Çam fistigindaki verim düsüklügü arastirma toplantisi BERTO'da gerçeklestirildi

Bergama Kozak Çam Fistigi'ndaki verim düsüklügü için Izmir Büyüksehir Belediyesi Tarimsal Isler Dairesi Baskanligi'nca yürütülen proje kapsaminda arastirma sonuçlari bilgilendirme toplantisi Bergama Ticaret Odasi ev sahipliginde gerçeklestirildi.

Ekonomi 1.08.2022 12:16:18 0
Çam fistigindaki verim düsüklügü arastirma toplantisi BERTO

Bergama Kozak Çam Fistigi'ndaki verim düsüklügü için Izmir Büyüksehir Belediyesi Tarimsal Isler Dairesi Baskanligi'nca yürütülen proje kapsaminda arastirma sonuçlari bilgilendirme toplantisi Bergama Ticaret Odasi ev sahipliginde gerçeklestirildi.

Bergama Ticaret Odasi Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Levent Akçay ve Genel Sekreter Gülay Koç'un da katildigi toplantida IBB yetkilileri, Akademisyenler, arastirma görevlileri ve Kozak mahalle muhtarlari yer aldi.


IBB Tarimsal Isler Dairesi Baskani Sevket Meriç'in açilis konusmasinin ardindan, akademisyenlerin sunumlari ile sonuç raporlari degerlendirildi. Doç. Dr. Taner Okan; "Kozak Yaylasi'nda yaptigimiz çalismalar sonucu verimi düsüren 2 unsur tespit ettik. En büyük unsur, "Çam Emici Böcek" olsa da, degisen iklim sartlari da son 10 yil içinde bu böcek için en uygun yasama kosullarini sagladi. Bu da söz konusu böcegin hizla çogalmasina neden oldu. Bununla mücadele üzerine çalisiyoruz. Ayrica bölgede bir Çiftçi Egitim Merkezi'nin kurulmasini da öneriyoruz. Bir yandan verim düsüklügü ile mücadele ederken bir yandan da Kozak havzasindaki halki bu konu hakkinda bilinçlendirmeliyiz. Bunun yaninda içinde bulundugumuz Bergama Ticaret Odasi da Kozak Çam Fistigi'nin Cografi Isaret Tescili'ni alarak bu ürünün hukuki olarak da korumaya alinmasini saglamistir. Bu degeri hep birlikte korumali ve sahip çikmaliyiz" dedi.

Ardindan sözü alan Prof. Dr. Murat Türkes ise; "Yaptigimiz arastirmalar bize 1990'li yillardan itibaren Kozak'ta isinin giderek arttigini ve gelecek yillarda da tüm Akdeniz bölgesinde oldugu gibi bu bölgede pek çok degisimin daha yasanacagini gösteriyor" diyerek iklim degisikline dikkat çekti.

Prof. Dr. Doganay Tolunay ve Prof. Dr. Ünal Akkemik ise, Kozak'ta Çam Fistigi için en verimli yerin Günesli Köyü, en az verimli bölgenin ise Demircidere olmasinin nedeninin yükseklik farkindan olusan nem ve sicaklik iliskisi oldugunu dile getirdi. "Çok kapsamli analizler yaptik. Söz konusu böcegin, serin ve nemli ortamda 1, sicak bölgelerdeyse 2-3 kez üredigini tespit ettik. Kozak'ta hava kirliligine ve asit yagmurlarina rastlamadik. Neredeyse tüm Kozak bölgesinde topragin kumlu oldugu ve bu yüzden su tutamadigini fark ettik. Böcek için kapan tekniginin ise ise yaradigini gördük" dedi.

Toplanti, tüm arastirma raporlarinin sunulmasi ve katilimcilar ile soru-cevap yapilmasiyla sona erdi.


Cumartesi 18.4 ° / 5.1 °
Pazar 9.2 ° / 3.1 °
Pazartesi 9.4 ° / 2.1 °