"Bu Yil da Mars'a Tasinamiyoruz”

Dr. R. Erdem Erkul, teknoloji dünyasinin öne çikan trendlerini degerlendirdi.

Dr. R. Erdem Erkul, 2020 yilinda yükselis gösteren 2021 yilinda da degisim ve gelisim sürecini sürdürecek olan teknoloji trendlerini paylasti. Yapay zekadan nesnelerin internetine, giyilebilir teknolojiden büyük veriye, akilli sehirlerden bulut teknolojisine, dijital gerçeklikten otonom araçlara, kuantum bilgisayarlardan robot teknolojisine birçok farkli alanda gelismelerin yasandigini vurgulayan Erkul, “2021 yilinin öncelikle herkese saglik, mutluluk ve baris getirmesini diliyorum. Bu yil da Mars’a tasinamiyoruz ancak teknoloji dünyasi hiz kesmeden gelismeye devam ediyor” diye konustu.

“Yapay Zeka Mühendisligi En Kazançli Meslekler Arasinda Olacak”

Yapay zekanin teknolojinin her alaninda büyük öneminin oldugunu belirten Erkul, “Teknoloji çalismalarinin tamamina yakini yapay zeka üzerine sekillenmekte. En genel sekliyle, yapay zeka; Bir bilgisayarin veya bilgisayar kontrolündeki bir robotun, çesitli faaliyetleri zeki canlilara benzer özelliklerle yerine getirme kabiliyeti diyebiliriz. Hep konustugumuz yapay zeka teknolojisinde 2020 yilinda daha fazla kurumun yapay zekaya dayali dijital dönüsüme katildigini, dijital çalisanlarin dünya genelinde artis gösterdigini gözlemliyoruz. Is ve süreç zekasi konularinda degisimin tüm hiziyla devam ettigini görüyoruz. Tüm bu süreçlerin yani sira mesleklerinde dönüsüme girdigini gözlemliyoruz. Yapay zeka, bot izleme uzmanlari, veri bilimcileri, otomasyon gibi mesleklerin önemini arttiracak. Bazi meslekler yapay zekaya dayali otomasyona kurban giderken yerine yenileri gelecek. Tabi yeni meslekler yaratmasi sizi ürkütmesin, insanlar yine tüm sistemlerin nihai denetimcisi olarak kalacak. Yapay zekanin kullaniminin artmasiyla veri bilimcilerinin de degeri artacak.” dedi.

Dünya Ekonomik Forumu verilerine göre küresel ölçekte 85 milyon çalisanin yerini yapay zeka sistemlerine biraktigini belirten Dr. R. Erdem Erkul, “Bu sistemler farkli meslekler yaratarak 97 milyon ek istihdam saglayacak. Yapay zeka mühendisligi en kazançli meslekler arasinda olacak. Ayrica sirket verimliliklerinin yüzde 80 artis göstermesi bekleniyor” diye konustu.