ÇAM FISTIGINI "BÖCEKLER” KURTARACAK

Türkiye çam fistigi üretiminin yüzde 80'ini karsilayan Kozak Yaylasi'nda son yillarda görülen verim düsüklügünü gidermek üzere görev yapacak olan "Böcekler” düzenlenen törenle dogaya salindi.

Çevre 2.06.2022 15:21:28 0
ÇAM FISTIGINI


Türkiye çam fistigi üretiminin yüzde 80'ini karsilayan Kozak Yaylasi'nda son yillarda görülen verim düsüklügünü gidermek üzere görev yapacak olan “Böcekler” düzenlenen törenle dogaya salindi.

Kozak Yaylasi Karaveliler Mahallesi Senlik Alani’nda düzenlenen törene Bergama Belediyesi Baskanvekili Cüneyt Umutlu, Baskan Yardimcisi Askin Uyar, Bergama Kaymakami Mahmut Kasikçi, Tarim ve Orman Bakanligi Orman Genel Müdür Yardimcisi Hayati Özgür, Izmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince, Bergama Orman Isletme Müdürü Sahin Dönertas, protokol üyeleri ve vatandaslar katildi.

ORMAN KÖYLÜSÜNÜN GELIRI YENIDEN ARTACAK

Törende bati çam tohum böcegi (Leptoglossus Occidentalis) olarak bilinen ve istilaci bir yönü olan zararliyi daha yumurta evresinde yok eden, arilarla ayni aileden olan Ooencyrtus pityocampae isimli böcek türü çam fistigi agaçlarina salindi. Bu böcek; hem Leptoglossus yumurtalarini hem de Çam kese böcegi yumurtalarini parazitleyebilme özelligi ile çam fistigi rekoltesinin yeniden artmasi yönünde önemli bir rol üstlenecek. Orman köylüsünün en önemli gelir kaynaginin önündeki sikintilar asilmaya çalisilacak.

ÇIVI ÇIVIYI SÖKER MANTIGI ILE ZARARLI BÖCEK ILE MÜCADELE EDILECEK

Son 10-15 yillik dönemde Türkiye’de oldugu gibi Akdeniz ülkelerinde de görülen rekolte düsüklügünün önüne geçilmesi, sorunun kaynaginin tespiti ve çözüm yollarinin ortaya konmasi amaciyla, Orman Genel Müdürlügü’nün 2019 yilindan itibaren yaptigi çalismalarla iklim degisikligi, tozlasma sorunlari, mantar zararlari, Leptoglossus occidentalis zararlisi gibi faktörlerin verim düsüklügüne etkilerinin ortaya konmasi ardindan bilimsel mücadeleler için kollar sivandi.


Ortaya konan 11 ayri arastirma ile seferberlik ilan edildi. Türkiye’ye 2012 yilinda giris yapan ve tohum zararlisi olan Leptoglossus occidentalis böceginin de verim düsüklügünde önemli rolü oldugunun tespiti ardindan dogaya zarar verecek kimyasal ilaçlama yöntemi yerine biyolojik, mekanik mücadele seçenekleri ile yol haritasi çizildi. Bu kapsamda, Leptoglossus zararlisiyla mücadelede yumurta parazitoitlerinden yararlanilabilecegi görüldü. Yumurta parazitoitlerinin zararli böcegin yumurtasina kendi yumurtasini birakmak suretiyle zaman içerisinde zararli böcegi yumurtadan çikmadan ölümünü sagladigi tespit edilince, Ooencyrtus pityocampae isimli böcek türü mücadele için seçildi. Çam Fistigi agaçlarina birakilan bu böcek hem Leptoglossus yumurtalarini hem de Çam kese böcegi yumurtalarini parazitleyebilme özelligi ile dogal savasçi olarak çalisacak.

3 bin 500 ADET FAYDALI PARAZITLI YUMURTA ÜRETILDI

2020 yilinda Proje yürütücüsü Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Doç. Dr. Hilal Tunca Cosis’in önderliginde Karsiyaka Orman Zararlilariyla Mücadele Laboratuvari’nda üretilen 3 bin 500 adet parazitli yumurta üretildi. Bu yumurtalar, Kozak Yaylasi’nda Leptoglossus böceginin oldugu yerlere birakildi.

Bu sayede yumurtalardan çikacak parazitoitlerin (Ooencyrtus pityocampac) dogadaki Leptoglossus yumurtalarini, Eylül-Ekim aylarinda da Çam kese böcegi yumurtalarini parazitleyecek. Çam Fistigi ürününde rekolte düsüklügünün en önemli nedenlerinden birisi ortadan kaldirilmis olacak.


Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °