Tarih: 04.10.2021 16:20

BOL VE KALITELI ANNE SÜTÜ IÇIN 8 ALTIN ÖNERI

Facebook Twitter Linked-in

 Anne sütü bebege verilecek en degerli besindir.Anne sütünde bebegin fiziksel ve duygusal gelisimi için gerekli tüm besinler bulunur.Annelerin ve adaylarinin en büyük korkularindan biri de  sütün bebege yetmeme endisesidir.  Acibadem Fulya Hastanesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Demet Matben anne ve anne adaylarina bu konuda “ Anne ve bebegin arasindaki bagin olusmasi ve güçlenmesinin temel unsuru emzirmedir. ‘Sütüm yetmiyor’ diyerek endiseye kapilmaya gerek yok. Çünkü çogunlukla hem anne sütünü artirmak hem de anne sütünün kalitesini yükseltmek mümkün olabiliyor.” diyor. Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Demet Matben, emzirmede yapilan yanlislara da deginerek, kaliteli anne sütü için 8 altin ipucu verdi

 

Bebeginizi sik sik emzirin

Bebek dogar dogmaz ilk yarim saat içinde bebeginizi emzirin. Emzirmeyi belli saat araliklarina sabitlemeyin, aksine bebek ne zaman isterse emzirin. Ancak ‘bebegim uyuyor’ ya da ‘emmek istemiyor’ diyerek emzirmeyi ihmal etmeyin. Yenidogan döneminde emzirme araliklarinin üç saatten fazla olmamasi gerekiyor. 

Her iki gögsünüzden emzirin 

Bebeginizi her iki gögsünüzden emzirin. Tek tarafli emzirme zamanla diger tarafta sütün azalmasina neden olur. Gögüslerin emzirilerek bosaltilmasi süt üretimini artirir. Beslenme sonrasi veya bebegin emmedigi gögsü özellikle pompa ile bosaltmak da süt artisini saglar.

Stresi kontrol etmeyi ögrenin


Bebekli bir yasama adapte olmak kimileri için ilk baslarda kolay olmayabilir ancak mümkün oldugu kadar stresten uzak durun. Stresin azi tehlikelere karsi önlem almak için faydali olurken, asiri stres ise hem size hem de bebeginize zarar verebileceginden stresi yönetmeyi ögrenin. Bebeginizi emzirirken keyif aldiginiz bir müzik dinleyerek, huzurlu ve sakin bir ortamda emzirin.

Dogru teknikle emzirin 

Emzirme esnasinda bebeginizin agzinin açik oldugundan ve özellikle memenin areola denilen kahverengi kismini da agzina alarak emdiginden emin olun. Emzirme esnasinda agri hissetmeniz, bebegin agzini sapirdatmasi veya sadece meme ucunu agzina almasi dogru olmayan emzirme yöntemidir. Bu yanlislar bebegin yeterince beslenememesine ve gögüste süt birikimine, meme iltihabina neden olabilir. Ayrica emzirirken süt gelsin diye memeye makas hareketi yapmak, süt kanallarinizin tikanmasina yol açabilir. Memenizi alttan ve üstten yanda C harfi olusacak sekilde hafifçe sikarak emzirmelisiniz.


 

Uykusuz kalmayin

Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Demet Matben “Yapilan bilimsel çalismalar, anne sütünü arttiran en önemli faktörlerden birinin; annenin uykusunu iyi almasi oldugunu ortaya koyuyor. Özellikle yenidogan döneminde annenin yeterli ve kaliteli uyumasi mümkün olamayabiliyor ancak firsat buldukça uyumaya ve dinlenmeye zaman ayirin.” diyor. 

Bol su için 

Günde en az 8 bardak, özellikle emzirme sonrasi su tüketin ve sivi ihtiyacinizi karsilayin. Ayrica doktorunuzun önermesi sartiyla süt artirici içecekleri de tüketebilirsiniz. Sütünüzü artirabilmek amaciyla kulaktan dolma bilgilerle, doktorun bilgisi olmadan çesitli ‘bitkisel’ adiyla satilan takviye ürünleri bilinçsizce kullanmayin. Zira hem size hem de anne sütü yoluyla geçerek bebeginize de zarar verebilir.  


Saglikli ve düzenli beslenin

Dengeli ve saglikli besinler ile ögünlerinizi düzenleyin; üç ana, üç ara ögün seklinde beslenin. Bitkisel ve hayvansal proteinler, baklagiller, mevsime uygun meyve ve sebzeler, kalsiyum, folik asit içeren yiyecekler mutlaka beslenmenizde yer almali ve dengeli, yeterli ölçüde tüketilmeli. Sekerli gidalarin süt artimina hiçbir katkisi yoktur, sekeri günlük meyve ve kuru meyvelerden belli miktarda yiyerek alabilirsiniz. Bu nedenle sütünüzün artmasi amaciyla sekerli gidalar ya da hazir sekerli içecekleri tüketme yanlisina düsmeyin. Emzirme sürecinde diyet ve asiri spor yapmayin. Hafif bir yürüyüs günlük aktiviteniz için yeterli olacaktir.  

Gece emzirin ya da süt pompalayin

Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Demet Matben “Bebeginizi emzirirken acele etmeyin, sakin davranin. Meme bezlerinden süt salgisini uyaran prolaktin hormonu geceleri daha fazla salgilandigindan, geceleri emzirme veya gece süt pompalama sütünüzü artirmaya fayda saglar.” diyor. 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —