Cam binanin yerine yapilacak yeni bina ile belediye hizmetleri tek noktadan verilecek

Konak Belediyesi'nin "Cam bina” olarak bilinen birinci hizmet binasinin yikimindan önce, Konak Belediye Baskani Abdül Batur ve Konak Belediyesi Meclis Üyeleri bina önünde hatira fotografi çekildi.

Gündem 3.02.2021 18:53:57 0
Cam binanin yerine yapilacak yeni bina ile belediye hizmetleri tek noktadan verilecek

30 Ekim’de yasanan Izmir depreminin ardindan tahliye edilen, yapilan incelemelerde orta hasarli bulunan Konak Belediyesi’nin Basmane’deki hizmet binasinin yikimina baslandi. Vatandaslarin daha çok “Cam bina”  olarak adlandirdiklari 56 yasindaki binanin yikimindan önce Konak Belediye Baskani Abdül Batur ve Konak Belediyesi Meclis Üyeleri, emektar binanin önünde hatira fotografi çektirdi. Konak Belediyesi’nin Basmane Meydani ile özdeslestigini ifade eden Baskan Batur, yikilan binanin yerine, yeni deprem yönetmeligine uygun, modern insaat teknolojileri ve mühendisligi ile dayanikli bir bina insa edilerek belediyenin tüm birimlerinin bu binaya toplanacagini vurguladi ve sunlari söyledi:

“Cam bina olarak bilinen Basmane’deki hizmet binamiz 1965’ten beri kamuya hizmet etmis olan ve artik ekonomik, statik ömrünü tamamlamis bir bina. Biz Konak’ta göreve geldigimiz anda bu konuyu da gündemimize almis ve Basmane’de yeni bir belediye hizmet binasi insa etmekle ilgili çalismalarimiza baslamistik. Hizmetin tek noktadan verilmesi ile ilgili bastan beri var olan düsüncemizi gerçeklestiriyoruz. Yeni bir bina ile özellikle depremden sonra olusan hizmet daginikliginin toparlanmasi, hem belediyemiz, hem de kent açisindan hizmetlerin tek noktadan yürütülmesi, hizmetlerin modern bir binadan vatandaslara ulastirilmasi saglanacak.”

“Kamulastirmadan dolayi esnafimizi magdur etmeyecegiz”

Baskan Batur, Belediye binasinin yaninda bulunan iki parselin kamulastirmasini tamamlayarak 35 yillik kamu serhini kaldirdiklarini ve alana yapilacak yeni binanin proje çalismalarina basladiklarini da sözlerine ekledi. Her iki parseldeki mülk sahipleri ile birebir görüstüklerini ve görüsmeleri iyi niyetle sürdürdüklerini dile getiren Baskan Batur, sözlerini söyle sürdürdü:

“Eski hizmet binamizin yaninda bulunan 1041’e 15 ve 1041’e 17 No’lu parsellerin kamulastirmasini tamamladik. 1041’e 15 No’lu parselin tapusunu aldik, 17 No’lu parselin tapusunu da bu ayin ortasinda aliyoruz. 35 yildir kamu serhi olan parselleri kamulastirmis olduk. Iyi niyet çerçevesinde vatandaslarimizi çagirarak konusmalar yaptik. Görüsmelerimizi büyük bir anlayis çerçevesinde tamamladik. Oradaki esnaf kardeslerimizi hemen çikmaya zorladigimiz düsünülmesin. Belediye binamizin yikimi belli bir süre alacak, proje çalismalarimiz olacak. Biz orada kiraci olan esnafimizla bir araya gelerek, magduriyet yasatmadan bu süreci tamamlayacagiz. Kimsenin bundan süphesi olmasin. Avam proje çalismalarina da basladik. Konak Belediyesi’ne iyi bir mülk kazandirdigimiza inaniyoruz. Konak Belediyesi için, Konak’imiz için hayirli olsun.” 

Batur: Halkin mesajini aldik

Basmane Meydani ve Konak Belediyesi’nin birbiriyle özdeslestigini ve Konaklilarin yeni belediye binasini yine Basmane’de istediklerini ifade eden Baskan Batur, “Basmane deyince akla Konak Belediyesi, Konak Belediyesi deyince de Basmane geliyor. Bu konuda halkin mesajini da aldik ve Konaklilarin istegini yerine getiriyoruz. Belediye hizmetleri hem tek noktadan hem de modern bir binada yürütülecek. Güzel bir çalisma olacagina inaniyoruz” diye konustu.

Yenilenmis haliyle hizmete devam edecek

56 yildir vatandasin hizmetinde olan binanin temelleri 1962 yilinda yapilan törenle atildi. 1965 yilinda insaati tamamlanan bina, ESHOT (Elektrik Su Havagazi Otobüs ve Troleybüs Genel Müdürlügü) binasi olarak halka hizmet vermeye basladi. 1984 yilinda Konak Belediyesi’nin kurulmasi ile belediyeye devredilen bina, o yildan bu yana Konak Belediyesi olarak hizmet verdi. Dis cephesinin camlarla kapli olmasi nedeniyle vatandas arasinda “Cam bina” olarak adlandirilan ve Basmane Meydani’nin adeta simgesi olan binanin, 30 Ekim Izmir depreminden sonra Konak Belediye Baskani Abdül Batur ve ekibinin yaptigi incelemeler sonucu tahliyesine karar verildi. Çevre ve Sehircilik Il Müdürlügüne bagli kontrol ekibi tarafindan yapilan detayli incelemelerde de binanin orta hasarli oldugu tespit edildi. Konak Belediye Baskani Abdül Batur, “Öncelik vatandasin ve belediye personelinin can güvenligi” diyerek tahliye talimatini verdigi binayi kaderine terk etmedi. Deprem öncesinde baslatilan, binanin iyilestirilmesi ve gelistirilmesi ile ilgili projeler yeniden masaya yatirildi. Konak Belediyesi’nin cam binasinin yikilarak, yanindaki iki binanin da belediye hizmet alaninda degerlendirilmesi ve kamulastirilarak Basmane Meydani’nda Konak’a yakisir bir belediye binasi insa edilmesi kararlastirildi. Konak Belediye Baskani Abdül Batur’un mal sahipleri ile bizzat görüstügü kamulastirma çalismalari sonucu, iki parselin de kamulastirmasi yapildi. 1041’e 15 No’lu parselin Konak Tapu Müdürlügünde, belediye adina tescil islemleri tamamlanirken, 17 No’lu parselin tapusu da bu ay içerisinde alinacak. 




Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °