Karsinizda bir yetiskin var ama adeta bir çocuk gibi davraniyor. Yaptiklariyla hem kendisine hem iliskilerine zarar veriyor. Bu durumu siz belki simariklik belki de umursamazlik olarak görüyorsunuz. Ancak Peter Pan Sendromu ile karsi karsiya olabilirsiniz. Adini Iskoç roman ve oyun yazari J. M. Barrie'nin yarattigi ünlü masal kahramani, hiç büyümeyen çocuk Peter Pan’dan alan “Peter Pan sendromu”, kisinin biyolojik yasini reddederek, çocuk gibi davranmasi olarak ifade ediliyor.
Doktortakvimi.com uzmanlarindan Uzman Psikolog Benan Sahinbas, siklikla olgun yaslarda ortaya çikan ve sosyal hayati büyük ölçüde etki altina alan Peter Pan sendromunun daha çok erkeklerde ve bekarlarda görüldügünü söylüyor. Uzm. Psk. Sahinbas, Peter Pan sendromunun kisinin verimli bir yasam sürmesini engelledigi gibi sosyal iliskilerde ve iletisimde de problemler dogurduguna dikkat çekiyor. Bu sendromun görüldügü kisilerde aile kurma, çalisma, finansal sagligi ve kariyeri yönetme gibi birçok konunun olumsuz etkiledigini söyleyen Uzm. Psk. Sahinbas, bu kisilerin, karsilarina çikan zorluklarla bas etmek yerine çocukluk sürecine dönme istegi duydugunu belirtiyor.
Bu sendromu tasiyan kisilerin genelde durumlarinin farkinda olmadiginin altini çizen Uzm. Psk. Benan Sahinbas, Peter Pan sendromunun belirtilerini ise söyle anlatiyor: “Kisi genellikle kariyerinde basarisizlik yasar. Ekonomik açidan sorumluluk sahibi olmakta zorlanir. Sorumlulugun olmadigi sadece eglencenin var oldugu bir hayat beklentisi içindedir. Sik sik is ve hobi degistirir ama hiçbirinden tatmin olmaz. Gerçeklesmesi zor hayaller kurar. Ayrica bu hayalleri gerçeklestirmek için mantikli ve sistematik herhangi bir adim atmaz. Herhangi bir isin yapacagina dair inanci çok yüksektir ama çabasi çok düsüktür. Özelestiriden yoksundur, genellikle hatalar için baskalarini suçlar. Gelecekten ve yaslanmaktan korkar. Sosyal ve romantik iliskilerde yetiskin gibi davranmaz. Irade zayifliklari, özgüven problemleri, tutarsizlik, asiri özgüven gibi semptomlar görülüyor.”
Arada kalan çocuklar gelecekte büyümeyi reddediyor
Peter Pan sendromunun, genellikle çocuklukta, baskici anne tutumu ya da eksik baba otoritesinden kaynaklandigi söyleyen Doktortakvimi.com uzmanlarindan Uzm. Psk. Benan Sahinbas, “Anne ve babalari tarafindan is birligi içinde ve ortak yaklasimla büyümeyen, arada kalmis çocuklar, gelecekte de büyümeyi ve olgunlasmayi reddediyor. Bu sendrom kisilerin veya partnerlerinin hayat kalitelerini oldukça düsürdügünden, sosyal iliskileri fazlasiyla zorlayabiliyor. Tedavi edilmediginde hayat boyu devam eden sendromda, kisiler kendilerini; eksik, mutsuz ve yetersiz hissediyor. Tedavide psikoterapi ile hastaligin belirtileri en hafif düzeye indirilmeye çalisiliyor. Ancak bazi durumlarda, ilaç tedavisinin de uygulanmasi gerekiyor. Terapilerde amaç kisilerin gerçek dünyayla yeniden iliski kurmalarini saglamak, sorumluluklarini hatirlatmak ve sosyal becerilerini yeniden kazandirmak oluyor. Bu sayede kisinin farkindaligi yükseliyor, terapiler devam ettikçe degisim de yavas yavas gözlemleniyor” diyor.
‘Peter Pan’ sendromu yaslara göre farkli dönemlere ayriliyor.
10-15 yas arasi: Çocuk; dis dünya ile baglantisini, korku yüzünden koparmaya çalisiyor. Görevlerinden kaçiyor ve yalniz kaliyor.
16-22 yas arasi: Kendini begenme ve maçoluk hissediliyor.
23-25 yas arasi: Hayattan mutsuzluk ve rahatsizlik hissediliyor.
26-30 yas arasi: Sendrom ilerliyor ve davranis bozuklugu seyri kötülesiyor.
45 yasindan itibaren: Tekrar çocuk olmaya çalisiliyor ve istenilmeyen hayat kosullari reddediliyor ya da kosullardan uzaklasiliyor.