Brexit siyasi sistemimizde ayriliklar yaratti

Brexit siyasi sistemimizde ayriliklar yaratti

Gündem 28.12.2020 06:06:49 0
Brexit siyasi sistemimizde ayriliklar yaratti

Bahçesehir Üniversitesi Global Liderlik Forumu’na (GLF) katilan Birlesik Krallik Baskonsoloslugu Ekonomi ve Refah Ekibi Baskani Nicholas Cannon, Birlesik Krallik olarak Avrupa Birligi’ne (AB) yillardir çok büyük bir bütçe katkisi yaptiklarini hatirlatarak, “AB, gittikçe Birlesik Krallik kanunlarinin önüne geçiyor ve böylelikle kendi kanunlarimizin kontrolünü kaybeybettigimizi farkettik” dedi.

Bahçesehir Üniversitesi (BAU) tarafindan bu yil 21’incisi düzenlenen Global Liderlik Forumu (GLF) Fransa, Hirvatistan, Çek Cumhuriyeti, ve Birlesik Krallik’tan önemli isimleri agirladi. Moderatörlügünü Avrupa Birligi Türkiye Delegasyonu Baskanu Prof. Dr. Ali Tekin’in yaptigi ‘Brexit Süreci ve Avrupa Birligi’nin Yeniden Insasi’ oturumunda; Fransa Istanbul Baskonsolosu Bertrand Robert Buchwalter, Istanbul Hirvatistan Baskonsolosu Ivana Zerec, Çek Cumhuriyeti Baskonsolosu Petr Mares ve Birlesik Krallik Baskonsoloslugu Ekonomi ve Refah Ekibi Baskani Nicholas Cannon konusmaci olarak yer aldi. Oturumda konusmasini gerçeklestiren Birlesik Krallik Baskonsoloslugu Ekonomi ve Refah Ekibi Baskani Nicholas Cannon, Birlesik Krallik’in Avrupa Birligi’nden ayrilmasi üzerine önemli açiklamalarda bulundu.

“Oturma izinleri saglik ve egitim sistemlerimizde yogunluk yasatti”
Brexit sürecindeki önemli konulardan birinin de sinirlar ile ilgili oldugunu söyleyen Nicholas Cannon, “Ingiltere’de genelde liberal bir göç politikasi hakimdir. Ülkemize isçilerin girmesi oldukça kolay olmustur. AB’ye üye olan ülkelerdeki pek çok isçi kolaylikla Ingiltere’ye gelebiliyor. Bu da saglik ve egitim sistemlerimizde bir yogunluk yasatti. Ayni zamanda isçi sinifinin da maaslarinin düsmesine sebep oldu. Göç yigilmasi gibi bir durum söz konusuydu. AB disindan gelip oturma hakki kazananlarin sayisi bile oldukça fazlaydi. Insanlar Fransa, Almanya ve Isveç gibi ülkelere degil Ingiltere’ye geliyorlardi. Burada sinirlarimizin kontrolünü kaybettigimizi düsündük. Londra’ya bakarsaniz sehir nüfusunun yarisindan fazlasi Londra disinda dogmustur. Bu da demografik bir degisim yaratti. Bu bizim hiçbirimizin istedigi birsey degil” ifadelerini kullandi.

“AB’ye sirtimizi asla dönmeyecegiz”
Birlesik Krallik’ta 23 Haziran 2016’da yapilan tarihi referandum ile ilgili konusan Nicholas Cannon, “O dönem AB’de kalmak isteyenler her zaman AB’den çikarsak çok kötü olur yaklasimlari yansitiyorlardi. Bu yaklasimlarla insanlari ikna etmeye çalisiyorlardi. Tüm bu gelismelerin isiginda, 23 Haziran 2016’da yapilan tarihi referandumda 71,8’lik katilimla 30 milyon seçmen oy kullandi. Ingiliz seçmenlerin yüzde 53’ü, AB’de kalma yönünde oy kullanmisti. Referundum sonucu Birlesik Krallik içersinde ve özellikle AB’de büyük bir sok yaratti. Ingiliz Basbakani David Cameron beklemedigi bu sonuç karsisinda istifa etti. Bu Birlesik Krallik’ta yaptigimiz en büyük seçimdi” açiklamasinda bulundu. Brexit sürecinin Birlesik Krallik’ta pek çok siyasi ayriliklar yarattigini vurgulayan Nicholas Cannon, “Bu süreç halkimizin bazi kurumlara olan güveninde bir sarsilmaya yol açti. Siyasi partilere ve bürokrasiye olan inanç sarsilmis olabilir. Su anda Birlesik Krallik ticaretinin büyük bir kismi Avrupa Birligi disinda. Ayrica yeni piyasalar da aramak zorundayiz. Bu AB’ye sirtimizi dönecegimiz anlamina gelmemeli. AB’ye ve NATO’ya üye olan hiçbir ülkeyle iliskilerimizi de degistirmeyecegiz. AB simdi nereye gitmek istedigine kendi karar verecek.” dedi.

“AB’ye en iyi entegre olan en büyük ülke Türkiye’dir”
Öte yandan Türkiye’nin Avrupa Birligi üyelik süreci hakkinda görüslerini belirten Fransa Istanbul Baskonsolosu Bertrand Robert Buchwalter ise, Avrupa Birligi’nin Türkiye’ye, Türkiye’nin de Avrupa Birligi’ne çok ihtiyaci oldugunu belirterek, “Türkiye’nin Avrupa Birligi’ne üyeligi konusunda tamamen pozitifim. Türkiye, Avrupa Birligi’ne ait bir ülkedir. Çünkü Türkiye’nin Avrupa Birligi ile çok fazla entegre olan iliskileri var. Hatta Türkiye için, Avrupa Birligi üyesi olmayan ülkeler arasinda Avrupa Birligi’ne en iyi entegre olmus, en büyük ülke diyebilirim. Avrupa Birligi’nin Türkiye ile birlikte basarabilecegi çok is var.” dedi.


Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °