Tarih: 29.06.2022 13:44

ÇAMERIA KATLIAMI FOÇA'DA ANILDI

Facebook Twitter Linked-in


Çameria Arnavutlarina karsi islenen katliam 78. yil dönümünde Foça’da anildi. 

‘‘Çameria Katliami Anma & Tarihçe’’ isimli program, Arastirmaci Yazar Sevket Balla’nin sunumu, Foça Belediyesi Meclis Üyesi ve Balkan Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Gülay’in moderatörlügünde gerçeklesti.

Anma programina, Izmir Balkan Dernekleri Federasyonu Baskani Ibrahim Yildiz ve Çameria Arnavutlari Kültür ve Dayanisma Dernegi Baskani Hüseyin Bayru da katildi.

Karsiyaka Belediyesi Meclis Üyesi ve Arastirmaci Yazar Sevket Balla, Çameria Arnavutlarina karsi uygulanan mezalimin tarihini belgelerle aktardi.

Çameria bölgesinin yaklasik 300 bin Arnavut’un yasadigi bir yer oldugunu belirten Kenan Gülay; ‘‘Yunanlilar, 1944-1945 yillari araliginda 27 Haziran’da baslayip 30 Mart 1945’lere dayanan bir katliam yaptilar. O bölgelere sahip çikmak için o insanlari çoluk-çocuk, genç-yasli, kadin-erkek demeden öldürdüler, büyük bir katliam yaptilar. Bu konunun uzmani tabi ki Sevket Bey, bu konuda bizi çok daha derin bilgiler verecektir.’’ dedi.


KATLIAMLAR YENIDEN YASANMASIN

2012 yilinda yayinlanan Çameria Sorunu isimli kitabini iki yilda yazdigini, bu süreçte çok farkli bilgilere ulastigini ve Arnavutluk’ta Çameria Katliamini yasayan insanlarla bulusup röportajlar yaptigini belirten Sevket Balla; ‘‘Arnavut milleti Balkanlardaki en eski irklardan biridir. ‘Çameria’ Güney Arnavutluk ve Kuzey Yunanistan arasi bulunan bölgenin adidir. Nüfusu, Arnavut Müslüman ve Ortodokslardan olusmaktaydi. Bu bölgede yasayan Arnavutlar, 1913 yilina kadar Osmanli vatandasiydi. Arnavutlar Balkanlarda Osmanlilara en çok destek veren halkti ve Avrupa bunu istemezdi. Neden, Osmanli’yi yok etmeye çalisiyordu ve ilk önce ona destek veren kisileri yok etmeliydi. Çameria bölgesi, Balkan Savasi sonrasindaki Londra Konferansi'nda Yunanistan'a teslim edildi. Yunan hükümeti çeteler araciligiyla Çameryali Arnavutlara karsi etnik temizlik (etnocide) yapti. Binlerce Çameriali Arnavut öldürüldü, sahip olduklari ellerinden alinarak göç etmeye zorlandi. Çameria bölgesinden göçe zorlanan müslüman halk, baska ülkelerde yasamaya basladi. Büyük bir bölümü Arnavutluk’ta kaldi, bir bölümü ise Türkiye, Amerika ve bazi Avrupa ülkelerine dagildi. Katliam çok büyük hata. Ama dile getirmemiz lazim. Neden hatirlayalim? Tekrarlanmamasin, yeniden yasanmasin diye. Evet Çameria katliamini hatirlamadik ne oldu; Bosna’da 95 yilinda 8 bin civarinda Bosnak öldürüldü. Büyük katliam. Demek ki biz bu katliamlari kim yaparsa yapsin hatirlamamiz lazim. Çameria Arnavutlarinin ugradigi bu kadar büyük bir katliam neden Yunanistan tarafindan kabul edilmiyor. Çünkü kabul edildigi anda 1, orada Çameriali olan herkese Yunan vatandasligi vermesi sart çünkü o topraklarda yasadilar, uluslararasi kanuna göre bu. 2, vatandasliga aldiktan sonra tapudan iade etmek zorunda. 3, tazminat vermek zorunda çünkü Yunanistan devleti hala para kazaniyor o topraklardan.’’ dedi.

Foça Belediyesi Reha Midilli Kültür Merkezinin sergi salonunda, Çameria Katliamina iliskin sergiye yer verildi.

Hüseyin Bayru ve Kenan Gülay, Foça Belediye Baskani Fatih Gürbüz’e ‘‘Çameria Katliami Anma & Tarihçe’’ programina katkilari için tesekkür etti.





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —