Içerisinde bulundugumuz Ramazan ayinda bagisiklik sistemini güçlü tutmanin önemine isaret eden uzmanlar, yüksek kalorili içecek ve yiyeceklerin yerine iftar ve sahur sofralarinda bagisiklik sistemini destekleyici meyve ve sebzelere yer verilmesini tavsiye
Üsküdar Üniversitesi NPISTANBUL Beyin Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmani Özden Örkçü, Ramazan ayinda bagisiklik sistemini güçlendirmek için tavsiyelerde bulundu.
Içerisinde bulundugumuz Ramazan ayinda dengeli ve saglikli beslenmenin bagisiklik sistemini güçlendirmede etkili oldugunu belirten Özden Örkçü, “Yüksek kalorili içecek ve yiyeceklerin yerine, bagisiklik sistemimizi destekleyici meyve sebzelere iftar ve sahur saatlerinde yer vermeliyiz.” dedi.
Ramazan sofralarini vazgeçilmesi tatli konusunda da uyarida bulunan Özden Örkçü, “Unutmayalim ki iftar saatini beklerken hayalini kurdugumuz tatlilar sadece kalori almaktan baska bir seyi ifade etmezken, antioksidan ve C vitamini kaynagi sebze ve meyveler vücudumuzu kalkan gibi koruyarak zinde kalmamizi da saglayacaktir.” dedi.
Su tüketiminin önemine de isaret eden Özden Örkçü, “Toksin atimini hizlandirmak ve vücudumuzu canlandirmak için günlük 8 su bardagi su tüketimini ihmal etmemekle beraber taze sikilmis bazi meyve ve sebze sularinin da tüketimini arttirmak çok dogru olacaktir.” dedi.
Hazir çorbalar ve paketli ürünlerin tüketiminden kaçinilmasi gerektigini belirten Örkçü, “Özellikle içerigini bilmedigimiz ürünler, hazir çorbalar, rafine gidalar (sanayi tipi kek, börek, pasta, bisküvi, iyi pismemis ürünler üzerinde yanik ve kömür karasi görünümü olan ürünlerden uzak durmak gerekir.” dedi.
Sofranizdan eksik etmeyin!
Beslenme ve Diyet Uzmani Özden Örkçü, bagisiklik sistemini güçlendirmeyi saglayan meyve ve sebzeleri söyle siraladi:
C vitamini: Bagisiklik siteminizi güçlü tutarak hastalanmanizi engeller. Kusburnu, turunçgillerden, domates, biber, maydanoz, sogan, dutsu meyveler dedigimiz berryler, kabak, brokoli ve yesil salatalar C vitamin almanizi saglayacak besinlerdir.
Sarimsak: Yemeklere lezzet verici olarak kullanilmasinin yaninda birçok hastaligi tedavi etmek amaciyla da kullanilmaktadir.
Kefir: Kefir düzenli tüketildiginde vücut direncini arttirma da çok önemlidir.
Zencefil: Asya kökenli bir bitki olan zencefilin sagliga yarari çok eski zamanlardan beri bilinmektedir, yüksek vitamin ve besin kaynagidir.
Kekik: Kramp çözücü, dezenfekte edici ve balgam söktürücü olarak kullanilmaktadir. Akciger ve bronslar baslica kullanim alanlarindandir.