Üniversitesi Sehircilik Anabilim Dali Ögretim Üyesi Doç. Dr. Mercan Efe Güney katildi.  Kent ve kadin iliskisinin her yönüyle ele alindigi panelin Moderatörlügü Insaat Mühendisi Sibel Tatar tarafindan yapildi. 

Panelin katilimcilarindan Baskan Ceritoglu Sengel kadin ve kent kavramlarinin birbirleriyle çok yakindan iliskili iki kavram oldugunu belirterek, Efes Selçuk’ta kadin olmayi ve kadinlar için yapilan çalismalari anlatti. 

 “ Ben esitlik yanlisiyim diyen herkes toplumu olusturan tüm bireylere esit bir açidan bakmalidir” diyerek kent ve kadin kavramlarini degerlendiren Baskan Ceritoglu Sengel;” Ortada bir gerçek var ki; kadinlar için kapilar henüz daha sonuna kadar açilmadi. Açilmayan bir seyde esitlikten bahsetmek mümkün degil. O yüzden önce bir kadin, sonra bir kiz çocugu annesi olarak benim belediyecilik anlayisimin orijininde kadinlar oldu her zaman. Bu meslek hayatimda da sivil toplum örgütü yöneticiligi noktasinda da böyle oldu. Bu yüzden biz stratejik plan ve bütçe olustururken her zaman kadini orijine koyduk ” dedi. 

BIZ KADIN LIDERLERI ARIYORUZ

 Bir kentte kadinlarin kendilerini önce güvende hissetmesi için o kentin sokaklarinin kadinlar için güvenli olmasi gerektiginin altini çizen Baskan Ceritoglu Sengel;  “Bir kadin sokaga çiktigi zaman korkmamali. Kadin istedigi saatte disari çikabilmeli ve arkamda birisi var mi diye tedirgin olmamali. O yüzden gelir gelmez isiklari açtik, “Karanliklar korkar kadinlardan” dedik.  Bütün parklari, sokaklari aydinlattik. Çünkü eger karanliklari aydinlatirsak kadinlar çok daha rahat ve özgüvenli bir sekilde o kentin sokaklarinda yürüyebilir” dedi. 

Egitimin önemi üzerine söylemleri eyleme dönüstürmek amaciyla kadinlara yönelik düzenlenen egitimler hakkinda bilgi veren Baskan Ceritoglu Sengel, kadinlar için düzenlenen her egitimde amaçlarinin kadinlarin özgürlesmesi, özgüven kazanmasi oldugunu altini çizerek; “Kadinlar için hukuk egitiminin ayrica önemli oldugunu düsündük.  Kadinin sadece istismara, siddete ugradiginda degil daha genis kapsamli bir hukuk egitimi almasi gerektigini savunduk. Eve bir ödeme emri geldiginde buna itiraz edilecek dilekçeyi kadin yazabilsin istedik. Ev yasami içerisinde hukuk ve tüm alanlarda kadini bir adim öne çikarabilmekti  hedefimiz. Simdi belli bir kesimle basladik hukuk egitimlerimize. Pandeminin seyrine göre bu egitimlere köylerimizde de devam edecegiz. Kadinlara liderlik vasfini yüklemek adina hukuk egitiminin yani sira beceri egitimleri, tiyatro egitimi veriyoruz. Bunun yani sira kadinlara diksiyon egitimi verelim dedik. Çünkü biz siyasette vitrin olmanin ötesinde aktör olacak kadin liderleri ariyoruz” dedi. 

HER KADIN ÜRETIYOR

Yerel yönetimlerin kadinlara yönelik politikalar olusturmada büyük bir rol üstlendigini belirten Baskan Ceritoglu Sengel, Efes Selçuk Belediyesi’nin kadinlari üretime dahil etmek adina attigi somut adimlar hakkinda da panelde su bilgileri verdi:  “ Her kadin üretiyor. En basitinden evinde salçasini yapiyor. Kadinlarin daha kolay salça yapabilmesi için köylere salça makinasi götürdük. Kadinlarin ürettikleri salçalari biz satin aldik. Kadinlar için Selçuk Efes Tarimsal Kalkinma Kooperatifi’ni kurduk. Tüzügünde yer verdigimiz bir madde ile bu kooperatifin yöneticileri sadece kadinlar olabilir dedik. Bu kooperatif üreten kadinlarla bulusmaya basladi. Kadinlarin ürettikleri gida ürünlerini Efes Tarlasi Bakkalimizda sattik. Burada sadece Efes Selçuk’lu kadinlarin degil Türkiye’nin her yerinden 18 tane kadin kooperatifinin ürünlerini alip satmaya basladik.

Efes Selçuk’ta kadinlarin istihdama daha fazla katilmasi ve daha fazla sosyallesmesi için Deppo Efes Masal Evi ve Çocuk Kafe projelerinin hayata geçirildiginin altini çizen Sengel;  kadinlar için somut adimlar atilmasi gerektiginin altini çizerek; “Meclis üyelerimizin oy birligi ile kadinlara pozitif ayrimcilik sunmak adina önemli kararlar aldik. Bir kadin pazarda tezgâh açmak istiyorsa, biz kendi alacagimiz ücretten %25 oraninda feragat edelim dedik. Aile Konutu Serhi ücreti bosanma esnasinda çok önemlidir. Belediyelerde o ücreti almak için bir ücret alir. Biz o ücreti almayacagiz dedik. Is yeri açma ruhsatlarindan aldigimiz ücrette indirim yaptik” dedi.

Mart Ayi Meclis Toplantisindan oy birligiyle çikan kararla Esitlik Birimi kurulmasina da deginen  Baskan Ceritoglu Sengel; “Biz Yerel Esitlik Eylem Plani’ni hazirlayana kadar belediyede en alt kademeden en üst kademede çalisan herkese Toplumsal Cinsiyet Esitligi egitimi almasi gerektigine karar verdik” dedi.