BÖLGEDE BIR ILK ZIRAI DRONE ILE ILAÇLAMA YAPILDI

BÖLGEDE BIR ILK ZIRAI DRONE ILE  ILAÇLAMA YAPILDI

Kinik Belediyesi , zirai drone ile ilaçlama yaparak bölgede bir ilke imza atti.

Son zamanlarda traktör ve mekanik ilaçlamaya nazaran daha çok  tercih edilen  drone ile ilaçlama yöntemini Kinik Belediyesi kullanarak bölgede bir ilki gerçeklestirdi.

Belediye ekipleri, havalarin isinmasiyla birlikte bölgede yasayan vatandaslarin yaz aylarini rahat geçirebilmeleri için bölgede bir larva haritasi çikardi . Larvalarin fazla oldugu alanlar tespit edilip lidar teknolojili drone ile nokta atisi yapilarak bölgedeki sikintili alanlarda larva mücadelesi baslatildi.

Her yil subat ayinda klasik yöntemler ile baslayan ilaçlamalarda bu yil sicaklarin artmasi ile ilk kez dronelar kullanilarak ilaçlama yapildi.

Belediye ekipleri, larvalarin üreme alanlari olan durgun su alanlarini haritalar üzerinde tespit etti. Tespit edilen durgun su alanlari, gübrelikler, çöp konteynerleri ve larvalarin sikça bulundugu hurda lastik depolarina ekipler tek tek ilaçlama yapti.


Bölgede ilk defa yapilan drone ile ilaçlama yöntemi ile risk tasiyan bölgelerde sivrisinegin üremesinin durdurulmasi ve halk sagligi açisindan olusabilecek her türlü rahatsizligin önüne geçilmesi amaçlaniyor.

Drone ile larva mücadelesinin önemine dikkat çeken  Kinik Belediye Baskani Dr. Sadik Dogruer, "Larva çalismalari subat mart aylarinda basliyor duragan sular , genellikle batakliklar, rögarlar ama biz bunun için bu dönem lidar teknolojisi ile dronelar ile çalistik ve bir larva haritasi ürettik. Bunun da temelinde hangi noktalarda larvalarin fazla üredigi ve yumurtlama safhasinda durdurulup uçkun olusmadan önce mücadele etmek için teknolojik olarak bildigimiz gördügümüz klasik yerler disinda batakliklar birtakim yerlerin lastiklerin depo alanlarindaki duragan sulari bulduk ve daha homojen dagilimli ilaçlama teknolojisiyle larvalari ilaçladik ki yaz aylarindaki uçkuna döndügünden önceki etkin mücadeleyi yaptik. Yazin da diger klasik mücadelelerimizi çöplüklerimizi ve mekanik ilaçlamayi bildigimiz yillarin kamyonetlerin arkasindaki havaya uçkun mücadeleye de yaz aylarinda onunla birlikte devam ediyoruz." dedi.


Kinik Belediye Baskani Dr. Sadik Dogruer, ilaçlamada kullanilan ilaçlarin içerigine de degindi . Dogruer yaptigi açiklamada: "Zirai ilaçlama dronelari ile yaptigimizdaki onlarin haznesine Saglik Bakanligi onayli ilaçlari kullaniyoruz bunlar homojen olarak daha noktasal atislar yapiyor ve daha az aslinda kimyasal ya da ilaç gidiyor daha ekonomik oluyor her noktaya ulastigimiz için de vatandasimiz özellikle yazi çok daha rahat ve saglikli geçiriyor. Bu ürünlerin tamami da Saglik Bakanligi onayli oldugu için halk sagligina bir zararinin olmadigi da kesin . Bir önceki yazdan daha rahat bir bahar ve yazi vatandasimiza yasatmak insallah seneye daha rahat bir yaz ile hep birlikte bulusacagiz." ifadelerini kullandi.