‘CANINI DISINE TAKAN SAGLIKÇILARDAN GERI ISTENEN NÖBET ÜCRETININ TAKIPÇISIYIZ'

‘CANINI DISINE TAKAN SAGLIKÇILARDAN GERI ISTENEN NÖBET ÜCRETININ TAKIPÇISIYIZ

Danistay karariyla saglik çalisanlarina verilen artirimli nöbet ücreti, karanin bozulmasiyla saglikçilardan geri isteniyor. Geçmise yönelik ödenen nöbet ücretlerine dair ödeme emri alan saglik çalisanlari 3 bin ila 8 bin liraya varan geri ödemelerle karsi

Danistay 12. Dairesi’nin 2019 yilinda aldigi 2960 sayili karara göre ‘nöbet ücretleri’ diyaliz, ameliyathane, yogun bakim, acil servis ve 112 acil saglik hizmetlerinde çalisan saglik çalisanlari için yüzde 50 oraninda arttirilmisti. Kararinin bozulmasiyla saglik çalisanlarindan ‘artirimli nöbet ücretleri’ geri istenmeye baslandi. Tartismali karara imza atan Danistay 12. Dairesi’nin karari Saglik Bakanligi tarafindan temyiz mahkemesine götürüldü. 

KARAR BEKLENMEDEN GERI ÖDEME ISLEMLERI BASLATILDI 

Danistay kararinin henüz kesinlesmemesine ragmen, artirimli nöbet ücretlerinin geri alinmasi için hastanelerde ‘Bashekim’ imzali geri ödeme belgeleri saglik çalisanlariyla paylasilmaya baslandi. Ödemenin hukuki gerekçesinin ortadan kalkmasina ragmen geri ödemeler için kararin kesinlesmesinin beklenmesi gerektigini vurgulayan SAHIMSEN Genel Baskani Özlem Akarken, “Temyize götürülen ve henüz kesinlesmeyen bir kararin ivedilikle uygulamaya konulmasi, koronavirüs salginiyla mücadelede en ön safta bulunan saglik çalisanlarinin azmini bir kez daha kirdi. Bizler canimizi disimize takarak toplum sagligi için mücadele ederken, kazanilmis haklarimizin ‘yangindan mal kaçirirmisçasina’ geri istenmesi ve bunun bir anda yapilmasi üstelik maaslarindan yüksek ödemeler istenmesi pek çok saglikçiyi magdur duruma soktu. Bu hukuksuzlugun karsisindayiz. Davanin takipçisi olacagiz!” diye konustu.

“YETKI VE SORUMLULUK SAGLIK BAKANLIGI’NDA” 

Danistay kararinda bahsi geçen diyaliz, ameliyathane, yogun bakim, acil servis ve 112 acil saglik hizmetlerinin Saglik Bakanligi yetkisi ve sorumlulugu altinda oldugu belirten Özlem Akarken, “11.05.2000 tarihli ve 24046 sayili ACIL SAGLIK HIZMETLERI YÖNETMELIGI kapsaminda hizmetlerin yürütülmesi ile ilgili maddede ‘Yatakli Tedavi Kuruluslari Bünyesinde Yer Alan Acil Servisler Madde 15- Acil servislerde kaliteli ve itinali hizmet sunumunun saglanmasi için; ‘Bu birimler fizikî altyapi, insan gücü, tibbî cihaz, donanim, lüzumlu ilaç, serum, sarf malzemesi ve ambulans hizmetleri yönünden hiçbir aksakliga meydan verilmeyecek ve hizmetin 24 saat kesintisiz sunulmasini saglayacak sekilde yapilandirilir. Hastane acil servisi için organizasyon plani yazili olarak hazirlanir ve acil servisin faaliyetleri bu yazili plan çerçevesinde yürütülür. Acil servislerin malzeme, personel, hizmet kistaslari, fizikî sartlari ve diger hususlar Bakanlikça belirlenir’ ifadeleri yer aliyor. Oysaki Saglik Bakanligi yillardir mesai saati disinda acil servise gelen hastalarin tetkiklerini yapan laboratuvar ve röntgen birimlerine çogu hastanede Acil Servis içinde yer ayirmayip çogu laboratuvar ve röntgen birimi mesai saatinde hizmet verdigi yerde gece acile gelen hastalara hizmet vermeye devam etti. Yönetmelikte kendisine verilmis olan organizasyon, personel istihdami ve isleyise iliskin sorumluluklarini yerine getirmeyerek acil serviste radyoloji ve laboratuvar birimlerini olusturmayip, ardindan da bu birimde çalistirdigi personelin artirimli ücrete hak kazandigina iliskin yargi kararina karsi temyiz yoluna gidip haksiz ve adaletsiz bir karar olusumunu saglayan Saglik Bakanligi’nin tutumu hak, adalet, hakkaniyet ve insafla izah edemeyiz” seklinde konustu. 

“HUKUKSUZLUGUN PESINI BIRAKMAYACAGIZ”

Danistay’in tartismali kararinin takipçisi olduklarini ve hukuki sürece müdahil olarak katilmak için basvuru yaptiklarini vurgulayan SAHIMSEN Genel Baskani Özlem Akarken, “Saglik kurum çalisanlarinin daima yanindayiz. Böylesine büyük bir hukuksuzluk karsisinda bir arada duracagiz, birlikte mücadele edecegiz. Umariz verilen kararin yarattigi hukuksuzlugun boyutu anlasilir ve zarardan dönülür” diyerek sözlerini sonlandirdi.