Burun ve Sinüs Ameliyatlarinda Hasta ve Hekim Dostu Yenilikler

Burun ve sinüs ameliyatlarinda hasta ve hekim dostu yenilikler burun ameliyati denilince, akla ilk gelen cerrahi sonrasi kullanilan tamponlar oluyor. Kulak Burun Bogaz Hastaliklari ve Bas Boyun Cerrahisi Uzmani Prof. Dr. Ilhan Topaloglu, "Oysa günümüz

Sağlık 27.01.2021 11:43:23 0
Burun ve Sinüs Ameliyatlarinda Hasta ve Hekim Dostu Yenilikler

Yillar içinde teknoloji ve tibbi malzemelerdeki gelismelerin yani sira kulak burun bogaz uzmanlarinin kendilerini ve tekniklerini gelistirmesi sonrasi burun ameliyatlari, çok daha hasta ve hekim dostu haline geldi. Bu sayede, basarili ve kalici sonuçlar elde edilebiliyor. Yeditepe Üniversitesi Kozyatagi Hastanesi Kulak Burun Bogaz Hastaliklari ve Bas Boyun Cerrahisi Uzmani Prof. Dr. Ilhan Topaloglu, burun ve sinüs ameliyatlarinda her geçen gün yeni gelismeler yasandigini belirterek, “Burun sagligi söz konusu oldugunda, özellikle son 10 yil içinde yaygin olarak kullanilmaya baslanan bazi yenilikler öne çikiyor” dedi.

TAMPONSUZ BURUN AMELIYATI

Çok yakin zamana kadar burun kemigi egriligi (deviasyon) ameliyati denilince, akla cerrahi sonrasi kullanilan tamponlar geliyordu. Prof. Dr. Topaloglu günümüzde halen bu algi nedeniyle burun ameliyati yaptirmayi erteleyenler oldugunu belirterek, su bilgileri verdi: “Eskiden ameliyat sonrasinda hasta bir-iki gün tampon kullanmak zorunda kaliyordu. Daha önceki yillarda bez tamponlar kullanilirken, sonrasinda süngerimsi materyalden ya da silikondan yapilmis olanlar devreye girdi. Bunlar; hastanin nefes almasini engelliyordu, yemek yemesini zorlastiriyordu, kulaklarda basinç olusmasina yol açiyordu. Günümüzde, tamponsuz burun ameliyati yapan hekim sayisi giderek artiyor. Böylece çok daha fazla oranda hasta, tamponsuz burun ameliyati olabiliyor.” Tampon, genellikle ameliyatta patolojik dokular düzeltildikten veya alindiktan sonra iki mukozayi birbirine yapistirmak amaciyla kullaniliyor. Günümüzde siklikla eriyen dikislerle mukoza birbirine dikilebiliyor. Böylece hasta ameliyattan çiktiginda hiç olmadigi kadar rahat nefes aliyor, burun içi daha kolay iyilesiyor, günlük yasama daha hizli dönülebiliyor. 

SINÜZIT TEDAVISINDE BALON SINOPLASTI 

Sinüs ameliyatlarindaki yenilikler, hem hasta hem de hekim açisindan birçok kolaylik getiriyor. Balon sinoplasti yöntemi sayesinde dokuyu kirmak, kesmek, koparmak gerekmeden ameliyat yapiliyor. Bu yöntemde, tipki kardiyolojide tikali damarlarin açilmasi için kullanilan sisteme benzeyen bir balon sistemi kullaniliyor. Önce, ince isikli fiber kilavuz tel yollanarak sinüsün içine giriliyor. Ardindan kilavuz tel üzerinden sönük halde gönderilen balon, sinüs girisinde sisirilerek, bölgedeki tikaniklik açiliyor. Sinüs ilaçla yikanarak, içi temizleniyor. Prof. Dr. Topaloglu, Avrupa’da ve ABD’de sinüsler için de tipki kardiyolojideki gibi ilaçli sentler gelistirildigini, yakin zamanda bu ürünlerin ülkemizde de kullanilmaya baslanacagini belirterek, “Böylece açilan sinüsün mukoza, enfeksiyon ya da alerji gibi nedenlerle tekrar tikanip kronik hale gelmesi önlenebilecek. Bu tedavi yönteminde elde edilen sonuçlar daha fizyolojik ve kalici olacak” diye konustu.  

NAVIGASYONLA GÜVENLI GÖRÜS SAGLANIYOR

Cerrahi navigasyon cihazlarindaki gelismeler, burun ameliyatlarinda kolaylik sagliyor. Prof. Dr. Ilhan Topaloglu, geçmis yillarda burun ameliyatlarinda ulasmakta zorluk çekilen bölgelere navigasyon altinda daha etkin sekilde ulasilabildigini belirterek, “Bu teknolojiyle ameliyatlar daha emniyetli yapiliyor. Sinirlerin ve damarlarin yogun oldugu, göz ile beyne çok yakin bu bölgede ameliyat yaparken yüzün neresinde oldugumuzu ve nereye yaklastigimizi kontrol edebiliyoruz. Ileri vakalarda, tümör cerrahisinde ve defalarca ameliyat olmus hastalarda navigasyon yöntemini kullaniyoruz” diye konustu.

BURUN ETLERININ KÜÇÜLTÜLMESINDE LAZER KULLANIMI 

Burun etlerinin havayi nemlendirmek, isitmak ve filtrelemek gibi görevleri bulunuyor. Geçmiste büyümüs burun etleri kismen veya tamamen aliniyordu ya da küçültülmesi için elektriksel yöntemler kullaniliyordu. Ancak burun etinin alinmasinin görevlerini yapmasini engelledigini hatirlatan Prof. Dr. Ilhan Topaloglu,  sözlerine söyle devam etti: “Elektriksel yöntemler etleri küçültürken, burun mukozasina zarar veriyor. Lazer uygulamasinda ise lazer fiberiyle burun eti içine istenilen pek çok bölgeden girilerek, mukozaya zarar vermeden etler küçültülüyor. Burun eti, düsük oranlarda da olsa tekrar büyüyebiliyor. Ama lazer yönteminde sonuçlar uzun vadede daha iyi oluyor.” 



Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °
Salı 27.4 ° / 16.6 °