BÜYÜK PATLAMAYA HAZIRLANIYOR

BÜYÜK PATLAMAYA HAZIRLANIYOR

Ispanya'nin güneybatisindaki Kanarya Adalari grubunda yer alan La Palma Adasi'nda 19 Eylül'den bu yana aktif olan Cumbre Vieja yanardaginin püskürttügü lavlarin okyanusa yaklastigi, bölge sakinlerinden ise zehirli gaz bulutunun yayilabilecegi

Atlas Okyanusu üzerinde bulunan La Palma Adasi'nda denize sadece 600 metre uzaklikta bulunan lavlar, gün boyunca faaliyeti duran yanardagdaki patlamalarin aksam saatlerinde yeniden baslamasiyla ilerleme hizini artirdi.


Kanarya Adalari Volkanoloji Enstitüsü uzmanlari, Cumbre Vieja'nin "çok kaprisli bir yanardag oldugunu ve patlamalarin nasil devam edeceginin önceden kestirilemedigini", bugün sabah saatlerinde yasanan durgunlugun yanardagin aktifliginin kisa zamanda sona erecegi anlamina gelmeyecegini vurguladi.

''CAMLARINIZI KAPATIN'' TALIMATI

Öte yandan yanardagdan atilan lavlar okyanusa dogru akmaya devam ettigi için bugün üç bölge için yeni karantina emirleri verildi. Kanarya Adalari baskani Angel Victor Torres, erimis kayanin okyanusa 'saatler içinde' ulasabilecegini ve deniz suyuyla karisirken bir zehirli gaz bulutu salacagini söyledi ve yakindaki sakinleri evlerinde pencereleri kilitli olarak kalmalari konusunda uyardi.

''BÜYÜK PATLAMA IÇIN HAZIRLANIYOR''

Bilim insanlari, yanardagin patlamayi tamamen durdurmasinin muhtemel görünmedigini ve günün ilerleyen saatlerinde 'büyük bir patlama' için hazirlaniyor olabilecegi konusunda uyariyorlar.


237 HEKTARLIK ALAN KÜL OLDU

Diger yandan yanardagdan çikan lavlar 8 gün içinde 237 hektarlik alani yakip kül ederken, 513'ü ev, geri kalani hayvancilik ve tarim için kullanilan depo ve ahir olmak üzere 600'den fazla yapi yandi.

Ispanya'da sol koalisyon hükümeti yarinki Bakanlar Kurulu toplantisinda La Palma'yi "felaket bölgesi" ilan edecek.