Tarih: 24.09.2021 14:17

ÇAMYAYLA'DA "MERMER OCAGINA HAYIR" DEDI

Facebook Twitter Linked-in

Bozdag’in yüksek rakimli yaylalarindan biri olan Çamyayla Mahallesinde ‘mermer ocagi’ açmak isteyen firmaya tepki gösteren çevreciler, mahalle kahvesinde yapilmak istenen ÇED toplantisina izin vermediler.

Altintas 1 Madencilik isimli sirkete ait mermer ocagi isletme ruhsat basvurusuna yönelik ÇED süreci kapsaminda saat 14.00'te yapilmasi planlanan halkin katilimi toplantisi bölge halki ve çevreciler tarafindan protesto edildi. Bölge halkinin katilmadigi toplanti için yetkililer toplanti yapilamamistir tutanagi tutmak zorunda kaldilar.



Ödemis’te faaliyet yürüten Küçük Menderes Havzasi Koza Hareketi Dernegi (KOZA-Der) öncülügünde mahalleye gelen çevreciler, köy halki ile birlikte toplantinin yapilacagi kahveye girmediler. 
Koza-Der baskani Selahattin Bagli, “Dogal güzellikleri, tarimsal ürünleri ve su kaynaklari açisindan mermer ocagi isletmeye uygun olmayan Çamyayla'da bölge halki ile bir olup ‘Mermer ocagina hayir’ dedik seklinde konustu. Bagli sunlari söyledi: “Ankarali bir firma Çamyayla’da Mermer çikarmak için ruhsat almis. Bize de ‘Bosuna ugrasmasinlar, Ankara’da isi bitirdik’ diye haber salmislar. Biz hem o firmaya hem de izin verenlere Ödemis’ten sesleniyoruz: Çamyayla’mizi giydirmayiz. Zira Çamyayla Basova’daki mevsimsel tarim ürünleri barbunya,  fasulye, domates kestane, ceviz, elma gibi ürünlerimiz tozdan dolayi çok etkilenecek. Daha çiçekken zarar görecekler. Ürün kalitesi de çok düsecek. Hem köylü, hem de ülkemiz büyük ekonomik deger kaybedecek. Mermer çikarilirken çikacak toz bulutlarindan yayladaki otlar da etkileneceginden özellikle küçükbas üreticiligi bitecek ve bölgeden göç baslayacak. Bölgeye has Bozdag Sivrisi, Bozdag Sümbülü, Salep gibi endemik bitkiler de yok olacak. Açilmasi düsünülen sahada yasayan ve Milli Parklari Koruma Kurulu tarafindan dogaya birakilan kinali keklik, geyik, yaban hayattaki tilki, karabatak, sahin, boynuzlu yilan bölgeyi terk edecek.”

Ödemis Kent Konseyi Baskan Mehmet Tasli ve Kent Konseyi Tarim Hayvancilik Meclisi Baskani Özgür Günlü ile çesitli sivil toplum kurulusu üyeleri de basin açiklamasina destek verdiler.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —